Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

FESTIVAL MARIBOR: OGNJEMET RITMOV IN OBČUTIJ

16. septembra, 2021 19:30 - 20:30

Simfonični orkester SNG Maribor
Dirigent: Gabriel Bebeşelea
Solist: Simon Trpčeski, klavir
Velika dvorana, SNG Maribor
16. september 2021 ob 19.30
Otvoritveni koncert Festivala Maribor 2021
(slovenska skladba)
Franz Liszt: Koncert za klavir in orkester št. 2 v A-duru, S 125
***
Zoltán Kodály: Plesi iz Galante
George Enescu: Romunska rapsodija št. 1 v A-duru, op. 11
V koprodukciji s SNG Maribor.
Simona Trpčeskega, pianista iz Severne Makedonije, ki je pred dvajsetimi leti na mah osvojil elitni svet zahodnoevropske klasične glasbe, je neki kritik opisal kot »karizmatičnega kameleona«, svobodnega glasbeniškega duha, ki nas popelje »na nepredvidljiva popotovanja celo v glasbi, za katero smo verjeli, da jo dobro poznamo«. Trpčeskega bomo na Festivalu Maribor 2021 spoznali v vsej njegovi raznolikosti: kot suverenega virtuoza, ki je stalni gost najuglednejših svetovnih odrov, kot poglobljenega glasbenika, ki z izbranimi glasbenimi partnerji razgrinja plasti kompleksne komorne glasbe, in kot karizmatičnega Makedonca, ki s svojo pristnostjo in toplo naravo uspešno povezuje na videz nezdružljive svetove in ljudi.
Na otvoritvenem koncertu Festivala Maribor 2021 se nam bo Trpčeski predstavil z interpretacijo dela, ki je v svoji družbi prav tako nenavadno, kakor je Trpčeski med svojimi kolegi. Drugi klavirski koncert Franza Liszta, po skladateljevih besedah »simfonični koncert«, je več kot virtuozno razkazovanje – poln je barv, razpoloženj in večplastnih povezav, ki jih pronicljivi interpret lahko poveže v izvirno in napeto zgodbo.
Pianistu in Simfoničnemu orkestru SNG Maribor se bo pridružil gost, s katerim Trpčeski posebno rad sodeluje. Izjemni Gabriel Bebeşelea je zaslovel kot najobetavnejši talent med romunskimi dirigenti. Na domačih tleh je že zgodaj požel toliko navdušenja, da so ga pri njegovih štiriindvajsetih letih imenovali za prvega dirigenta operne hiše v Iaşiju, s čimer je postal najmlajši glasbenik na takšnem položaju v romunski zgodovini. Bebeşelea nam bo predstavil glasbeno pestrost panonskih skladateljev. Slišali bomo Plese iz Galante madžarskega skladatelja Zoltána Kodályja, o katerem je Bartok pripomnil, da je posvojil jezik madžarske ljudske glasbe in ga tako mojstrsko obvlada, kakor da bi bil njegov materni jezik. Skladno razpoloženje madžarskih plesov se bo raztegnilo v priljubljeno Romunsko rapsodijo Georgeja Enescuja, ki je s svojim spontanim učinkom zahodnoevropske poslušalce prvič navdušil za romunsko glasbo. Prepričani smo, da bo ta glasbeni ognjemet navdušili tudi nas!
* Vstopnice: 25 € / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €.
Pričetek prodaje vstopnic: 16. avgust 2021.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Koncert je del abonmaja Simfoničnega orkestra SNG Maribor 2021/2022.

Podrobnosti

Datum:
16. septembra, 2021
Čas:
19:30 - 20:30