Loading Dogodki

« Vsi dogodki

 • Ta dogodek je minil.

Jazz ‘ma mlade 2022 // prvi petek

3. junija, 2022 15:00 - 23:00

Festival Jazz ‘ma mlade med 3. in 17. junijem 2022 šestič združuje ljubitelje jazz glasbe, umetnosti, vina in kulinarike. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem bogati Kulturno četrt Židovska, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov iz 4 držav, ki nas bodo s svojo avtorsko glasbo popeljali v različne svetove jazza, manjkale pa ne bodo niti melodije pionirjev in ikon jazz glasbe. Predstavili se bodo: Dragon’s Fuel, RE.Chat, Magic Pond, Jakomini Jazz Trio, Toplinšek quartet in učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, projekcijami na sinagogo in seveda z degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Tudi letošnjo edicijo festivala bomo izpeljali ob pomoči prebivalk Židovske četrti – čebel, ki domujejo v bližnjem urbanem čebelnjaku na strehi GT22.


// GLAVNI ODER //

🐝 20.00 / Koncert Inštrumentalna zasedba dijakov Jazz oddelka Konservatorija za glasbo in balet Maribor (SI)

🐝 21.00 / Koncert Dragon’s Fuel (SRB)

Dragon’s Fuel (SRB)

Dragon’s Fuel predstavlja izvirno in razgibano jazz mešanico. Bend je nastal leta 2016 in je v tem času postal nepogrešljiv del srbske jazz scene. Njihov koncept je avtentičen in igriv, s koreninami v jazz glasbi, ki je mnogokrat obarvana z elementi glasbe, ki segajo od Afrike do balkanske folklorne glasbe, Ornette Coleman, konceptualne umetnosti Sun Ra, pri bendu pa je moč čutiti tudi pridihe britanske moderne jazz scene. Bend se skozi svojo glasbo večkrat na tak ali drugačen način pokloni tudi vplivu Franka Zappe. V času svojega obstoja so izdali tri albume.

Zasedba:

 • Predrag Okiljević – tenor saksofon
 • Vojislav Savkov – tenor & soprano saksofon
 • Marko Čurčić – bas kitarar
 • Lav Kovač – bobni

Več: https://www.facebook.com/dragonz.fuel

Inštrumentalna zasedba dijakov Jazz oddelka Konservatorija za glasbo in balet Maribor (SI)

Inštrumentalna zasedba sestavljena iz dijakov Jazz oddelka Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Predstavili se bodo z mešanico skladb iz različnih jazzovskih stilov in obdobij. Zaigrali bodo kompozicije Michael Breckerja, Sonny Rollinsa, Victor Feldmana, Miles Davisa in Bobby Hutshersona.

Zasedba:

 • Lovro Zamejc – saksofon
 • Alja Klemenčič – kitara
 • Urh Župec Matjašič – kitara
 • Benjamin King – klavir
 • Tadej Petreski – bass
 • Andraž Tkavc – bobni

Mentorja: Matjaž Dajčar, Gregor Zver


// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

🐝 18.00 / Otvoritev razstave Primavera, razstavljata Maruša Štibelj in Ana Janež, Galerija DLUM

🐝 19.00 / Otvoritev razstave plakatov študentk in študentov 2. letnika Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, Vojna in mir, Arkade Židovskega trga

🐝 19.00 / Špela Huzjak: PREMIK – skladba za glas, violino in telo, premiera, GT22

🐝19.00 / Podaljšan delovni čas galerij Kulturne četrti Židovska:

 • Galerija Media Nox: Steklo, razstava študentov ALUO Ljubljana (umetniška razstava)
 • Fotogalerija Stolp: Jože Suhadolnik, Cirkus (fotografska razstava) (do 20.00)
 • Galerija DLUM: Primavera, razstavljata Maruša Štibelj in Ana Janež (likovna razstava)
 • Sinagoga: Lady Bluetooth – Hedy Lamarr (dokumentarna razstava Judovskega muzeja Dunaj) 31.5.–28. 10. 2022 (do 22.00)
 • GT22 /
  • Ambasada Svetlane Makarovič – Irena Ocepek »La Reine Blonde/umišljanje originalov« (samostojna razstava ilustracij), BlackBox GT22,
  • Made in GT22 – 2.del (skupinska fotografska razstava),
  • Ulična galerija Židovska  /  #2 – 2022  /  Miha Horvat (samostojna razstava),
  • Pregledna razstava »Maska – Stayin’ ALlive«, avla GT22 (do 8. 6.)

vojna in mir plakat.png

Media Nox, razstava Steklo.jpg

1940_I Take This Woman_Foto Willinger, Laslo, 27690_Scan_JMW_RES2.jpg

Fotogalerija Stolp, razstava Cirkus.jpg

spela_huzjak.png

Razstava plakatov študentk in študentov 2. letnika Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru,Vojna in mir

Arkade Židovskega trga

Vsebina plakatov, ki so prvotno nastali kot produkt študijskega raziskovanja in osvajanja tehnike sitotiska pri predmetu grafika in pod mentorstvom prof. Petre Varl, pozema zelo osebna prepričanja in vrednote, ki jih študentje gojijo ob misli na besedi Vojna in Mir. Razstava ni naključno nastala ravno v času intenzivnega rušenja svetovnega miru, v asociativnih povezavah miru z ljubeznijo, s časom, povezanostjo, z veseljem in z naravo, kjer je cikličnost konstanta obeh nasprotnih pojmov, pa vendar nakazuje spet optimističen obrat k miru.

Razstavljajo: Urška Arčnik, Teja Frangež, Gašper Marčič, Maruša Mediževec, Lea Pernek, Ines Sekač, Gašper Sever, Sara Stražišar, Anja Terbovc, Julija Pia Turk, Urban Vicman, Aneja Jaušnik Založnik, Mischela Žižek.

ŠPELA HUZJAK, PREMIK – skladba za glas, violino in telo

premiera predstave, GT22

V zvočnem potovanju išče protagonistka različne načine za premik/odmik od svojih ustaljenih vzorcev. Skozi zvok in gib raziskuje svoje nove zmožnosti in poti, ter podaja enako idejo gledalcu. Stereotipe naše družbe nagovarja k spremembi in premiku.

Špela Huzjak je akademska glasbenica je zaključila študij violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani, se izpopolnjevala v Lahtiju na Finskem, opravila specializacijo na Univerzi v Gradcu, ter obiskovala študij jazz-violine v Celovcu. Poleg instrumentalne glasbe jo zanima relacija instrument – glas – telo; udeležuje se izobraževanj pri različnih mentorjih Roy Hart Centra v Franciji, Italiji in Nemčiji, obiskuje različne laboratorije na področju raziskovanja in ozaveščanja telesa (Alexander tehnika, Body Mind Centering) ter delavnic s področja sodobnega plesa (Nagib, PIM) in gledališča (Izrazi se!). Preko violine, gibanja in glasu išče čista čustva in golo sporočilnost brez tehničnih omejitev in nadzora razuma.

Koncept, glasba, gib, tekst: Špela Huzjak
Svetovalec pri vizualni podobi, fotograf: Saša Huzjak / SHtudio.eu
Pomoč pri konceptu, svetovalka za gib: Jasmina Križaj
Oblikovalka svetlobe: Manca Vukelič
Oblikovalec zvoka: Andrej Hrvatin
Produkcija: Kulturno umetniško društvo Kreativni regenerator
Koprodukcija: Platforma sodobnega plesa, Zavod MOJA KREACIJA, Maribor
S podporo: JSKD
Soorganizatorji: Narodni dom Maribor, Plesna Izba Maribor, KUD Moment.

FOTOGALERIJA STOLP: Jože Suhadolnik: Cirkus

fotografska razstava (25. 5.–25. 6. 2022)

Jože Suhadolnik je bil rojen sredi šestdesetih let v Ljubljani. Pri šestnajstih letih je začel redno sodelovati z agencijo Tanjug, presedlal na Mladino, pa na Dnevnik, nazaj na Mladino, soustanovil fotoagencijo Bobo in istočasno začel sodelovati z agencijo Associated Press. Leta 1999 je prestopil k Delu Revijam, leta 2005 delal kot prodajalec v podjetju Fotoformat od leta 2006 do 2011 služboval kot urednik fotografije na Delu od leta 2011 naprej pa dela kot fotograf pri Delu.

Sodeloval je na preko 200 skupinskih ter 46 samostojnih razstavah. Pri različnih založbah in galerijah je izdal knjige/zine/katalogi: Portreti (Lala,Ljubljana),Cirkus in Balkan Pank Akina (London), Balkan pank II Goga (Novo Mesto), Album (Galerija Jakopič,Ljubljana) 35 let (Galerija Vžigalica,Ljubljana). Je dobitnik nagrad Zlato pero za najboljši koledar (Art director club, New York 1997) Zlata ptica 1996 ter nagrade uredništva časopisa Delo za najboljšo fotografijo leta 2020.

Serija vzbuja reminiscence na klasično obliko fotoeseja, kot so jih v svojih zlatih časih v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja do zatona v začetku sedemdesetih let poznali svetovni ilustrirani časopisi (Life, Look, Picture Post, Berliner Illustrierte Zeitung in VU). Fotoesej v slovenskem medijskem prostoru pravzaprav nikoli ni imel svojega pravega mesta, kljub temu pa je nekaterim uspelo vzpostaviti legitimno mesto fotografije znotraj dnevnega tiska ter drugih časopisov in revij. Danes, ko so časi še slabši, se fotografija in z njo fotoreporter morda bolj kot kadarkoli prej borita za svojo pravico do obstoja v časopisu; kljub temu pa je Jožetu Suhadolniku uspelo poseči dlje, saj je fotografije s časopisne strani preselil v galerijo, zin, fotomonografijo, kjer je njegova fotografija postala muzejski ali umetniški objekt.

SINAGOGA MARIBOR: Lady Bluetooth – Hedy Lamarr

dokumentarna razstava Judovskega muzeja Dunaj, Sinagoga Maribor (31. 5.–28. 10. 2022)

GostujočA razstave Judovskega muzeja Dunaj o eni najlepših in najbolj občudovanih igralk zlate dobe Hollywooda – Hedy Lamarr. Slavna igralka, sicer rojena Dunajčanka judovskega rodu, je bila javnosti znana tudi po mnogih škandalih v zasebnem življenju, le redkokdo pa je vedel, da je bila tudi izjemna izumiteljica. Med drugim je s skladateljem Georgeem Antheilom zasnovala sistem frekvenčnega skoka, ki je tehnični predhodnik današnjih brezžičnih tehnologij. Razstava ponuja obiskovalcem vpogled v življenje in delo izjemne Hedy Lamarr.

Ambasada Svetlane Makarovič – Irena Ocepek »La Reine Blonde/umišljanje originalov« 

samostojna razstava ilustracij, BlackBox GT22

Made in GT22 – 2.del

skupinska fotografska razstava, stopnišče GT22

Avtorji_ce: Tadej Vindiš, Janez Kocbek, Kukla + Dominik Mahnič, Toni Soprano Meneglejte, Janez Klenovšek, Miha Sagadin, Tadej Vaukman, Ajda Primožič, Rene Puhar + Jaša Lorenčič + Boštjan Eržen, Aphra Tesla, Miha Sagadin + Monika Pocrnjić, Miha Horvat

Ulična galerija Židovska  /  #2 – 2022  /  Miha Horvat 

samostojna razstava – kuratorji 003 + Boštjan Čadež – Fšk, Ulična galerija Maribor

Pregledna razstava »Maska – Stayin’ Alive«

avla GT22 (do 8. 6.)

kuratorji: Pia Brezavšček, Janez Janša, Alja Lobnik _ zasnova postavitve Toni Soprano Meneglejte _ oblikovanje Niki Lapkovski)


 


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
3. junija, 2022
Čas:
15:00 - 23:00
Kategorije:
, , ,

Prizorišče

Židovski trg