Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Kremerata Baltica

20. novembra, 2022 19:30

Kremerata Baltica

1. koncert Orkestrskega cikla 2022/2023

Cena vstopnice: 21,00 – 25,00 EUR

25 €; 23 € (upokojenci); 21 € (invalidi), 7 € (študenti, dijaki)


Programska knjižica 2022/2023

25 let Kremerate Baltice

Spored:
Miłosz Magin: Stabat Mater
Gija Kančeli: Middelheim za klavirski trio in godala
***
Johann Sebastian Bach: Koncert v d-molu, BWV 1052
Astor Piazzolla / prir. Leonid Desjatnikov: Štirje letni časi v Buenos Airesu za violino in godala


»V zakup je treba vzeti, da si kdaj pa kdaj poraženec. A če greš svojo pot, se prej ali slej izplača. Le to lahko povem: pustolovščina se obrestuje!«
(Gidon Kremer)

Gidon Kremer je človek, ki si upa, ki je pogumen tako v življenju kot v glasbi. Preizprašuje vsako noto, vsako interpretacijo, vsako odločitev. Njegove izvedbe temeljijo na poznavanju tradicije in hkrati utripajo s svežino, izvirnostjo in živahnostjo. V zadnjih petdesetih letih koncertno diskografske zgodovine je s svojim delom zarisal globoko sled. Pomembna dela iz violinskega repertoarja je izvedel skupaj z velikani najrazličnejših estetskih nazorov: igral je tako s Herbertom von Karajanom kot z Leonardom Bernsteinom, s Claudiom Abbadom in Nikolausom Harnoncourtom, z Martho Argerich in Mišem Majskim ter Berlinskimi in Dunajskimi filharmoniki. Pri tem je ves čas pred karierne ambicije postavljal glasbo samo in se izkazal kot velik podpornik živečih skladateljev, posebno vzhodnoevropskih. Verjetno je zanj ali pod njegovim pokroviteljstvom nastalo več novih vrhunskih del za violino kot za kogarkoli drugega.

Letos mojster praznuje svojo 75. obletnico, že 25 let pa šteje njegov glasbeni otrok, komorni orkester Kremerata Baltica. Kremer je ustanovil orkester, po njegovem pravo sanjsko združbo, sestavljeno iz vrste zagnanih mladih glasbenikov, ki podobno kot nekonvencionalni mojster ne zapadajo rutinam. Sporedi njihovih koncertov so izvirni, presegajo okvire standardnega repertoarja in ponujajo mnoga nova ali manj znana dela. Kremerata Baltica je zaslužna za popularizacijo glasbe Arva Pärta, Gije Kančelija, Pēterisa Vasksa in Mieczysława Weinberga. Tudi priljubljena Desjatnikova priredba Piazzollovih Štirih letnih časov v Buenos Airesu, ki jo bomo slišali na našem koncertu, je nastala po naročilu Gidona Kremerja.

Ob takšni življenjski poti lahko le prikimamo mojstrovim besedam – pustolovščina se je vsekakor obrestovala, in zanjo smo mu hvaležni.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
20. novembra, 2022
Čas:
19:30
Kategoriji:
,

Prizorišče

Dvorana Union, Maribor

Organizator

Narodni dom Maribor