Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

ANIMALIZEM IN POETIKA, DRUŠTVENI DNEVI ZAŽIVALI! 2019

13. junija, 2019 18:00 - 15. junija, 2019 21:00

“Pesmi so edini krik / razbeljenega rojstva”: pogovor ob izidu Zbranih pesmi Jureta Detele
Klub Wetrinsky, Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor
Četrtek, 13. 6. 2019, ob 18.00

Dva zvezka Zbranih pesmi na več kot tisoč straneh zajemata celotno doslej znano Detelovo pesniško zapuščino; velika večina pesmi in fragmentov je objavljenih prvič. Pesmim iz treh že objavljenih pesniških zbirk in revijalno objavljenim pesmim sledijo doslej neznane pesmi iz zapuščine, fragmenti, osnutki nedokončanih pesmi, ki se v razmerju do že objavljenih zbirk, kot ugotavlja urednik Zbranih pesmi in avtor spremne študije Miklavž Komelj, vzpostavljajo na način »dialektične protiigre«.

Z Miklavžem Komeljem se bo pogovarjala Branislava Vičar.

Pred pogovorom bo izveden performans, ki bo povezal nekatere Detelove pesmi in fragmente iz zapuščine v sporočilo njegovega pojmovanja poezije. Performans bosta izvedla Tomaž Podbevšek in Izidor Gavez.

Dogodek poteka v soorganizaciji Slavističnega društva Maribor in Alumni kluba Oddelka za slovanske jezike in književnosti s podporo Kooperative Peron in Vetrinjskega dvora (Narodni dom Maribor).

“The Becoming”: risbe in pesmi Kristine Kastelec.
Otvoritev razstave, branje in pogovor
Knjižnica Rotovž, 14. junij 2019, ob 17.00

Kristina Kastelec je mlada umetnica iz Beograda, ki se ukvarja z oblikovanjem in tetoviranjem. Na razstavi bo predstavila serijo risb z motivom mlade srne (bambija) ter pesmi, ki se povezujejo z risbo. Kristina v svojem umetniškem delu podaja temo, kar najbolj oddaljeno od pričakovane ljubkosti, na način, da bi najraje pogledali stran: skupaj se znajdejo ranjene živali in nasilje nad ženskami, predvsem spolno nasilje, korektivno posilstvo, ter se izrazijo v izkustvu ranljivega dekleta, ki stori nepojmljivo – zbere moč, da prelomi s travmatičnim ukazom molka in skozi lastno ranjeno telo spregovori zase in za Druge.

Avtorica bo pesmi brala v srbščini in angleščini. O njenem delu se bo z njo pogovarjala Maja Pan.
Pogovor bo potekal v veganskem jeziku.

Veganski pohod po poteh Kozjanskega odreda na Resevno
Sobota, 15. 6. 2019
Zbirališče: Železniška postaja Maribor, odhod za Štore ob 10.15
Čas hoje: 4 ur
Težavnost: nezahtevno, krajši vzponi in spusti

Z vlakom se odpeljemo do Štor, znanega jugoslovanskega železarskega središča. Pot nas bo vodila ob reki Voglajni, skozi gozdove, čez pašnike in lokalne ceste. Po približno 2 urah prispemo do planinskega doma na Resevni, nad katerim se v nebo pne 20-metrski razgledni stolp. Na jasi pod domom postanemo pred obeležjem, kjer je padel celoten 2. bataljon Kozjanskega odreda.

V domu na Resevni bo sledilo vegansko kosilo. Društvo bo pripravilo vegansko popotnico. Po kosilu se vrnemo v dolino, kjer v Šentjurju ujamemo vlak proti domu. Povratek je predviden pozno popoldan.

Če prihajate z drugih koncev Slovenije ali z drugim prevoznim sredstvom, se dobimo v Štorah ob 11.15.

Vse zainteresirane prosimo, da se za pohod evidentirate do četrtka, 13. junija 2019, na info@zazivali.org. Prav tako se nam oglasite, če potrebujete katere druge informacije o pohodu.

Z Društvenimi dnevi promoviramo veganstvo kot politično gibanje, ki zahteva odpravo vseh sistemov zatiranja in prevlade. Zagovarjamo politiko popolne osvoboditve in verjamemo, da ultimativno pravičnostna pozicija ne dopušča izključitve živali.

Podrobnosti

Začetek:
13. junija, 2019 18:00
Konec:
15. junija, 2019 21:00