Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Jur Samec: Absolutely, there is no pain in heaven

13. julija, 2022 18:30 - 31. avgusta, 2022 19:00

Galerija Media Nox in MKC Maribor med 13. julijem in 31. avgustom 2022 vabimo k ogledu razstave slik, objektov in zapisov avtorja Jura Samca z naslovom Absolutely, there is no pain in heaven. Na razstavi avtor v sodelovanju z umetnico Ajo Vesno Ginovsko v tandemu JURAJA GINSAM / Remake Invasion poleg »mask« in figuric, ki nagovarjajo k režanju, predstavlja dela v zvezi z alias George Cockom in drugimi osebnostmi.

O RAZSTAVI

Ob vprašanju, kdo si, bi nam otroci najverjetneje odgovorili z imenom. Kaj vse pa se skriva za tem imenom? Na prvi pogled se zdi, da je na to vprašanje nemogoče odgovoriti. A vendar nam že otroci lahko podajo popolnoma raznolike odgovore, predstavijo se z identiteto, ki jo imajo do zdaj najbolj razvito. Dokaj podobno delujemo tudi v odraslem svetu, ko na vprašanje, kdo smo, zavestno izberemo eno od svojih identitet. Bomo izbrali osebnost, ki se bo prilagodila sogovorniku? Osebnost, ki se skriva pred našo trenutno življenjsko situacijo? Osebnost, za katero mislimo, da jo drugi pričakujejo od nas? Osebnost, ki se bo prilagodila življenju sogovornika, ali osebnost, ki nam bo pomagala do želenega cilja? Vse te osebnosti, identitete, ki si jih po navadi ustvarimo v kriznih časih, tako splošnih kot osebnostih, so del nas.  Nadenemo si različne maske, zakrivamo si oči, da nam ni treba raziskovati, kaj se dogaja v nas, z nasmeškom na obrazu svetu ter samemu sebi ne dovolimo pokazati svoje prave osebnosti. Zaščitimo se z identiteto, ki nam za trenutek dovoli odložiti tiste neprijetne, težke življenjske situacije, ki so za naš osebni jaz izziv in nekaj novega. Ali so osebnosti, ki jih uporabljamo za lažje preživetje, uspešne na dolgi rok? Razstava Jura Samca z naslovom Absolutetly, there is no pain in heaven nam želi pokazati različne osebnosti, ki jih je umetnik odkril v sebi med osebnostno krizo. V kontekstu naslova razstave umetnik sledi ideji, da je bolečina stvar posameznika in da je v nekem ustvarjenem (namišljenem) vzporednem svetu lahko tudi ni. Glavni alter ego razstave je George Cock, to je molčeči del njega, ki se vedno reži in svoja stanja skriva za nalezljivim režečim nasmeškom, je nekako še najbolj On. Spoznali boste še Georgette Homme, Joška Šusa in večinoma tihega, a močno prisotnega umetnika Jura S. Vsak po svoje vas bodo spustili v Njegov svet. Pri Georgu je dovoljeno vse – tako nepravilno postane pravilno in obratno. Predstavlja vam svoj čudoviti svet, ki na trenutke prehaja v grotesko. Z zapisi Georgette Homme, ki opisuje padce in vzpone življenja, se boste spraševali o resničnosti zapisanih zgodb. Pot vam bodo prekrižale tudi figurice z režečimi se nasmeški, dela, nastala v tandemu Remake Invasion z likovno umetnico Ajo Vesno Ginovsko, ki nas opominjajo na trenutke, ko ostanemo prazni za komunikacijo in nam preostane zgolj še režanje. Tako kot raznolike osebnosti pa je razstava raznolika tudi po svojih medijih. Jur Samec se predstavlja s slikarskimi deli, ki nastajajo s širokopoteznimi nanosi barv, poslikanimi maskami, figuricami, inštalacijami in avdio zgodbami. Ne bojte se stopiti po Jurovi poti niti po poti lastnega življenja in osebnosti. Naj zaključim z avtorjevimi besedami, da je namen razstave pomagati spodbuditi in odpreti tudi temno plat življenja, z namenom prepoznati najboljšo različico samega sebe, prepoznati se za drugačen jutri, za iskren in topel vsakdan.

Kuratorka: Urška Gačnik

Več informacij: http://georgette-homme.blogspot.com

O AVTORJU

Jur Samec (1974) je diplomiral na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje pri doc. Mladenu Jernejcu ter mag. umetnosti doc. dr. Jaki Bonča. Štiri leta je prejemal štipendijo za nadarjene Mestne občine Ljubljana. Leta 2004 je prejel priznanje Visoke strokovne šole za risanje in slikanje za izjemno kakovostna dela in leta 2021 tudi priznanje za kakovost likovnih del na 10. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj.

V umetniškem tandemu JURAJA GINSAM sodeluje z likovno umetnico Ajo Vesno Ginovsko.

Povabljen je bil na številne likovne kolonije v Sloveniji in tujini, svoja dela pa je predstavil na mnogih skupinskih likovnih predstavitvah.

Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer ima tudi svoj atelje.

Samostojno je razstavljal (izbor):

  • Galerija Spomeniškovarstvenega centra, Ljubljana 2015: Performance Objects Cocooniser; Imago Sloveniae, Ljubljana 2013
  • Galerija Nikolaja Pirnata, Mestni muzej Idrija – grad Gewerkenegg 2012: Aliases
  • Anina galerija, Rogaška Slatina 2010: Abstract No. I
  • Galerija Salsaverde, Izola 2010: Plašč-te-nje
  • Galerija Krka, Ljubljana 2009
  • Galerija Alkatraz – Metelkova mesto, Ljubljana 2009


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
13. julija, 2022 18:30
Konec:
31. avgusta, 2022 19:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Galerija Media Nox