Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Matic Majcen: Kubrickova Odiseja v vesolju, in hrana

9. aprila 18:00

9. 4. 2024 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Matic Majcen: Kubrickova Odiseja v vesolju, in hrana

V torek, 9. 4. 2024, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na prvo  predavanje letošnjega cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. O teorijah o Kubrickovi 2001: Odiseji v vesolju bo predaval Matic Majcen.

O predavanju:

Film 2001: Odiseja v vesolju režiserja Stanleya Kubricka je bil v zgodovini obdelan z vseh perspektiv, še posebej leta 2018, ko je praznoval 50. obletnico. Vendar pa se tu in tam vseeno pojavi kakšna teorija, ki se zdi preveč odbita ali nenavadna, da bi zares bila deležna resne obravnave in jo zato izpuščajo iz literature. Na predavanju bomo pozornost posvetili eni izmed takšnih teorij. Je to res zgolj izmišljotina in plod divje domišljije uporabnikov družbenih omrežij ali pa nam dejansko odpira nova vrata k razumevanju Kubrickove mojstrovine?

Matic Majcen

je filmski kritik, novinar in urednik. O filmu piše za vrsto slovenskih medijev: za Večer recenzira redni filmski program in poroča s filmskih festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu, pri reviji Dialogi opravlja delo urednika za področje filma. Doktoriral je z disertacijo o slovenskem poosamosvojitvenem filmu ter je aktiven na področju filmskega izobraževanja, v sklopu česar redno predava v slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Je avtor knjig Slovenski poosamosvojitveni film: institucija in nacionalna identiteta (2015) in Kubrickova Odiseja v vesolju (2018). Leta 2009 je ustanovil projekt Podoba-Glasba, v sklopu katerega se ukvarja z zgodovino in teorijo glasbenega videa, obenem pa vodi tekmovalni program glasbenega videa na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu.

Pogovor ob predavanju bo vodila dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

SEZNAM PREDLAGANE LITERATURE:

  • Agel, Jerome (ur.): The Making of Kubrick’s 2001. New York: The New American Library, 1970.
  • Bizony, Piers: 2001: The Making of Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey. Köln: Taschen, 2014.
  • Clarke, Arthur C.: 2001: A Space Odyssey. New York: Roc, 1968/2005.
  • LoBrutto, Vincent: Stanley Kubrick. London: Faber and Faber, 1998.
  • Majcen, Matic: Kubrickova Odiseja v vesolju. Maribor: Aristej, 2018.
  • Majcen, Matic: Teorije o lažnem pristanku na luni so žalitev za Kubricka: intervju z Janom Harlanom. Ekran, sep.-okt. 2016, 8–13.

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.


Povezava do originalnega članka