Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Kvartet Tartini

6. decembra, 2022 19:30

Kvartet Tartini

2. koncert Komornega cikla 2022/2023


Programska knjižica 2022/2023


Spored:
Giuseppe Tartini: Sonata a Quattro v D-duru, C 551/78
Ludwig van Beethoven: Godalni kvartet št. 1 v F-duru, op. 18, št. 1
***
Bedřich Smetana: Godalni kvartet št. 1 v e-molu, »Iz mojega življenja«


Godalni kvartet Tartini je kot Godalni kvartet Slovenske filharmonije svojo pot začel leta 1983, ko so se štirje vodje godalnih skupin orkestra Slovenske filharmonije odločili, da bogato tehnično znanje in glasbene izkušnje preizkusijo tudi v godalnem kvartetu. Tega štejejo za najplemenitejšo in hkrati najobčutljivejšo zasedbo.
Od prvih začetkov s komaj kakim priložnostnim nastopom kot Godalni kvartet Slovenske filharmonije pa do današnjih dni, ko glasbeniki nastopajo pod uveljavljenim imenom Godalni kvartet Tartini, so izvedli stotine koncertov, videli nešteto koncertnih dvoran, prevozili in preleteli tisoče kilometrov, osvojili obsežni repertoar ter preživeli veliko prijetnih in nepozabnih glasbenih trenutkov.
Zasedba kvarteta je v preteklih devetintridesetih letih doživela le malo sprememb. Nekdanjega primariusa Darka Linarića sta nasledila Črtomir Šiškovič in sedanji prvi violinist Miran Kolbl, violista Cvetka Demšarja pa je leta 1990 zamenjal Aleksandar Milošev. Violončelist Miloš Mlejnik in drugi violinist Romeo Drucker sta v zasedbi prisotna od ustanovitve kvarteta leta 1983.

Glasbeniki ponosno ugotavljajo: »Na našo veliko radost nas kljub pretečenemu času ni zapustila tista prvotna želja, svežina in radost komornega muziciranja, ki je sedaj obogatena z dolgoletnimi izkušnjami in vselej novimi glasbenimi idejami.«
Tudi mi želimo počastiti njihovo štirideseto koncertno sezono. Glasbeniki iz Godalnega kvarteta Tartini nam bodo predstavil spored, ki kot z zlato nitjo veže njihovo skoraj 40-letno muziciranje in bo segel h glasbi slovitega piranskega baročnega mojstra, po katerem se je kvartet poimenoval, k nepogrešljivemu Ludwigu van Beethovnu in Bedřichu Smetani, čigar avtobiografski violinski kvartet bo simbolično zaokrožil večer.Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
6. decembra, 2022
Čas:
19:30
Kategoriji:
,

Prizorišče

Dvorana Union, Maribor

Organizator

Narodni dom Maribor