Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Marjan Hren: Kapljice

8. februarja, 2022 16:00 - 18:00

Ob kulturnem prazniku vas vljudno vabimo na brezplačen ogled razstave Kapljice v Fotogaleriji Stolp.

Marjan Hren je bil rojen leta 1965 v Celju. V letu 1983 je zaključil s šolanjem, na šoli za gostinstvo in turizem v Celju. Od takrat dalje dela kot kuhar, nazadnje v termah Zreče. Fotografija ga je pritegnila v 80. letih, ko je v roke dobil prvi fotoaparat in se navdušil nad slednjo skozi priložene makro obročke fotoaparata. Bolj intenzivno se je začel s fotografijo ukvarjati okoli leta 2010, ko je obudil svoje navdušenje nad makro fotografijo.

Začetki segajo v close-up fotografijo, od tam ga je zanimanje za precizne detajle potegnilo v svet makro fotografije. Njegov opus izhaja iz privlačnosti narave. Tukaj prevladujejo predvsem tako imenovane »male pošasti« , insekti, katerim se približa preko ekstremne makro fotografije. Delu z insekti se fotograf posveča z izjemno natančnostjo in eleganco. S tem predstavlja svet, ki se nam zdi tako majhen in preprost, kot ogromen, zanimiv in detajlno dovršen. Tako nas seznani s stvarmi, ki so popolnoma vsakdanje in ne izstopajo, kot na primer navadna muha, ter jo skozi fotografijo dvigne na raven, ki je umetniška, graciozna in privlačna.

V času pandemije, ko se je naš svet zapiral, se je fotografu odprl nov intriganten svet skozi nekaj, na prvi pogled, popolnoma preprostega, kapljice. Pravi, da so ga prevzele kapljice v vseh barvah in oblikah. Njegovo zanimanje za kapljice prav tako izhaja iz narave, iz vode in dežja, saj so to trenutki, ki jih naše oči ne morejo registrirati. Te fotografije so nastale skozi prav poseben postopek, in sicer po shemi »one drop from above« in »one drop from below«. Za ta tehnično izjemno dovršen proces je potrebno kar nekaj komponent pod pritiskom, ki potovanju barve omogočajo prehod iz stanja preproste tekočine v umetnost. Za nastajanje takšnih dimenzij fotograf uporablja predvsem vodo pomešano z drugimi snovmi, kot so želirno sredstvo, akrilna barva, tekoče čistilo ali sredstvo za mehčanje vode, ki pripomorejo k ustvarjanju teh vodnih skulptur. Pomembno pri mešanju je to, da se doseže pravo razmerje komponent. Barve, ki so pri fotografijah precej izpostavljen element, dobijo pomen šele ko fotografija nastane, te dokončno definirajo obliko in pripomorejo k jasnim in močnim silhuetam. Izbor fotografij je bil narejen na podlagi tako barve kot oblike, saj sam fotograf pravi, da je pri delu včasih najprej izstopala oblika ter nato barva, ali pa ravno obratno, včasih pa so nastale tudi fotografije, ki puščajo domišljiji popolnoma prosto pot.

Kaplja oziroma kapljica je po definiciji zelo majhna količina vode v obliki kroglice. Marjan Hren to vsakdanjo definicijo popelje v  unikatne dimenzije. V bežnem trenutku, v blisku fleša nam skozi svoje fotografije predstavi svet, ki ga v vsakdanjem življenju morda jemljemo za samoumevnega, ter ga postavi na razgiban, privlačen in predvsem fascinanten nivo umetnine.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
8. februarja, 2022
Čas:
16:00 - 18:00
Kategorija:

Organizator

Fotogalerija Stolp