Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Lana Trotovšek, Ansambel Dissonance

10. oktobra, 2022 19:30

Lana Trotovšek, Ansambel Dissonance

1. koncert Komornega cikla 2022/2023

14 €; 13 € (upokojenci); 11 € (invalidi), 5 € (študenti, dijaki)


Programska knjižica 2022/2023


Spored:
Hugo Wolf: Italijanska serenada za godalni kvartet
Hugo Wolf: Intermezzo za godalni kvartet
***
Hugo Wolf / prir. Klemen Hvala: Koncert za violino in godalni kvartet v d-molu, op. 6
Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47, »Kreutzerjeva sonata«, za godalni kvintet


Ansambel Dissonance sestavljajo glasbeniki iz vodilnih slovenskih glasbenih ustanov. Pod vodstvom violončelista Klemna Hvale sledijo poslanstvu, v središču katerega sta promocija in razvoj poglobljenih izvedb komorne glasbe v domačem glasbenem prostoru.
Ansambel sodeluje z vidnimi slovenskimi in svetovno priznanimi umetniki, kot so dirigent Marko Letonja, sopranistka Nika Gorič, pianist Fazil Say, kitarist Mak Grgić, violinista Dimitrij Sitkovecki in Antje Weithaas ter akordeonist Richard Galliano. Ansambel svoje delovanje razgrinja na številnih koncertih doma in v tujini, med začetne uspehe pa šteje nastop v zasedbi kvarteta na Festivalu Maribor 2016, ko so glasbeniki nastopili v večjem komornem sestavu pod vodstvom Nicolasa Altstaedta. Ansambel je medtem prerasel v fleksibilno zasedbo, ki sloni na izkušenih glasbenikih, ter se profiliral v eno vodilnih komornih zasedb v Sloveniji.
Ansamblu Dissonance se bo pridružila violinistka Lana Trotovšek, lanska nagrajenka Prešernovega sklada in glasbenica z razvejano mednarodno kariero, ki se je leta 2012 začela z debitantskim nastopom z uglednim orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod vodstvom Valerija Gergieva. V reviji Strad so o njeni igri zapisali, da daje »pravi občutek žive intuitivne izvedbe«, skupno izvedbo z Ansamblom Dissonance na Festivalu Ljubljana pa je kritik Marijan Zlobec pohvalil, češ da »[t]aka briljantna skupna igra ali muziciranje se morda posreči enkrat samkrat«.

Koncert je reminiscenca na leto 2020, jubilejno leto Ludwiga van Beethovna in Huga Wolfa, ki je bilo zaradi pandemije koncertno skromnejše in manj slavnostno. S pričujočim programom želi ansambel poudariti zgodovinski pomen in veličino teh dveh pomembnih skladateljev iz romantike. Poleg dveh izvirnih Wolfovih skladb za godalni kvartet bodo glasbeniki izvedli še njegovo zgodnje delo, Koncert za violino in godalni kvartet, ki je v izvirniku napisan za violino in klavir. V drugem delu večera bo zazvenela znamenita Kreutzerjeva sonata, sicer bolj znana v različici za violino in klavir, čeprav je bila že za skladateljevega življenja prirejena tudi za godalni kvintet.

 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
10. oktobra, 2022
Čas:
19:30
Kategoriji:
,

Prizorišče

Dvorana Union, Maribor

Organizator

Narodni dom Maribor