Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

[Galerija Media Nox] Razstava ilustracij Živeti

16. marca 18:00 - 10. aprila 18:00

razstava ilustracij hane nekrep

ŽIVETI

Odprtje: 16. marec 2024 // 18:00 // Galerija Media Nox

V Galeriji Media Nox bo v soboto, 16. marca 2024, ob 18. uri otvoritev razstave ilustrcij Živeti, katere avtorica je mlada umetnica Hana Nekrep. Razstava bo v galeriji na ogled do 10. aprila 2024. Kuratorka razstave je Rebeka Tašič.

Kot otroci slišimo pravljice, ki se nas brez globljega pomena dotaknejo in pustijo svoj pečat, skozi odraščanje pa spoznamo, da so pravljice pravzaprav vselej nosile sporočila, njihovi odmevi so na nas pustili pečat, ki nam barva pot skozi vse življenje. Močno sporočilo predstavlja tudi razstava Hane Nekrep Živeti, skozi katero umetnica izraža doživljanje veselja in pravljičnosti v življenju kljub prisotnosti izgube in bolečine. Umetnica uporablja rdeč, velvet tuš kot simboliko življenjske sile, za ponazarjanje volje po izpopolnjujočem se življenju kljub težkim, mračnim obdobjem, skozi katera gremo.

V ilustracijah nastopajo magična bitja, ki skozi svojo zgodovino predstavljajo tudi bridke zgodbe in tegobe, a vendar nekaj svetlega, pomenljivega, s čimer narišejo odtenek upanja na obraz bralca/gledalca. V ospredje je postavljen kurent, slovanski bog, ki po izročilu iz dežele preganja zimo in zlo, s tem pa prikliče veselje, pomlad in nov začetek. V zgornje nadstropje je postavljen ravno z razlogom, da se izpostavi preživetje, nek nov krog življenja, s katerim se v naše doživljanje prikrade veselje, želja po plesu in radosti, odmaknejo se bolečine, ki nas pestijo.

V spodnjem prostoru se sklene krog življenja. Soočeni smo – v prenesenem pomenu – s kolesom usode, ki nas venomer opominja, da stvari kot trenutno so, ne ostanejo enake, da za dežjem posije sonce in obratno, kot je v naravi življenja. Kolo usode je tokrat zamenjano z ilustracijami gobic, pravljičnih bitij, kot simbol krožnosti življenja. Umetnica pravi, da ko smo živi, jemo mrtve gobe, žive gobe pa živijo od mrtvega tkiva. Skozi pravljičnost in pripovedko je zamaskirano sporočilo kontinuuma življenja ter lepote le tega.

Hana Nekrep skozi svoje ilustracije predstavlja pravljičnost in lepoto življenja. Za njenim ustvarjanjem je vnema, žar, ki je ljubezen do njenega pokojnega bratca Bora, pravi da živi in ustvarja pravljičnost v tem svetu zanj.

o umetnici

Hana Nekrep (1991) je umetnica, ki prihaja iz okolice Maribora. Je magistrirana inženirka arhitekture, z odliko je magistrirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, trenutno opravlja doktorat iz arhitekture na Dunaju. Poleg arhitekture se ukvarja z ilustracijo in sliko. Sodeluje na znanstvenih simpozijih, humanitarnih projektih in dobrodelnih knjižnih projektih. Ilustrira in oblikuje knjige, med katerimi so ji najljubše otroške slikanice. Skozi nežno osebno ilustracijo si prizadeva oživeti slovensko kulturno dediščino, med katerimi izstopa motiv kurenta. Je dobitnica več nagrad, med njimi tudi nagrade mednarodnega natečaja EX-TEMPORE Ptuj.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
16. marca 18:00
Konec:
10. aprila 18:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Galerija Media Nox