Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Maribere: Tišine

11. maja 18:00

Prvenec kubanske pisateljice Karle Suarez nas postavi v obdobje med sedemdesetimi in devetdesetimi leti prejšnjega stoletja. Najprej spoznamo protagonistkino družino. Njena družina živi v stanovanju babice, ki ima polno sob in življenjskih zgodb družinskih članov. Njena mama je Argentinka, oče je Kubanec, vojak in ženskar, stric je homoseksualec in teta je neuravnovešena. Odnosi med stanujočimi so nenehno napeti (razhodi in zbliževanja očeta in mame, teta pristane na
psihiatriji …), kar deklico zaznamuje. V zgodbi sledimo odraščanju samosvojega dekleta, ki se odvija v nepredvidljivih časih. Za oblikujoči se individuum je bil to čas nepričakovanih in včasih kar preveč bolečih odkritij. Družba se je nenadno spremenila, na plan so privrele stvari, ki jih prej ni bilo videti. Da bi junaki Tišin pobegnili pred pred zbeganostjo, zmedo in nemočnim spremljanjem, kako se pred njimi ruši svet, si vsak izbere svojo pot. Bežijo na različne načine: alkohol, droge,
glasba, improvizirana plovila in splavi, avioni, celo samomor. Protagonistka med predstavljanjem zgodb ne obsoja izbir, ampak zagovarja pravico, da vsak izbere svoje življenje. Toda njene besede so grenke, pikre in celo jedke. Njena pot pa je iskanje tišine.
V šestindvajsetih poglavjih je opisanih prav toliko let protagonistkinega življenja. Tišine so otok, ki si ga je za življenje izbralo dekle, da bi pobegnilo pred svetom in ljudmi, pred družbo, izganjalko ljubezni in iskrenosti.

Karla Suarez (1969), rojena v Havani na Kubi, je po izobrazbi inženirka elektronike. Od pričujočega prvenca, ki ga je izdala pri svojih 30. letih, je izdala še 4 romane, 3 zbirke kratkih zgodb in 2 potopisni knjigi. Po življenju na Kubi, se je leta 1999 preselila v Rim in 2004 v Pariz. Od leta 2010 živi v Lizboni, kjer je profesorica kreativnega pisanja in vodi knjižni klub.

V tej sezoni se srečamo samo še enkrat – 8. junija bomo govorili o risoromanu M. Pušavca in J. Klemenčiča: Alma M. Karlin: svetovljanka iz province.

Vabljeni!

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
11. maja
Čas:
18:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Vetrinjski dvor

Organizator

Vetrinjski dvor