Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

25. Dnevi knjige v MB – 3. dan

15. junija, 2022 10:00 - 23:00

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 13. in 18. junijem že petindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in druge goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije.

Zjutraj se bomo na ustvarjalni delavnici s podmornico potopili v globine zgodb, nato pa popoldan preživeli v družbi junakov in junakinj: vse od pogumnega Kajuha, ki bo bodril našega duha, do tistih, ki se borijo za boljši danes vseh nas. Zvečer se bomo napolnili ob srečanju z osrednjo gostjo festivala, prvim imenom slovenske literature, ko je govora o pogumu in uporništvu: Anjo Zag Golob.

Vabljeni!

PROGRAM


10.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA 

Do naslednje knjižne dogodivščine, novega znanja in užitka ob branju je le korak. Na sejmu lahko pri več kot tridesetih založnikih najdete bogat izbor knjižne ponudbe za vse generacije in bralske okuse, ki je na voljo po sejemskih cenah.

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfemplus, Založba Malinc, Založba Hart, Književno društvo Hiša poezije, Anja Zag Golob (samozaložba), JSKD, LUD Literatura, LUD Šerpa, Zavod Dve luni, Založba ZRC, Založba *cf, Časopis za kritiko znanosti, Revija Razpotja, Lisztov inštitut, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Bukvarna Ciproš, Slovenska matica, Društvo KNOF, Podjetni center ViveRos, Quotelife, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, Center Aksio, studio Milimeter.

Knjižni sejem bo potekal vsak dan med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro. V petek se nam pridružite na prvem večernem nakupovanju vse do 22. ure, v soboto pa se sejem zapre ob 13. uri.

Spremljevalni program knjižnega sejma bosta povezovala Elvis Berljak in Danaja Lorenčič.
Produkcija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Janez Klenovšek


10.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

IZDELAJ SVOJO PODMORNICO Z ILUSTRATORKO GALINO MIKLÍNOVÓ 

Skupaj s češko ilustratorko Galino Miklínovó boste izdelali mini podmornico iz raznovrstnih materialov. Vsak udeleženec delavnice bo prejel tudi Kapitanovo kartico.

Galina Miklínová riše, animira in režira. Je avtorica priljubljene risanke o Kanafasku in petih avtorskih kratkih filmov. S pisateljem Pavlom Šrutom je spravila na svet trilogijo Lihožerci. Po motivih svojega prvega dela je leta 2016 posnela svoj prvi celovečerni animirani film Lihožerci. Za otroke je ilustrirala več kot trideset knjig. Podmornice si nikdar ni želela, želela pa si ji je srečati pisatelja Petra Stančíka, kar se je s knjigo HO in skrivna vodna misija izpolnilo in pri čemer je zelo uživala, saj se njegova zgodba osredotoča na vodo, ki daje življenje.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Sodobnost International. 

foto: arhiv avtorice


11.00, GRAJSKI TRG 

RECIKLIRAJMO KAJUHA 

Karel Destovnik – Kajuh je v svojem kratkem življenju pisal revolucionarne pesmi, s katerimi je dodobra popisal občutja, ki so dajala zagon partizanom ob odhodu v bitko, njegov uporniški duh pa predstavlja vzor generacijam, ki se zdaj v šoli seznanjajo z njegovim življenjem in literarnim delom. V čast stote obletnice njegovega rojstva pripravljamo ulični performans Reciklirajmo Kajuha, v katerem bo performerka Miša Gams v sodelovanju z obiskovalci knjižnega sejma skozi njegove verze oživljala duha tega poeta.

Produkcija: MKC Maribor. 


12.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON: PRVA GIMNAZIJA 

Vsestransko nadarjeni dijaki Prve gimnazije Maribor prebirajo svojo poezijo ob spremljavi kitare in flavte. Nastopajo Petja Golec Horvat, Žiga Žižek in Katarina Dajčman pod mentorstvom Nine Koper.

Organizirata: MKC Maribor in Prva gimnazija. 


16.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

SPOZNAJTE ŠTEVILKE SVOJEGA ZDRAVJA 

Pri stojnici Krščanske adventistične cerkve boste lahko izmerili številke svojega zdravja in dobili strokovne nasvete o zdravem življenjskem slogu. Na voljo bodo meritve indeksa telesne mase (BMI), krvnega pritiska, pulza, kisika v krvi (z oksimetrom), obsega pasu in dihanja, tudi Harvardski test, ki pokaže stanje srčne mišice. Prejeli boste nasvete glede dnevnega pitja vode, izpostavljenosti soncu (vitamin D), telovadbe ter zdrave prehrane. Vsak udeleženec bo prejel brezplačen izvod revije Koraki do zdravja, ki je polna nasvetov o zdravem življenjskem slogu. Na stojnici bodo na voljo tudi zdravi prigrizki.

Organizira: Marjanca Hari Novinšek, dr. dent. med. v sodelovanju s Šolo boljšega življenja (sbz.si) in revijo Čili & Zdravi. 


17.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

LE VIDA – NINNA KOZOROG 

Celotna sredstva od prodaje knjige Le Vida Ninne Kozorog so bila namenjena za tople obroke starostnikov. Izdana je bila v nakladi 15.000 izvodov, v ponatisu še v dodatnih 6.000 izvodih. Gre za projekt Humanitarčka in Zavoda Borza kreativnih, za grafično podobo sta poskrbela Nina Šraj in Gregor Dobrijevič. Predstavitev bo z glasbo zaokrožil kantavtor Andrej Vilčnik.


18.00, RAJZEFIBER

LEV ROGI PREMAGUJE OVIRE, SPREHOD MOBILNOSTI – PO MARIBORU Z INVALIDSKIM VOZIČKOM 

Mnogi že veste, da lev Rogi ni povsem običajen lev. Čeprav za gibanje uporablja invalidski voziček, ga to ne ovira, da ne bi opravljal svojega poklica, kolesaril, vozil avtomobila ali celo potoval v daljne kraje. Nova knjiga Lev Rogi premaguje ovire je že peta v seriji slikanic, kjer Igor Plohl tematizira invalidnost in na pozitiven način ozavešča o življenju paraplegikov. Z avtorjem se bomo odpravili na sprehod mobilnosti po centru Maribora in v praksi preverili, s kakšnimi težavami in ovirami se soočajo osebe na invalidskem vozičku. Prijave: tjasa@zalozba-pivec.com

Organizirata: Založba Pivec in Rajzefiber. 


20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

LITERARNA POSTAJA Z ANJO ZAG GOLOB 

Osrednja gostja jubilejnega 25. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru je avtorica z brezkompromisno pokončno držo Anja Zag Golob, pesnica, prevajalka, urednica in kolumnistka. Izdala je štiri samostojne pesniške zbirke v slovenščini, za zbirki Vesa v zgibi in Didaskalije k dihanju je leta 2014 in leta 2016 prejela Jenkovi nagradi, za zbirko da ne da ne bo več prišla … pa leta 2020 nagrado kritiško sito. Pogovor z gostjo bo usmerjala Darka Tancer-Kajnih. Glasbeni gost bo samosvoj trubadur iz Gornje Radgone, Michael Leopold, ki nastopa pod umetniškim imenom Leopold I. V primeru dežja bo prireditev v Sodnem stolpu.

Organizira: Mariborska knjižnica v partnerstvu z MKC Maribor in v sodelovanju s KGB, Narodnim domom in Lutkovnim gledališčem Maribor. 

foto: Simon Zimič


20.00, TELEVIZIJA MARIBOR

OMIZJE: Z BESEDO ZASTAVITI SAMEGA SEBE 

Na moderirani televizijski razpravi, ki jo bo vodil urednik in komentator Zoran Medved, bodo gostje spregovorili o subverzivni moči literarne besede nekoč in danes ter o njenem trajnostnem učinku v nasprotju s hipnim učinkom izjav v medijih in na družbenih omrežjih. Tudi v Sloveniji so se v zadnjem turbulentnem obdobju pojavila številna knjižna dela z družbeno, socialno in politično kritično noto, izšlo je več pesniških antologij z uporniško in protestniško poezijo. To dokazuje, da slovenski književniki verjamejo v družbeno funkcijo umetnosti in so se v času družbenih vrenj pripravljeni z lastno besedo postaviti proti nasilnemu družbenemu toku. Tudi v zakladnici slovenske književnosti hranimo bogato izročilo slovenskega pesništva upora ter prozna in dramska dela, ki pričajo o pokončni drži, načelnosti in odgovornosti književnikov, ki so tudi v burnih časih družbenih vrenj slovenski družbi kazali zrcalo resnice. Beseda bo tekla tudi o drznih identitetah knjižnih junakov in junakinj, ki s svojim razmišljanjem in dejanji spreminjajo bralke in bralce. Z nami bodo Tjaša Jakop, raziskovalka iz Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU v Ljubljani, ki se med drugim ukvarja tudi s protestniškimi songi in pesmimi, knjižničarka, pripovedovalka in pesnica Zdenka Gajser, avtorica razstave o drznih knjižnih junakih, ki premikajo meje naših svetov, ter pisatelj in urednik Andrej Blatnik, ki je nedavno izdal roman Trg osvoboditve, ki govori o času osamosvojitve, protestih pred tremi desetletji ter tedanjih družbenih pretresih.

Izvedba: Televizija Maribor v sodelovanju z MKC Maribor. 


* OPOMBE *

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.

 


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
15. junija, 2022
Čas:
10:00 - 23:00
Kategorije:
, , , , ,

Prizorišče

Knjižni sejem