Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Dróbec

2. avgusta 19:00

DRÓBEC
-bca m (ọ)
od celote ločen majhen, droben del

Drobec predstavlja majhne koščke narave, povezane v celoto.

Je košček gline, voda, je narava, ostro oko in delovna roka. Je smisel kako iz majhnih delcev dobiti nekaj večjega. Je majhen opomnik tega, kako pomembno je življenje v sožitju z naravo.

Tokrat v obliki razstave povezujemo keramiko in fotografijo ustvarjalcev Deje Hauptman in Andraža Krambergerja. Otvoritev razstave se bo v Vetrinjskem dvoru pričela ob 19. uri, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbela Urška Raušl.

Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz kamenine. Zasnovane so v enakih merilih in oblikah, vendar oblikovane v različnih vrstah gline. Med procesom se vsak material, zaradi drugačne sestave, različno krči, zato pride do odstopanj, ki vsak kos naredi poseben in unikaten. Omogoča nam videti razlike v sami obdelavi materiala kot tudi obnašanja le tega v procesu izdelave.

Vsak kos je v ozadju “podprt” z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo kot tudi izhodišče samega materiala. Avtorja želita poudariti celoten koncept drobnih delcev, ki skupaj tvorijo ves svet – celoten univerzum. Tako kot dróbci narave sestavljajo naš planet, so tudi dróbci gline in oblikovani izdelki le en majhen košček, ki s fotografijami tvorijo neko celoto – ki je prav tako le dróbec vsega, kar nas obdaja.

Razstava bo na ogled v prostorih Vetrinjskega dvora, od 2. do 16. avgusta, ogledate pa si jo lahko v času obratovanja lokala – med 18:00 in 22:00.

Vstop je prost.

O AVTORJIH

DEJA HAUPTMAN
(1995, Trbovlje)

Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo se je usmerila v Unikatno oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Tam je začela bolj podrobno spoznavati glino kot material za ustvarjanje in oblikovanje, vendar bolj v umetniškem ter kiparskem slogu. Po študiju je začela razvijati svojo blagovno znamko, ki večinoma zajema uporabno keramiko. Inspiracijo črpa predvsem iz narave, katero zelo rada obiskuje in opazuje. Velik del njenega
ustvarjanja predstavlja sam odnos do materiala in okolja, sprejemanje, dojemanje in čutenje okolice ter vpliv le te na posameznika. Delo z glino opisuje kot terapevtsko in zelo prizemljeno orodje za izražanje čustev ter pogleda na svet.

ANDRAŽ KRAMBERGER
(1993, Maribor)

Tekom študija arhitekture na TU Graz je začel raziskovati svet fotografije in tako odkril in razvil ljubezen do le-te. Trenutno študent fotografije na VIST v Ljubljani je skozi leta raziskovanja pozornost posvečal različnim temam. Tudi danes deluje na različnih področjih fotografije, od športne, koncertne, komercialne, do umetniške, ki v njem budi največje zanimanje in izziv. Inspiracijo za svoja dela večkrat išče v naravi in vplivu časa na svet. Estetiko išče v propadanju in izginjanju ter
ponovnem rojstvu/nastanku.


Produkcija: TUK – Tovarna urbane kulture


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
2. avgusta
Čas:
19:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Preddvorana

Organizator

Vetrinjski dvor