Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

DELAVNICA LUTK KITAJSKEGA SENČNEGA GLEDALIŠČA ZA OTROKE

5. oktobra, 2019 11:00 - 14:00

Skupaj z Lutkovno gledališče Maribor vabimo na delavnico izdelave lutk kitajskega senčnega gledališča z mojstrom Zhou Zhoujem

Začetki senčnega gledališča na Kitajskem segajo v čas dinastije Han. Ta edinstvena oblika umetniškega ustvarjanja izvira iz zlitja kitajske ljudske umetnosti in umetnostne obrti skozi tradicijo kitajske opere. Kitajske senčne lutke so tradicionalno izrezane iz govejega usnja, ovčje kože, oslovske kože ali papirja, kasneje so umetnice in umetniki materiale nadomestile s prosojnim plastičnim papirjem.

Lutke so lahko umetnina že same po sebi, do pravega izraza pa pridejo skozi umetnikovo domišljijo. Lahko so igrive, nagajive in smešne; z uporabo senčnih lutk vedo animatorke in animatorji povedati zgodbe o čarobnih pustolovščinah, tragičnih ljubeznih in junaških smrtih.

Med delavnico bodo otroci pridobivali znanje o kitajskem senčnem gledališču in delali z lutkami, ki so jih v antičnem obdobju uporabljali v kitajski provinci Sečuan. Ob koncu delavnice bodo na podlagi svoje domišljije in kreativnosti lutke tudi animirali.

Delavnice je namenjena otrokom od petega leta dalje. Število udeleženk_cev je omejeno na 10. Prijave zbiramo na: tanja.luzar@lg-mb.si.

O izvajalcu:
Zhou Zhou je predstojnik oddelka za animacijo na Umetniškem kolidžu na Univerzi Minzu v kitajski provinci Sečuan. V okviru svoje službe je pristojen tudi za delovanje animacijskega studia, raziskovalne dejavnosti in razvojnega središča namenjenega razvoju senčnega gledališču na prej omenjeni univerzi. Prav tako pa je član večih umetniških združenj, ki se ukvarjajo z animacijo.
Osrednje področje njegovega delovanja je stop animacija. Leta 2004 je ustanovil Red Beard Animation Studio, kjer je režiral štiri kratke stop animirane filme, za katere je prejel več domačih in mednarodnih nagrad. Dve leti kasneje je ustanovil tudi poseben studio za senčno gledališče in za svoje delo prav tako prejel več nagrad.
Je tudi član studia Sayigemo, ki se ukvarja s tibetansko animirano umetnostjo. V tem okviru je bilo njegovo najpomembnejše delo debitantski animirani film z naslovom Lovec in okostnjak, ki je bil posnet leta 2012. Film traja 26 minut in je prejel več nagrad, med drugim je bil izbran med 10 najboljših filmov na 9. festivalu kitajskega neodvisnega filma.
Omeniti pa velja, da je glavni kustos festivala 56 Moon, ki je postal eden najpomembnejših festivalov animiranega filma v zahodnem delu Kitajske.

Podrobnosti

Datum:
5. oktobra, 2019
Čas:
11:00 - 14:00