Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

ČITALNICA NA SPLETIŠČU: POVEM TI LJUDSKO PESEM

17. aprila, 2021 10:00 - 11:00

Čitalnica na dvorišču se še vedno mudi na spletu, tokrat vam predstavljamo ljudsko pesem.
Ljudska pesem je tista, katere avtor ali avtorica nista (več) znana. Sega v najstarejše čase, ko ljudje še niso poznali pisave in tiska, a so nadarjeni posamezniki že ustvarjali dela v verzih in prozi. Zaradi priljubljenosti med ljudstvom so se predvsem s petjem ohranjala in razmnožila. Prehajala so iz roda v rod, iz kraja v kraj. Pri tem so se jezikovno in vsebinsko spreminjala, zato je nemogoče reči, katero je originalno, izvorno.
V preteklosti so ljudske pesmi prepevali pri skupnem delu ob zimskih večerih, ko so predli, trli lan, ličkali koruzo, zvečer na vasi, ob raznih prilikah in praznovanjih. V novem načinu življenja so se ljudske pesmi začele pozabljati in gubiti. Samo stari ljudje so jih še poznali in z njimi so se izgubile, če jih ni rešil za poznejše rodove kak zapisovalec, zapisovalka.
Nekaj jih zagotovo poznate tudi vi. Prisluhnite recitaciji in petju ljudskih pesmi, ki smo jih za dušo in nove rodove ohranili na Marsu. Ob tem po receptu ustvarite še lectova srca, za igro pa izdelajte starodobno igračo, konja na palici. Iha, »Moj očka ima konjička dva«!
Spletne aktivnosti:
LJUBAVNE IN DRUGE LJUDSKE, branje in petje ljudskih pesmi
LECTOVO SRCE, ustvarjalni izziv, etnološka in kulinarična delavnica
KONJ NA PAL’CI, igraraje, izdelava starodobne igrače
Naslovnica dogodka je iz knjige Pesmi za otroke, ilustriral Štefan Planinc. [izbral in uredil Janko Glazer]. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1963.
Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.
Organizira Zavod MARS Maribor. Dogodek je del kulturnega projekta Čitalnica na dvorišču in je podprt s strani Mestne občine Maribor. Sofinanciran je tudi s strani Ministrstva za javno upravo in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

Podrobnosti

Datum:
17. aprila, 2021
Čas:
10:00 - 11:00

Prizorišče

Splet Maribor