Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

26. Slovenski dnevi knjige v MB – 1. dan

30. maja, 2023 10:00 - 31. maja, 2023 23:00

10.00–13.00 in 16.00–19.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA

Do knjižnega sejma na Grajskem trgu je le korak! Založniki so pripravili odlično ponudbo za tiste, ki bi radi uživali v dobrem romanu, se naučili česa novega, prevetrili svoj pogled na svet ali podarili knjigo najmlajšim. Ponujajo tudi popuste, zato vljudno vabljeni, da raziščete bogato sejemsko ponudbo in z nakupom knjig podprete slovenske knjižne ustvarjalce.

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Založba ZRC, Založba /*cf., KUD AAC Zrakogled, Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana, Pokrajinski muzej Maribor, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Dve luni – zavod za poetizacijo sveta, LUD Literatura, LUD Šerpa, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Quotelife, Vunderkind, Književno društvo Hiša poezije, Črna skrinjica, Zavod Kalejdoskop.

Z odprtjem knjižnega sejma se lahko festivalsko vzdušje prične!

Otvoritev in spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN 20.00–22.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

PESMOMAT – INTERAKTIVNA PESNIŠKA INSTALACIJA

Pesmomat, ki je na pobudo Igorja Divjaka, Lune Jurančič Šribar, Mojce Fo in Katje Petrin nastal v produkciji Društva slovenskih pisateljev, literarnega portala Vrabec Anarhist, Slovenskega centra PEN in Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, je prvi slovenski avtomat s poezijo na kovanec, ki za en evrski kovanec v zameno natisne, prebere in na telefon prenese izbrano pesem.

Ob priložnosti, ko bo Pesmomat gostoval na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru, bodo avtorji in snovalci vsebino dodatno obogatili z izbrano poezijo pesnic in pesnikov iz Maribora.

Produkcija: Društvo slovenskih pisateljev. Izvedba: MKC Maribor in DSP.


10.00, GRAJSKI TRG

NA POTI V DEŽELO ČUDES

Z Društva slovenskih pisateljev je na pot krenilo posebno vozilo – s kovčki, polnimi knjig. Z njimi potujejo pisateljice, pisatelji, pesnice in pesniki. Obiskujejo mesta, pa manjše kraje, prinašajo zgodbe in pesmi, pričajo o svetovih, skritih v svetu, v katerem živimo. Med platnicami knjig, ki jih pišejo, so čudesa. V Maribor prinašajo popotniški veter v laseh in srčnost, da čudesa podelijo.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in festivalom 28. Slovenski dnevi knjige


10.00 in 11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KDO SI PA TI? PISATELJICA MATEJA GOMBOC NA OBISKU

Vid in Maja sta dvojčka, ki obiskujeta prvi razred. V šolo še raje hodita, odkar ju tam čaka Grin, fantastično bitje z oddaljenega planeta Birk. Njun skrivni prijatelj, ki je neviden vsem ostalim, se pred njima pretvarja, da je igrača. Prijatelji primerjajo življenje drug drugega, avtorica pa je njihove zgodbe združila v knjigi, naslovljeni Kdo si pa ti?, ki je izšla pri založbi Mladika. Avtorica zgodb Mateja Gomboc je pisateljica, prevajalka, avtorica učbenikov in profesorica slovenskega jezika, ki je v letu 2022 prejela nagrado desetnica.

Organizira: MKC Maribor.


10.00–13.00 in 16.00–19.00, STOJNICA ZAVODA KALEJDOSKOP, GRAJSKI TRG

VSE SKRIVNOSTI VESOLJA Z DARKOM ŠIFRERJEM

Na stojnici zavoda Kalejdoskop se bodo bralci lahko srečali z avtorjem knjige Teorija vsega – Vse skrivnosti vesolja, Darkom Šifrerjem, slovenskim šahovskim mojstrom in matematikom, ki je nadgradil Einsteinovo teorijo in obrnil znano Einsteinovo enačbo na glavo.

Organizira: Zavod Kalejdoskop.


10.00–13.00 in 16.00–19.00, STOJNICA ZAVODA KALEJDOSKOP, GRAJSKI TRG

ČLOVEK NE JEZI SE EVOLUCIJA

Zaigrajte novo zabavno različico igre Človek ne jezi se evolucija! Igra prinaša posebni igralni kocki z dvanajstimi ploskvami, ki spodbujata nove načine igranja, računanje in strateško razmišljanje, figurice – avtomobilčki z ilustriranimi izrazi na obrazu – pa omogočajo raziskovanje čustev in razpoloženj, ki se nam zbudijo ob igranju. Igro je ilustriral Ivan Mitrevski. Na voljo bodo tudi miselne igre s kockami.

Organizira: Zavod Kalejdoskop.


10.00, DOM STAREJŠIH OBČANOV TEZNO

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Dobrodelna knjižna akcija Humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor. Branje in pogovor o knjigi Sprehajalec knjig, avtorja Carstena Henna.

Izvedba: Inner Wheel klub Maribor.


11.00–14.00, PLATO PRED SLOMŠKOVO DVORANO

KNJIŽNI BAZAR

Knjižnica Alme Mater Europaea bo sodelovala s knjižnim bazarjem, kjer si bodo lahko obiskovalci brezplačno izbrali knjige iz viškov fonda knjižnice.

S knjižnim bazarjem želimo obiskovalce spodbuditi k branju, ozaveščanju bralne pismenosti in sprejemanju branja kot vrednote. Na knjižnem bazarju bodo poleg knjig na razpolago reklamni materiali knjižnice.

Organizacija in izvedba: Knjižnica Alma Mater Europaea.


11.45, GRAJSKI TRG

PREOBLIKOVANJA – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE OBLEČENIH KNJIG

Letošnja kolekcija oblečenih knjig je avtorsko delo dijakov in dijakinj prvih letnikov Šolskega centra Rogaška Slatina iz oddelkov gimnazija, tehnik optik in tehnik steklarstva. Njihova mentorica je profesorica likovne pedagogike Nataša Novak. Ulična razstava je nastala v sodelovanju s Festivalom Pranger in slovenskimi založbami, ki so podarile knjige. Na razstavi, ki vključuje izbrane pesniške zbirke Festivala Pranger,  ki so jih izbrali literarna kritičarka Silvija Žnidaršič ter literarna kritika Denis Škofič in Alen Širca, so naslednje oblečene knjige slovenskih pesnic in pesnikov:  Andreja Štepec: Jesenožki (LUD Šerpa), Pino Pograjc: Trgetanje (Črna skrinjica), Sergej Harlamov: Hypomnemata (Črna skrinjica), Miriam Drev: Zdravljenje prednikov (Hiša poezije), Aleš Jelenko: Terra Incognita (KUD Apokalipsa), Blaž Božič: Mleček, žbunje: grobovi v njem (Center za slovensko književnost),  Ana Svetel: Marmor (Beletrina), Uroš Zupan: Psica in poletje (Cankarjeva založba), Lukas Debeljak: Poznati kot voda (Center za slovensko književnost).

Razstava bo na ogled vsak dan v času trajanja knjižnega sejma. Razstava oblečenih knjig bo na ogled tudi na letošnjem 20. Festivalu Pranger v Rogaški Slatini v Mestni galeriji (Kulturni center) med 29. junijem in 14. julijem 2023.

Produkcija: MKC Maribor v sodelovanju s Šolskim centrom Rogaška Slatina in s Festivalom Pranger.


12.00, UNIVERZITETNA KNJIŽNICA MARIBOR, POD ARKADAMI UKM

OTVORITVENI DOGODEK 26. LITERARNEGA FESTIVALA SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2023

Na otvoritveni slovesnosti bosta predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Tanja Petrič, v imenu ustanovitelja, in direktorica MKC Maribor Marja Guček, v imenu pokrovitelja, razglasili prejemnico nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod na področju mladinske književnosti. Obiskovalce in organizatorje bosta pozdravili in nagovorili Dunja Legat, ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor, in Marja Guček, direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor. V skulpturo Časovna kapsula Jožeta Šubica bo vložen izvirni literarni prispevek osrednjega gosta festivala Slavka Pregla. Potekalo bo odprtje razstave na prostem Svetovi, ki jih ustvarja branje avtorjev Jerneje Ferlež in Boruta Gombača. Otvoritveno slovesnost bo moderirala Petra Bauman.

Organizirata: UKM in MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON: PRVA GIMNAZIJA MARIBOR

Dijakinji Vera Vasić in Dora Šalda bosta brali pesmi prvogimnazijcev, pri čemer ju bosta z igranjem na kitaro spremljali sestri Zala in Eva Rak. Njihova mentorica je Nina Koper.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Prvo gimnazijo Maribor.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POLŽEVI RAZMISLEKI: ANTOLOGIJA MLADE KRATKE PRIPOVEDI

»Antologija izhaja z željo po razmislekih, takšnih polžjih, ki ti dovolijo za trenutek prav po polžje tudi postati.« Izbor sodobne slovenske kratke pripovedi mladih avtoric in mladih avtorjev sta uredili Hana Bujanović Kokot in Selma Skenderović, izšel je februarja letos pod okriljem založbe Layerjeve hiše. Pogovor bodo z branjem svojih zgodb prepletli nekateri avtorji, objavljeni v antologiji: Katarina Kokol, Tanja Špes in Aljoša Toplak. Z njimi se bo pogovarjala Petra Bauman.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Layerjevo hišo.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

AZILI ENAINDVAJSETEGA STOLETJA

V pogovoru se bomo dotaknili zgodovinskega nastanka totalne ustanove, zanimali nas bodo teoretski temelji dezinstitucionalizacije in kakšne so danes možnosti za proces njenega praktičnega udejanjanja oz. za institucionalizacijo dezinstitucionalizacije. Poskušali bomo odgovoriti na vprašanji, kakšen je status totalnih ustanov v sodobni družbi in ali je res, da je norost danes zaprta samo še v muzejih, ali pa je kako drugače postala nevidna? V pogovoru bosta sodelovala prof. dr. Vito Flaker, profesor na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani, in dr. Magdalena Germek, filozofinja in kreativna urednica Založbe /*cf. Dotaknila se bosta cele palete knjižnih naslovov Založbe /*cf., ki kritično in družbeno angažirano razkrivajo procese vednosti, ki niso nič drugega kot posredna, a učinkovita orodja oblasti.

Organizira: Založba /*cf.


18.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

RAZGLASITEV ZMAGOVALNE PESMI NATEČAJA ALI GOVORIŠ EMOJŠČINO?

MKC Maribor je razpisal že 8. nagradni literarni natečaj Ali govoriš emojščino? za najboljši prevod pesmi iz emojščine v slovenščino, namenjen mladim do 30-ega leta. Letos je pesem v jeziku emotikonov napisala Nika Gradišek, dvakratna zmagovalka natečaja, na katerega je tokrat prispelo 48 pesmi. Med njimi je festivalska žirija izbrala štiri najbolj drzne, inovativne ter uspele avtorske prevode, ki jih bodo nominirane mlade avtorice predstavile na zaključni prireditvi z razglasitvijo. Nagrada za najboljši prevod je honorar v višini 100 evrov v bruto znesku. Nominirane avtorice natečaja so: Neža Cerinšek, Patricia Županovič, Doroteja Drevenšek in Mia Lebar. Z njimi se bo pogovarjala Petra Bauman.

Organizirata: MKC Maribor in Slovenski dnevi knjige v Mariboru.


20.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

ŠTIRINAJSTICA: ANTOLOGIJA SLOVENSKEGA SONETA – VELIKO PESNIŠKO BRANJE

Pesniški gostje in pesniške gostje Ana Pepelnik, Stanka Hrastelj, Janez Ramoveš in Milan Jesih ter pesnik in urednik Peter Svetina bodo brali izbrane pesmi iz svojega opusa in sonete iz antologije Štirinajstica, ki jo je uredil Peter Svetina in je izšla v legendarni Knjižnici Kondor. Antologija dokazuje, da je slovenski sonet še vedno izjemno vitalen, da se piše s silovitostjo in se z izvirnostjo novih podob in metafor vedno znova revitalizira. Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič.

V primeru dežja bo prireditev potekala v zgornji dvorani Vetrinjskega dvora.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Coda in z Narodnim domom Maribor.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
30. maja, 2023 10:00
Konec:
31. maja, 2023 23:00
Kategorije:
, , , ,

Prizorišče

Maribor