Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

25. Dnevi knjige v MB – 6. dan

18. junija, 2022 10:00 - 23:30

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 13. in 18. junijem že petindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in druge goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije.

Zaključni dan knjižnega sejma bomo pospremili z glasbo najmlajših, nato pa si nekoliko odpočili pred večerom, na katerem bomo skupaj izbrali letošnjega pesniškega viteza oziroma vitezinjo, v noč pa nas bodo odnesli zvoki harmonike in Kajuhovih pesmi, ki naj odmevajo skozi mesto še dolgo.

Vabljeni!

PROGRAM


10.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE – KNJIŽNI SEJEM

Do naslednje knjižne dogodivščine, novega znanja in užitka ob branju je le korak. Na sejmu lahko pri več kot tridesetih založnikih najdete bogat izbor knjižne ponudbe za vse generacije in bralske okuse, ki je na voljo po sejemskih cenah.

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfemplus, Založba Malinc, Založba Hart, Književno društvo Hiša poezije, Anja Zag Golob (samozaložba), JSKD, LUD Literatura, LUD Šerpa, Zavod Dve luni, Založba ZRC, Založba *cf, Časopis za kritiko znanosti, Revija Razpotja, Lisztov inštitut, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Bukvarna Ciproš, Slovenska matica, Društvo KNOF, Podjetni center ViveRos, Quotelife, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, Center Aksio, studio Milimeter, Vunderkind.

Knjižni sejem bo potekal vsak dan med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro. V petek se nam pridružite na prvem večernem nakupovanju vse do 22. ure, v soboto pa se sejem zapre ob 13. uri.

Spremljevalni program knjižnega sejma bosta povezovala Elvis Berljak in Danaja Lorenčič.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Nina Medved


10.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

GLASBENI NASTOP KUD CODA 

Glasbeni nastop vokalistov, kitaristov, pianistov in kar se še najde inštrumentalistov v glasbeni ustanovi KUD Coda, kjer glasba ne pozna meja, zato jo gojijo že od malega – z (z)mešanim programom bodo nastopili najmlajši Codovci, ki usvajajo prve note, črke, odre in aplavze. Podelite jim svojega in Codovce podprite tudi na (Z)mešanem festivalu na sosednjem dvorišču Vetrinjskega dvora.

Organizirata: MKC Maribor in KUD Coda. 


11.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

PESNIŠKA JUTRA – IVAN BURNIK LEGIŠA: TA JEZIK NAŠ

Lani je izšla pesniška zbirka Ta jezik naš, prva samostojna predstavitev avstralskega rojaka Ivana Burnika Legiša v Sloveniji. Predstavitev z avtorjem na video povezavi bo vodil Marjan Pungartnik.

Organizira: Kulturno društvo Mariborska literarna družba. 


19.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

22. PESNIŠKI TURNIR – FINALNO TEKMOVANJE ZA NAJBOLJŠO NEOBJAVLJENO IZVIRNO PESEM IN NAZIV »VITEZ(INJA) PESNIŠKEGA TURNIRJA 2022« 

Po dveh polfinalnih turnirjih, ki sta potekala aprila in maja v Radovljici in v Zagorju ob Savi, se je v finale Pesniškega turnirja uvrstilo dvanajst pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez ali vitezinja poezije. Finalisti in finalistke so Marjana Cmager, Miljana Cunta, Damjan Japelj, Marija Kisilak, Ana Kumperger, Tibor Hrs Pandur, Ana Porenta, Aljoša Rebrača, Marko Skok – Mezopotamsky, Nina Stopar, Tom Veber in Helena Zemljič.

Pesniški gost bo lanskoletni vitez poezije Kristian Koželj, prireditev bosta povezovala pobudnica turnirja Zora A. Jurič in Nino Flisar, občinstvo bo nagovorila Urška P. Černe, predsednica KUD-a Pranger. Strokovna žirija, v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Veronika Šoster, bo izbrala viteza ali vitezinjo poezije, ki bo v trajno last prejel/-a ročno kovano vrtnico umetnostnega kovača Mihe Krištofa, denarno nagrado 1000 evrov in knjižno darilo. Podeljena bo nagrada Vizir za najboljši pesniški video, svojega zmagovalca pa bo z glasovanjem izbralo tudi na prireditvi prisotno občinstvo. KUD Pranger bo izdal zbornik finalnih pesmi, ki ga bodo prejeli vsi obiskovalci.

V primeru dežja bo dogodek potekal v Sodnem stolpu.

Produkcija: KUD Pranger. 

foto: Založba Pivec


22.00, MUZEJ NARODNE OSVOBODITVE MARIBOR

PARTIZANSKE POD SMREKO IN KAJUH 

Poletno muzejsko noč bomo letos posvetili Karlu Destovniku – Kajuhu, v čast stoletnice njegovega rojstva. Daniel Marinič nas bo v muzejskem parku s harmoniko popeljal v leta okupacije in junaških pesmi, Peter Boštjančič pa bo prebiral Kajuhovo poezijo.

Organizira: Muzej narodne osvoboditve Maribor 


* OPOMBE *

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.

 


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
18. junija, 2022
Čas:
10:00 - 23:30
Kategorije:
, , , , ,

Prizorišče

Knjižni sejem