Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Ideja svobode v Palestini: nekoč, danes, jutri

12. junija 19:30

12. 6. 2024 ob 19.30, Pekarna Magdalenske mreže

Ideja svobode v Palestini: nekoč, danes, jutri

Pogovor ob predstavitvi revije Borec

V sredo, 12. 6. 2024, te ob 19.30 vabimo v prostore Pekarne Magdalenske mreže na pogovor ob predstavitvi revije Borec. Obsežni sklopi o Palestini, objavljeni v dveh zvezkih revije Borec, prinašajo palestinska pričevanja in poezijo upora ter mednarodne apele, pogovore in analize ekonomsko-politične srži, ki poganja nenehno vojno stanje in zaostrovanje razmer.

O tem, kaj je v preteklosti pomenila solidarnost s palestinskim ljudstvom in kako se je kazala jugoslovanska politična podpora palestinskemu boju za svobodo, kaj pomeni svoboda za Palestinke_ce, zakaj se premalo govori o sionistični nadvladi na območju historične Palestine in zakaj zahodne vlade še kar naprej podpirajo Izrael, se bomo pogovarjale_i z gosti_jami Wafo Kanaan, farmacevtko in humanitarno delavko iz Gaze, ki z družino živi v Ljubljani, Žigo Smoličem, mladim raziskovalcem in asistentom na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, z novinarko Kristino Božič in s kulturno antropologinjo Majo Lamberger Khatib. Z gostjami in gostom se bo pogovarjala Urška Breznik.

Revija Borec, ki izhaja že 75 let, se opira na historični materializem, svetovno-sistemske pristope raziskovanja, ki razčlenjujejo notranje, sistemske povezave med fašizmom, kolonializmom, rasizmom, šovinizmom in podobnimi procesi, ki zaradi prevlade kapitalističnih družbenoekonomskih odnosov in ureditev niso stvar preteklosti, ampak na žalost jedro sedanjosti. Zaradi tega ostaja temeljni vzgib revije ozaveščanje in izobraževanje. Pri tem imamo vedno močno vlogo ljudje sami, naše delovanje in zelo raznolike in večplastne izkušnje, spomini – to niso nepomembne subjektivnosti, ki se jih prepogosto diskvalificira kot obrobne reči. Nasprotno, to je območje zavedanja in odgovornosti.

Dogodek organizirajmo v sodelovanju z Založbo SOPHIA in Gibanjem za pravice Palestincev. 
Odvija se v okviru 30. obletnice Kulturnega centra Pekarna, ki poteka med 10. in 16. junijem 2024. Celoten program najdeš na POVEZAVI.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
12. junija
Čas:
19:30
Kategorija: