Loading Dogodki

« Vsi dogodki

[Kulturni inkubator] Razstava VRTinec

29. junija 10:00 - 31. julija 15:00

V razstavišču Kulturnega inkubatorja bo med 29. junijem in 31. julijem 2024 na ogled razstava VRTinec Maje Pučko. Avtorica se v svojem ustvarjanju poslužuje digitalnih tehnik z uporabo akvarelnih tekstur, saj na ta način delo pridobi lahkotni vodeni izgled, kar simbolizira fluidnost čustev. Kot osrednji motiv v delih prevladujejo ženske figure.

Maja Pučko (r. 1996, Stročja vas) je po pridobljeni izobrazbi računalniške tehnice na Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti, leta 2022 dokončala še drugostopenjski študij medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Izvedla je dve samostojni razstavi in sicer razstava z naslovom Eterično poletje v Emce placu Velenje in digitalna razstava Kalopsia v spletni galeriji Web Nox, ki deluje pod okriljem Galerije Media Nox. Že v času zgodnjega otroštva je začela odkrivati svoj risarski talent, ki je s pomočjo konstantnega eksperimentiranja, osvajanja novih tehnik in samostojno pridobljenega risarskega znanja, prerasel iz otroške igrivosti v dovršeno, kasneje računalniško ustvarjeno umetniško dejavnost.

V svojem ustvarjanju se poslužuje digitalnih tehnik z uporabo akvarelnih tekstur, saj na ta način delo pridobi lahkotni vodeni izgled, kar simbolizira fluidnost čustev. Kot osrednji motiv v delih prevladujejo ženske figure, po navadi postavljene v eterično, domišljijsko, a hkrati lahkotno prostorskost, katere navdih venomer prihaja iz narave in se staplja v surrealistično prelivajočo se atmosfero pospremljeno z miniaturnim okrasjem. Instinktivno uporabljene tople in svetle barve tukaj igrajo pomembno vlogo.

Medtem je ženska kot središče vsebine predstavljena individualno, ali v družbi ostalih žensk. Kot skupina govorijo o feminilni energiji, čutnosti in ljubezni, ki jih premore tovrstna skupnost, kot posameznice pa o žensko-specifičnem notranjem doživljanju in lastnem opolnomočenju. Skozi poudarjeno žensko prisotnost, njihove atribute in dodatne predmete/figure iz živalskega sveta avtorica ustvarja samosvojo mitologijo z močnim simbolizmom. Na ta način se vseobsegajoča feminilnost amalgamira v močni pozitivni naravnanosti. Avtoričino vodilo je tudi intenzivno doživljanje sveta, ter nenehna prisotnost občudovanja in navduševanja nad vsakdanjim ter običajnim, zato je ob domišljiji, v delih čutiti tudi neumorno delovanje intuicije, kateri se avtorica popolnoma prepušča. Ilustrativna vsebina gledalca torej popelje v mistično, nedoločljivo sfero z močno naracijo o pozitivi, naravi od katere smo ljudje čedalje bolj oddaljeni, intimi ljubečih občutenj, ter poveličevanju vseprisotne nevidne radosti. Pozitivnost pa je pomembno dojemati kot uporništvo nad nihilizmom in kot luč, ki našo kolektivno človeško izkušnjo vodi skozi temo ter naposled rezultira v osvoboditvi in sprejetju.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
29. junija 10:00
Konec:
31. julija 15:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Kulturni inkubator