Loading Dogodki

« Vsi dogodki

[MLADE ARKADE] Razstava Tare Rubinič

6. junija 18:00 - 31. decembra 19:00

MLADE ARKADE

Zemlja in Luna si posojata Sonce — Življenje in Smrt si delita oder

Razstava Tare Rubinič

 

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) odpira novo zunanje razstavišče v Kulturni četrti Židovska, kjer pod okriljem MKC Maribor deluje Galerija Media Nox. Razstavišče se nahaja na zunanjih arkadah pred galerijo, prva bo v njem razstavljala mlada umetnica Tara Rubinič, ki je pripravila razstavo z naslovom Zemlja in Luna si posojata Sonce — Življenje in Smrt si delita oder. Uradno odprtje razstave in s tem tudi razstavišča Mlade arkade bo v četrtek, 6. junija 2024, ob 18. uri.

Novo zunanje razstavišče Mlade arkade, ki se nahaja na zunanjih arkadah na stavbi Židovskega trga pred Galerijo Media Nox, bo razstavljalo dela mladih umetnikov do 29. leta starosti. Mladi umetniki bodo tako dobili priložnost, da se predstavijo in so videni tudi v zunanjem javnem prostoru Kulturne četrti Židovska.

Prva razstavljalka Mladih arkad je Tara Rubinić (2004), vizualna umetnica mlajše generacije, ki se predstavlja z delom Zemlja in Luna si posojata Sonce — Življenje in Smrt si delita oder.

Tara Rubinić (2004) je vizualna umetnica mlajše generacije, ki se še uveljavlja v svetu umetnosti in je študentka na ALUO. Risala in ustvarjala je že od otroštva, vendar se je šele med času korone slikanju in ustvarjanju poglobljeno posvetila in zelo hitro napredovala ter razvila svoj slog. Med karanteno je bila udeležena tudi v kratkem mentorstvu za začetnike v Ravnikar Gallery Space. Prejela je že nekaj nagrad, med drugim poleti 2020 na natečaju Zine Vitrine z zinom Otrok Deček Dom, v letu 2023 pa je prejela nagrado Mladi na Ex Tempore v Piranu.

Zemlja in Luna si posojata Sonce — Življenje in Smrt si delita oder

Tara Rubinič se predstavlja z dvema deloma, v katerih naslavlja naravna nasprotja, kot sta plima in oseka; noč in dan; rojstvo ter smrt; grajenje in rušenje. Kljub močnim kontrastom v naravi življenje ni črno-belo in se vse med seboj povezuje in dopolnjuje.

Fotografija: Janez Klenovšek

Deli sta nastala na več slojih folije, kar simbolizira slojevitost življenja tako v družbi kot tudi v naravi. Na posameznike vpliva ogromno faktorjev, tako narava, kot družba, odnosi, navsezadnje pa tudi lastna občutenja in razmišljanja, kar vodi v slojevitost nas samih in naših življenj. Sama umetnica je tudi uporabila material, ki ni tipični umetniški medij, temveč gre za plastiko, ki je trenutno povsod. Z uporabo plastičnih slojev, je dala vsakdanjemu materialu novo namembnost kot tudi opozorilo – plastika je dandanes takorekoč vsepovsod.

Tarini deli zaznamuje uporaba močnih barv in kontrastov, predvsem pa je močna simbolika, ki ustvarja dialog med obema deloma.

Besedilo pripravila Martina Frangež, kuratorka Mladih arkad


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
6. junija 18:00
Konec:
31. decembra 19:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Galerija Media Nox