Loading Dogodki

« Vsi dogodki

 • Ta dogodek je minil.

Jazz ‘ma mlade 2022 // tretji petek

17. junija, 2022 19:00 - 23:00

Festival Jazz ‘ma mlade med 3. in 17. junijem 2022 šestič združuje ljubitelje jazz glasbe, umetnosti, vina in kulinarike. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem bogati Kulturno četrt Židovska, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov iz 4 držav, ki nas bodo s svojo avtorsko glasbo popeljali v različne svetove jazza, manjkale pa ne bodo niti melodije pionirjev in ikon jazz glasbe. Predstavili se bodo: Dragon’s Fuel, RE.Chat, Magic Pond, Jakomini Jazz Trio, Toplinšek quartet in učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, projekcijami na sinagogo in seveda z degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Tudi letošnjo edicijo festivala bomo izpeljali ob pomoči prebivalk Židovske četrti – čebel, ki domujejo v bližnjem urbanem čebelnjaku na strehi GT22.


// GLAVNI ODER //

🐝 20.00 / Koncert Jakomini Jazz Trio (SI)

🐝 21.00 / Koncert RE.Chat (SI, AUT, RUS)

RE.Chat (SI, AUT, RUS)

Mednarodna zasedba jazz glasbenikov iz Slovenije, Nemčije in Rusije, bazirana v Berlinu. V svojem avtorskem repertoarju mešajo jazz z elementi balkanske ljudske glasbe, klasike in moderne improvizacije. Mladi glasbeniki zaradi svoje kvalitete dobivajo vedno več zaslužene prepoznavnosti in prostora v žanru. Člani zasedbe z mnogostjo prepletanja stilov, svojo mladostno zagnanostjo in dinamiko ustvarjajo živahno energijo in prav takimi pesmimi, slednje pa znajo pametno prepletati tudi s počasnimi dinamičnimi skladbami iz njihovega repertoarja.

Zasedba:

 • Maj Kavšek – trobenta
 • Efim Brailovskiy – alt saksofon
 • Samo Hude – klavir
 • Matthias Meyer – bobni
 • Gal Golob – kontrabas

Več: Facebook

Jakomini Jazz Trio (SI)

Žan Cesar, Tilen Gavranovič in Jernej Vindšnurer sestavljajo mlado vibrantno jazz zasedbo Jakomini Jazz Trio, ki junija izdaja svoj prvenec. S svojim avtorskim repertoarjem bodo na Jazz ‘ma mlade nastopili v petek 17.6. 2022.

Zasedba:

 • Žan Cesar – trobenta
 • Tilen Gavranovič – kitara
 • Jernej Vindšnurer – kontrabas

Več: Facebook


// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

🐝 19.00 / Otvoritev razstave Špele Ambrož, arkade Židovskega trga in pajesen na Židovskem trgu

🐝 19.00 / Podaljšan delovni čas galerij Kulturne četrti Židovska:

 • Galerija Media Nox: Teja Miholič, Nik Erik Neubauer, Matic Pandel, Lucija Rosc, Glasuj zame (umetniška razstava)
 • Fotogalerija Stolp: Jože Suhadolnik, Cirkus (fotografska razstava) (do 20.00)
 • Galerija DLUM: Primavera, razstavljata Maruša Štibelj in Ana Janež (likovna razstava)
 • Sinagoga: Lady Bluetooth – Hedy Lamarr (dokumentarna razstava Judovskega muzeja Dunaj) 31.5.–28. 10. 2022 (do 22.00)
 • GT22 /
  • Ambasada Svetlane Makarovič – Irena Ocepek »La Reine Blonde/umišljanje originalov« (samostojna razstava ilustracij), BlackBox GT22,
  • Made in GT22 – 2.del (skupinska fotografska razstava),
  • Ulična galerija Židovska  /  #2 – 2022  /  Miha Horvat (samostojna razstava),
  • Vabljeni mladi 2022 (umetniška razstava)

vojna in mir plakat.png

Media Nox, razstava Steklo.jpg

1940_I Take This Woman_Foto Willinger, Laslo, 27690_Scan_JMW_RES2.jpg

Fotogalerija Stolp, razstava Cirkus.jpg

GALERIJA MEDIA NOX: Teja Miholič, Nik, Erik Neubauer, Matic Pandel, Lucija Rosc: Glasuj zame

umetniška razstava, 14. 6. – 9. 7. 2022

Projekt Glasuj Zame so zasnovali Teja Miholič, Nik Erik Neubauer, Matic Pandel in Lucija Rosc, ki delujejo na različnih področjih fotografije in vizualnih medijev, združuje pa jih fascinacija nad različnimi internetnimi fenomeni. Glasuj Zame je spletna platforma za spoznavanje in ocenjevanje posameznikov, ki je bila izjemno priljubljena v prvem desetletju 21. stoletja, danes pa kljub popolni zapuščenosti še vedno obstaja na spletu in deluje kakor zamrznjena časovna kapsula nekega specifičnega obdobja in specifične skupine mladih ljudi v slovenskem prostoru.

Umetnika in umetnici so se raziskovanja tega fenomena lotili predvsem na analitičen in dokumentaren način, pri čemer si je vsak izmed njih izbral lasten pristop in različne vidike, ki se gibljejo od zbiranja nenavadnih ozadij in predmetov, ki se pojavljajo na proflnih fotografjah uporabnikov in uporabnicah, do kontaktiranja in intervjuvanja nekdanjih uporabnikov ter analiziranja komentarjev, opisov in vzdevkov raznih profilov. Med drsenjem po spletni strani projekta lahko gledalec opazuje in raziskuje najrazličnejše podrobnosti in informacije, kar mu omogoča vpogled v karakteristike in detajle delovanja omenjene spletne strani, njene estetike in vloge v takratni družbi. Sproti se mu odpirajo novi pogledi in najdbe, na katere so umetniki naleteli ob raziskovanju, celoten produkt pa odpira nova vprašanja o specifičnem fenomenu tistega časa.

Teja Miholič (1993) je fotografinja in filmska ustvarjalka, ki je zaključila diplomski študij fotografije na Visoki šoli za storitve v Ljubljani in magistrski študij filma na Ecole Nationale Superieure Audiovisuel v Toulousu. Sodelovala je na razstavah v galerijah Photon, Cirkulacija2, MSUM, Layerjeva hiša, DobraVaga, Ulična galerija TAM-TAM, Galerija SKC, Galerija Fotografija, v Kinu Šiška in na Fotopubu. Filmi, ki jih je ustvarila ali je pri njih sodelovala, so bili predvajani na slovenskih in tujih filmskih festivalih.

Nik Erik Neubauer (1994) je dokumentarni fotograf iz Ljubljane. Trenutno končuje magistrski študij fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V preteklosti je dobil priznanja številnih mednarodnih natečajev, med drugim Brussels Street Photography Festival, Balkan Photo Awards in Rovinj Photodays. Bil je tudi izbran za t.i. masterclass dokumentarne fotografije s strani agencij NOOR in VII.

Matic Pandel (1995) je končal dodiplomski študij fotografije na Visoki šoli za storitve v Ljubljani. Ukvarja se s foto beleženjem urbane pokrajine, z manipulacijami znotraj fotografije ter z video montažo. Razstavljal je na skupinskih razstavah v galerijah Photon, MSUM, Cirkulacija2, Aksioma in na Fotopubu. Podiplomski študij nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Lucija Rosc (1995) je leta 2018 zaključila dodiplomski študij fotografije na Visoki šoli za storitve (VIST) v Ljubljani. Imela je šest samostojnih fotografskih razstav ter sodelovala na več skupinskih fotografskih razstavah doma in v tujini. Njeno delo je bilo med drugim predstavljeno v Galeriji P74, Narodnem muzeju Slovenije, Galeriji Photon, Galeriji DobraVaga, GT22, v zavodu za sodobne umetnosti Aksioma in Galeriji Fotografiji. Trenutno zaključuje podiplomski študij fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanjev Ljubljani.

AVLA GT22: Vabljeni mladi 2022 

Razstava umetnikov mlajše generacije (10. 6. 2022)

Razstava Vabljeni mladi je tradicionalna, letos 21. razstava, ki jo vsakoletno organizira Društvo likovnih umetnikov Maribor. Na njej se predstavljajo mladi, večinoma še neuveljavljeni, a perspektivni umetniki, ki jih je na podlagi njihovih prijavljenih del na natečaj izbrala strokovna komisija. Ta najboljšim med prijavljenimi ustvarjalci vsako leto podeli tudi nagrado in listine Primavera, ki izbranim prinese samostojno razstavo Primavera v Galeriji DLUM – v prihodnjem koledarskem letu. Nagrada podpira talent, ustvarjalnost in drznost sporočanja.

Razstavljajo: Lara Ališić, Miha Erič, Klavdija Jeršinovec, Petja Kolenko, Karolina Radotić, Svitlana Ryabishchuk, Dominik Štibernik, Tajda Stiplovšek-Jug, Arijel Štrukelj, Manca Žitnik.

Kuratorica: Kristina Prah

FOTOGALERIJA STOLP: Jože Suhadolnik: Cirkus

fotografska razstava (25. 5.–25. 6. 2022)

Jože Suhadolnik je bil rojen sredi šestdesetih let v Ljubljani. Pri šestnajstih letih je začel redno sodelovati z agencijo Tanjug, presedlal na Mladino, pa na Dnevnik, nazaj na Mladino, soustanovil fotoagencijo Bobo in istočasno začel sodelovati z agencijo Associated Press. Leta 1999 je prestopil k Delu Revijam, leta 2005 delal kot prodajalec v podjetju Fotoformat od leta 2006 do 2011 služboval kot urednik fotografije na Delu od leta 2011 naprej pa dela kot fotograf pri Delu.

Sodeloval je na preko 200 skupinskih ter 46 samostojnih razstavah. Pri različnih založbah in galerijah je izdal knjige/zine/katalogi: Portreti (Lala,Ljubljana),Cirkus in Balkan Pank Akina (London), Balkan pank II Goga (Novo Mesto), Album (Galerija Jakopič,Ljubljana) 35 let (Galerija Vžigalica,Ljubljana). Je dobitnik nagrad Zlato pero za najboljši koledar (Art director club, New York 1997) Zlata ptica 1996 ter nagrade uredništva časopisa Delo za najboljšo fotografijo leta 2020.

Serija vzbuja reminiscence na klasično obliko fotoeseja, kot so jih v svojih zlatih časih v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja do zatona v začetku sedemdesetih let poznali svetovni ilustrirani časopisi (Life, Look, Picture Post, Berliner Illustrierte Zeitung in VU). Fotoesej v slovenskem medijskem prostoru pravzaprav nikoli ni imel svojega pravega mesta, kljub temu pa je nekaterim uspelo vzpostaviti legitimno mesto fotografije znotraj dnevnega tiska ter drugih časopisov in revij. Danes, ko so časi še slabši, se fotografija in z njo fotoreporter morda bolj kot kadarkoli prej borita za svojo pravico do obstoja v časopisu; kljub temu pa je Jožetu Suhadolniku uspelo poseči dlje, saj je fotografije s časopisne strani preselil v galerijo, zin, fotomonografijo, kjer je njegova fotografija postala muzejski ali umetniški objekt.

SINAGOGA MARIBOR: Lady Bluetooth – Hedy Lamarr

dokumentarna razstava Judovskega muzeja Dunaj, Sinagoga Maribor (31. 5.–28. 10. 2022)

GostujočA razstave Judovskega muzeja Dunaj o eni najlepših in najbolj občudovanih igralk zlate dobe Hollywooda – Hedy Lamarr. Slavna igralka, sicer rojena Dunajčanka judovskega rodu, je bila javnosti znana tudi po mnogih škandalih v zasebnem življenju, le redkokdo pa je vedel, da je bila tudi izjemna izumiteljica. Med drugim je s skladateljem Georgeem Antheilom zasnovala sistem frekvenčnega skoka, ki je tehnični predhodnik današnjih brezžičnih tehnologij. Razstava ponuja obiskovalcem vpogled v življenje in delo izjemne Hedy Lamarr.

Ambasada Svetlane Makarovič – Irena Ocepek »La Reine Blonde/umišljanje originalov« 

samostojna razstava ilustracij, BlackBox GT22

Made in GT22 – 2.del

skupinska fotografska razstava, stopnišče GT22

Avtorji_ce: Tadej Vindiš, Janez Kocbek, Kukla + Dominik Mahnič, Toni Soprano Meneglejte, Janez Klenovšek, Miha Sagadin, Tadej Vaukman, Ajda Primožič, Rene Puhar + Jaša Lorenčič + Boštjan Eržen, Aphra Tesla, Miha Sagadin + Monika Pocrnjić, Miha Horvat

Ulična galerija Židovska  /  #2 – 2022  /  Miha Horvat 

samostojna razstava – kuratorji 003 + Boštjan Čadež – Fšk, Ulična galerija Maribor

 


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
17. junija, 2022
Čas:
19:00 - 23:00
Kategorije:
, , , ,

Prizorišče

Židovski trg