Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

KLETKA NEOMEJENE SVOBODE

3. junija, 2019 19:00 - 16. junija, 2019 00:00

Fotografije, instalacije v prostoru. Prevajanje občutkov v materijo. Ustvarjanje novih percepcij že znanih atmosfer. Kako zajeti besede in občutke v nebesedni formi, brez da bi se pri tem uporabljale direktne vizualne naveze.
“”Medium is the massage,” kot bi dejal Marshall McLuhan.”
Uporaba fotografije in instalacije omogoča veliko takšnih premislekov o poustvarjanju ene in iste zgodbe na različne načine, brez da bi jo bilo pri tem potrebno spreminjati. Kot osnova so služila razna literarna dela preko katerih sta se avtorici lahko poistovetili in povezali, veliko izhodišč pa so predstavljale tudi situacije iz vsakdanjega življenja. Takšno povezovanje vizualne in literarne (oz. zvočne) umetnosti je pomembno, saj predstavlja preskok iz enega medija v drugega, pri čemer pa zgodba ostane nespremenjena.
Sara Rman je diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij in podiplomska študentka fotografije, ki prevprašuje fotografijo kot materijo. Medij ji služi kot orodje izraznosti, skozi katerega raziskuje koncept identitete, razsežnosti polja svobode in surove estetike.
Zaključila dodiplomski študij vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno obiskuje magistrski študij fotografije. Deluje na različnih področjih umetnosti in ročnih obrti. Fotografski medij ji služi kot orodje izraznosti, skozi katerega raziskuje koncepte identitete, razsežnosti polja svobode in surove estetike.
Njena dela so bila predstavljena na domačih in mednarodnih razstavah kot so Prekleti delež (Ljubljana, Slovenija), Fotoknjiga in fotozin (Ljubljana, Celje, Maribor, Slovenija), Haunted House of Horror (London, Anglija), Retro (Fotofest Košice, Slovaška), After all (Krakow, Poljska). Leta 2017 se je na Slovaškem predstavila s samostojno razstavo Swallow your Pride ter za diplomsko delo Svobodni duh časa prejela nagrado UL ALUO za izjemne študijske dosežke v študijskem letu 2016/2017.
Zala Zagoršek je diplomirana oblikovalka stekla, podiplomska študentka oblikovanja stekla. Prevajalka občutkov in občutenj v material. Sicer pa vsestranska ustvarjalka, pesnica, občasna sprehajalka in predvsem opazovalka sveta okoli.
Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pod mentorstvom prof. mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar na oddelku za Unikatno oblikovanje, kjer zdaj nadaljuje z magistrskim študijem. Zadnja leta je razstavljala tako doma kot po svetu, med vidnejše dosežke pa spada uvrstitev v finale prestižnega Emerge Bullseye natečaja (2018, Portland, USA), festival UKYA v organizaciji BJCEM (Nottingham, 2019), Svetlobna gverila 2017 in 2019 (projekta K67 in Za odstrtimi okni), in GRAFT razstava (Harris Art Gallery, Preston UK), leta 2017 pa je za svoje delo na področju unikatnega oblikovanja prejela tudi priznanje UL ALUO za posebne študijske dosežke.

Podrobnosti

Začetek:
3. junija, 2019 19:00
Konec:
16. junija, 2019 00:00