Loading Dogodki

« Vsi dogodki

Mavrični junij v Mariboru

1. junija 08:00 - 30. junija 23:00

MAVRIČNI JUNIJ V MARIBORU

1. – 30. junij 2024 // MKC Maribor in Kulturni inkubator

Pomlad se počasi, a vztrajno preveša v poletje in kmalu bo tukaj mesec junij, ko obeležujemo mesec ponosa skupnosti LGBTQIA+. V letu 2024 v Mariboru ne korakamo na paradi ponosa, kar pa seveda ne pomeni, da za vas junija ne pripravljamo številnih odličnih vsebin in dogodkov.

Ekipa Maribor skozi rožnata očala vas tako ponovno vabi na Mavrični junij v Mariboru, zdaj že dobro znani festival ob mesecu ponosa. Neizmerno nas veseli, da je festival, ki je nastal leta 2020 kot alternativa odpovedani paradi, ubral svojo pot in prerasel v nekaj čisto svežega, v skupno – in skupnostno – tradicijo, s katero dokazujemo, da mariborska LGBTQIA+ scena ne živi samo takrat, ko je na sporedu parada.

Maribor skozi rožnata očala je danes eden izmed mnogih dedičev te bogate zgodovine. Približujemo se 10. obletnici ustanovitve programa, ki je uradno zaživel leta 2015, njegovi zametki pa segajo v leto 2014, ko je izšla publikacija Skozi rožnata očala, zbirka osebnih izpovedi kvir oseb, ki jih je zbral in uredil takratni prostovoljec Mladinskega kulturnega centra Maribor Gregor Brdnik. Istega leta se je skupina Lingsium, prva LGBTQIA+ skupina v Mariboru, ki je med leti 2004 in 2014 delovala pod okriljem MKC Maribor, odpravila na samostojno pot. Nadele_i smo si rožnata očala in, kot rečejo, vse ostalo je zgodovina.

Letošnji mesec ponosa bo tako deloma zaznamovala zgodovina. Tako kot rastejo naše skupnosti, naš program, naše želje in naše ideje, pa raste tudi Mavrični junij. Pri MSRO si vedno znova prizadevamo, da ob mesecu ponosa, kot tudi sicer, ustvarjamo program z vami in za vas, z vsebinami, ki odražajo to, kdo smo, kako daleč smo prišle_i ter kaj si želimo. V čast nam je, da lahko tudi v sklopu letošnjega programa sodelujemo z izjemnimi posameznicami_ki, skupinami, organizacijami in številnimi drugimi, ki tako ali drugače sooblikujejo slovensko in mariborsko LGBTQIA+ sceno.

PROGRAM

1. 6. – 30. 6. 2024

“Podpri parado, izobesi zastavo!”

Čeprav letos ni parade, se bo tudi tokrat odvila priljubljena akcija, v okviru katere vas že šesto leto zapored vabimo, da v juniju izobesite mavrično zastavo ali drugo zastavo ponosa, naredite fotografijo in nam jo pošljete ali nas označite na socialnih omrežjih ter s tem javno podprete skupnost LGBTQIA+.

PETEK, 7. 6. | 16.00 | Kulturni inkubator (središče)

Družabni večer: kokic, iger & queer hangout + gostovanje Društva DIH

Tudi na tokratnem druženju ne bo manjkalo dobre družbe, aktivnosti, iger in prigrizkov. Pri nas bo gostovalo tudi Društvo DIH.

V okviru druženja bomo izdelovale_i značke in zapestnice, vzporedno pa bodo na voljo tudi različne družabne igre – in seveda obvezno tudi kokice!

ČETRTEK, 13. 6. | 19.00 | Kulturni inkubator (studio)

Tom Veber: predstavitev pesniške zbirke Pordelih lic

Na literarnem večeru bo pesnik in vsestranski umetnik Tom Veber predstavil svojo tretjo pesniško zbirko Pordelih lic, ki je v letošnjem letu izšla pri Literarni družbi Maribor. Dogajanje bo popestril nastop glasbenice Vesne Godec, moderirala bo Ajda Strajnar. Na samem dogodku si boste lahko zagotovile_i tudi svoj izvod zbirke.

Po branju sledita druženje in pogostitev.

21. 6. – 22. 6. | Kulturni inkubator

Mavrični vikend z DIH-om in TransAkcijo

Petek in soboto bomo preživele_i v družbi ekip Društva DIH in TransAkcije, ki za nas pripravljajo različne delavnice in druge aktivnosti.

Udeleženke_ci bodo imele_i možnost prespati, tako da bo še več časa za druženje!

V okviru programa se bosta zvrstila še dva dogodka: v petek bomo uživale_i v nastopu Crystal Queer Choir, sobotni večer pa bo namenjen ogledu dokumentarnega filma lgbt_slo_1984.

21. 6. | 17.00 | Kulturni inkubator

Crystal Queer Choir

Crystal Queer je zbor, ki ga sestavljajo posameznice_ki iz različnih vetrov in barv mavrice, vse pa jih združuje ljubezen do večglasnega petja. Zbor pod taktirko zborovodkinje Anje Hrastovšek se posveča kvirovskemu ustvarjanju, nastal pa je po ideji prijateljev_ic, ki so se spoznali_e z udejstvovanjem v različnih zborih.

22. 6. | 19.00 | Kulturni inkubator

Filmski večer: LGBT_SLO_1984 (2022)

Začelo se je leta 1984 in traja še danes.

Celovečerni dokumentarec režiserja Borisa Petkoviča je pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture. Gre za prvo tovrstno organizirano gibanje na območju nekdanje Jugoslavije in enega prvih v vzhodni Evropi, ki prav v letošnjem letu obeležuje svojo 40. obletnico

Festival Magnus – homoseksualnost in kultura, leta 1984 v ŠKUC-u v Ljubljani, je prelomni dogodek slovenskega LGBT gibanja in obenem začetek LGBT filmskega festivala, ki velja za najstarejši tovrstni filmski festival v Evropi. Slovensko LGBT gibanje se tako zapiše v zgodovino kot eno najbolj progresivnih gibanj tistega časa, v različnih oblikah in formah deluje tudi danes.

26. 6. | 17.00 | MKC Maribor

Testiranje na spolno prenosljive okužbe 

Tako kot vsako zadnjo sredo v mesecu bo tudi junija Društvo Legebitra v okviru projekta KAJiščeš.si v Mariboru izvajalo terenska testiranja na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Testiranje je zaupno in brezplačno, za udeležbo ni potrebno imeti zdravstvene kartice.

Prijava in več informacij.

29. 6. | 20.00 | Kulturni inkubator

Drag show Haus of Vulva

Z Vulvami se je začelo in z Vulvami se bo tudi končalo. Po aprilskem nastopu, ki je skupaj z razstavo Kvir telo služil kot otvoritev preddogajanja ob mesecu ponosa, se bo Mavrični junij zaključil s še enim noro dobrim drag šovom, ki ga pripravlja Haus of Vulva.

Karmen Daš, Vera Vulva, Patricija Vulva in Dia Vulva so marsikaj: lepe, suhe, multitalentirane, vsekakor pa ikonične v vsakem pogledu, zato nikakor ne gre zamuditi velikega finala letošnjega festivala!

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
1. junija 08:00
Konec:
30. junija 23:00
Kategorija: