Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Dnevi knjige v Mariboru – Sobota (5. dan)

25. maja 10:00 - 11:00

10.00–14.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM

Na preži smo za dobro knjigo (po ugodni ceni)! Na knjižnem sejmu na Grajskem trgu sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Beletrina, Forum slovanskih kultur, Književno društvo Hiša poezije, Vigevageknjige, Klub kulturnih ustvarjalcev KU KU, Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, Alma Mater Europaea – ECM, Založba Alma Mater Press, Založba AMEU – ISH, Pokrajinski muzej Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Založba ZRC, Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana, Kulturna agencija Petőfi – Petőfi Cultural Agency, Francoski inštitut v Sloveniji, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, BitCoin knjižnica, Vlado Began – samozaložnik. Dve luni, zavod za poetizacijo sveta.

Vabi tudi Bukvarna Ciproš (KC Pekarna) na desnem bregu Drave.

Spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.

Foto: Boštjan Lah


GRAJSKI TRG

ULIČNA RAZSTAVA ILUSTRACIJ: ANA MARAŽ, EVA MLINAR IN TINA VOLARIČ

Produkcija: Mariborska knjižnica v partnerstvu z MKC Maribor in festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru.


GRAJSKI TRG

ULIČNA RAZSTAVA OBLEČENIH PESNIŠKIH ZBIRK FESTIVALA PRANGER: SREDNJA LESARSKA IN GOZDARSKA ŠOLA MARIBOR

Produkcija: MKC Maribor in Festival Pranger. Izvedba v sodelovanju s Srednjo lesarsko in gozdarsko šolo Maribor.

Foto: Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor.


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KUD CODA: KJER GLASBA NE POZNA MEJA

Nastop vokalistov, kitaristov, pianistov in kar se še najde inštrumentalistov v glasbeni ustanovi KUD Coda, kjer glasba ne pozna meja, zato jo gojijo že od malega – z (z)mešanim programom bodo nastopili najmlajši Codovci, ki usvajajo prve note, črke, odre in aplavze. Podelite jim svojega in Codovce podprite tudi v Vetrinjcu – BarCodi z obiskom na večernih festivalskih dogodkih.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Coda.

Foto: Boštjan Lah


11.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

PESNIŠKO JUTRO: 120 LET SREČKA KOSOVELA

Srečko Kosovel se je rodil 18. marca 1904. Nesmrtnega pesnika bodo povabili na pesniško jutro v Literarno hišo Maribor, na katerem se bodo za Kosovelov prehodni pokal Literarne hiše Maribor v recitiranju njegovih pesmi pomerili udeleženci prireditve.

Organizacija in izvedba: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor in ZKD Maribor.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

RAZGLASITEV ZMAGOVALCA NATEČAJA »ALI GOVORIŠ EMOJŠČINO?« 2024

MKC Maribor je razpisal že 9. nagradni literarni natečaj Ali govoriš emojščino? za mlade do 30. leta za najboljši prevod pesmi iz emojščine v slovenščino. Letos je pesem v jeziku emotikonov napisala Doroteja Drevenšek, lanska zmagovalka natečaja, na katerega je tokrat prispelo 64 pesmi. Med njimi je festivalska žirija izbrala najbolj drzne, inovativne ter uspele avtorske prevode, nagrada za najboljši prevod pa je honorar v višini 100 evrov. Najboljše prevode bodo avtorji predstavili na odru Grajskega trga, z njimi se bosta pogovarjala člana žirije Ajda Strajnar in Matic Ačko.

Organizirata: MKC Maribor in festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

Foto: Boštjan Lah


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

MALA VERONIKA 2024 SE PREDSTAVI

Mala Veronika je pesniški natečaj za najboljšo dijaško pesem, ki poteka pod okriljem Veronikine nagrade. V Mariboru se predstavljajo nominiranci letošnjega natečaja: Izak Kabir Khan (mentorica Maja Miloševič Čustić, Gimnazija Bežigrad), Lara Višnjevec (mentorica Ines Cergol, Gimnazija Koper), Iva Topolovec (mentorica Vesna Gubenšek Bezgovšek, I. gimnazija v Celju), Miha Ferlinc (mentorica Nina Medved, II. gimnazija Maribor), zmagovalec natečaja Timotej Kristijan Kovač (mentorica Ljuba Koprivc Bertoncelj, Gimnazija Celje – Center) in nominiranci preteklih let. Z njimi se bo pogovarjala Alja Pušič.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Hišo kulture Celje.


13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

FILIO NI DOMA: 100. IZDAJA ZBIRKE SLOVANSKIH ROMANOV

Zbirka Sto slovanskih romanov je mednarodni projekt prevajanja izbranih proznih del slovanskih književnosti, ki že več kot desetletje in pol poteka pod okriljem Foruma slovanskih kultur. Letos je v zbirki, ki izhaja v sedmih državah, izšla 100. knjiga. Gre za srbski prevod romana Berte Bojetu Filio ni doma. Osvetlili bomo pomen zbirke za slovanske literarne stike in izmenjave ter njeno prihodnost, se dotaknili vloge pisateljic v zbirki, predvsem pa se bomo posvetili romanu Filio ni doma Mariborčanke Berte Bojetu – kako se bere danes, skoraj četrt stoletja po nastanku, in kako zveni ter odmeva v aktualnem srbskem prevodu.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur.

Foto: Zlatica Đokić Katanić


13.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

HOMMAGE »ZVERINAM« SLOVENSKE LITERATURE

150 let od rojstva in 90 let od smrti Rudolfa Maistra, 140 let od rojstva in 80 let od smrti Josipa Vandota, 120 let od rojstva Srečka Kosovela in Edvarda Kocbeka, 100 let od rojstva Ivana Minattija in Ade Škerl … Kdo v letu 2024 pa ne praznuje kakšne obletnice? Člani pesniškega društva Slam zverine se jim bodo poklonili s slemovskimi nastopi, v katerih bodo njihovi poeziji dovolili, da navdihne nove pesmi in da v sedanjosti znova zaživijo. S tem dogodkom se bo sklenil spremljevalni program knjižnega sejma Le korak do knjige.

Organizira: MKC Maribor – literarni program MKC Črka v sodelovanju s Pesniškim društvom Slam zverine.

Foto: Nina Medved


18.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

MARATON MARIBORSKIH LITERATOV IN LITERATINJ

V Mariboru živi in ustvarja pisana, uspešna in prepoznavna literarna druščina, ki ustvarja žanrsko raznoliko literaturo – pesmi, pesmi v prozi, kratke zgodbe, novele, dramatiko, romane, otroško in mladinsko literaturo. Pesniki in pesnice ter pisatelji in pisateljice vseh generacij, ki živijo in ustvarjajo v Mariboru, se bodo zbrali na 22. literarnem maratonu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Na dogodku bodo brali svoja najnovejša literarna besedila oziroma odlomke iz besedil.

Nastopajo: Boris Kolar, Nina Medved, Tomo Podstenšek, Rok Vilčnik, Tom Veber, Marija Švajncer, Meta Blagšič, Petra Kolmančič, Andreja Vidmar, Danica Križanič Müller, Zdenka Gajser, Jerneja Ferlež, Matic Ačko, Alenka Spacal, Alja Pušič, Janez Dreu, Marjan Pungartnik, Borut Gombač, Petra Bauman, Kristina Kočan, Tanja Petrič, Tonja Jelen, Bojan Tomažič, Željko Perović, Sara Nuša Golob Grabner, David Bedrač, Andreja Borin, Mila Kodrič Cizerl, April Veselko in drugi. Povezuje Petra Bauman.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Coda in z Narodnim domom Maribor.


20.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

ZAKLJUČNA ZABAVA 27. SLOVENSKIH DNI KNJIGE V MARIBORU S KARAOKAMI

Sodelujejo znane osebe z mariborske kulturne in družabne scene, izbor pesmi Petra Kolmančič in Rok Vilčnik, izvedba Sebastijan Duh, moderira Petra Bauman.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Coda in z Narodnim domom Maribor.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
25. maja
Čas:
10:00 - 11:00
Kategorije:
, , , ,

Prizorišče

Maribor