Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

25. Dnevi knjige v MB – 2. dan

14. junija, 2022 09:10 - 22:10

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 13. in 18. junijem že petindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in druge goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije.

Dan bomo pričeli s pripovedmi iz kamene dobe, potem pa nadaljevali do sodobnih literarnih uporov: drznih prevajalcev, avtoric, rekonstruirali bomo Kosovela, spoznavali po kakšnih robovih hodijo slovenski kantavtorji, zvečer pa se prepustili branju najbolj drznih slovenskih prozaistov.

Vabljeni!

PROGRAM


9.10, OSNOVNA ŠOLA FRANCETA PREŠERNA

GOSTOVANJE AKTUALNEGA DOBITNIKA VEČERNICE SEBASTIJANA PREGLJA 

Sebastijan Pregelj je prejemnik 25. večernice za najboljše slovensko mladinsko literarno delo preteklega leta za knjigo Vrnitev, ki jo na festivalu Oko besede podeljuje časnik Večer. Vrnitev je šesti del zbirke Zgodbe s konca kamene dobe, ki jo ilustrira Jure Engelsberger in je namenjena bralcem konca prvega ter tistim v drugem bralnem obdobju. Tematika življenja koliščarjev je predstavljena skozi napete zgodbe dečka Brina. Pogovor s pisateljem vodi Darka Tancer-Kajnih.

Organizirajo: MKC Maribor, Osnovna šola Franceta Prešerna in Mariborska knjižnica – revija Otrok in knjiga. 

foto: Osebni arhiv


10.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA

Do naslednje knjižne dogodivščine, novega znanja in užitka ob branju je le korak. Na sejmu lahko pri več kot tridesetih založnikih najdete bogat izbor knjižne ponudbe za vse generacije in bralske okuse, ki je na voljo po sejemskih cenah.

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfemplus, Založba Malinc, Založba Hart, Književno društvo Hiša poezije, Anja Zag Golob (samozaložba), JSKD, LUD Literatura, LUD Šerpa, Zavod Dve luni, Založba ZRC, Založba *cf, Časopis za kritiko znanosti, Revija Razpotja, Lisztov inštitut, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Bukvarna Ciproš, Slovenska matica, Društvo KNOF, Podjetni center ViveRos, Quotelife, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, Center Aksio, studio Milimeter.

Knjižni sejem bo potekal vsak dan med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro. V petek se nam pridružite na prvem večernem nakupovanju vse do 22. ure, v soboto pa se sejem zapre ob 13. uri.

Spremljevalni program knjižnega sejma bosta povezovala Elvis Berljak in Danaja Lorenčič.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Nina Medved


10.30, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

PISATELJ SEBASTIJAN PREGELJ IN NJEGOVA ZBIRKA KNJIG ZGODBE S KONCA KAMENE DOBE 

Zgodbe s konca kamene dobe je serija sedmih pustolovskih fantazijsko-zgodovinskih otroških in mladinskih knjig Sebastijana Preglja, ki so izšle pri založbi Miš med letoma 2016 in 2021. Avtor ilustracij je Jure Engelsberger. Za šesti del, Vrnitev, je Pregelj prejel nagrado večernica, medtem ko sta bila prvi in drugi del nominirana za nagrado desetnica. Prvih šest delov serije je prejelo znak kakovosti Zlata hruška. Na odprtem odru Grajskega trga bo Sebastijan Pregelj mlademu občinstvu predstavil izbrane odlomke iz knjig Deček Brin na domačem kolišču, Do konca jezera in naprej, K morju, Pri kamnitem stolpu, V snegu in ledu, Vrnitev in Nov dom. 

Organizira: MKC Maribor. 


11.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

PREVOD NA OKNU: URŠKA P. ČERNE IN PETRA KORŠIČ 

Cikel Prevod na oknu že leta skrbi za izpostavljanje avtorstva in pomena književnega prevajalca, osvetljuje sprotno izstopajočo produkcijo in je priklon slovenski prevajalski dediščini. O književnem prevajanju iz nemščine v slovenščino bo na podlagi lastnih del in izbranih odlomkov drugih vrhunskih prevajalcev spregovorila germanistka Urška P. Černe, Sovretova nagrajenka leta 2008 za prevod romana Binkoštni torek Andreasa Maierja. S kritičarko Petro Koršič bosta izpostavili uspele in prevajalsko intrigantne prevode, ki širijo in bogatijo jezik in kulturo.

Organizirata: MKC Maribor in KUD AAC Zrakogled. 


12.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

KNJIGE NA OKNU: ALENKA JOVANOVSKI, KRISTINA KOČAN, PETRA KORŠIČ 

Prevajalki in pesnici Alenka Jovanovski in Kristina Kočan se bosta s kritičarko Petro Koršič pogovarjali o ameriški avtorici Audre Lorde in o prevajanju njenih del v slovenščino. O njeni poeziji v knjigi Postaje (ŠKUC) in o njeni esejistični knjigi Dnevniki raka (KUD AAC Zrakogled), v kateri oriše svoj boj z rakom dojke konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja ter poda še danes aktualen premislek o tem, kako je ženska videna v očeh širše družbe. Knjiga iskreno in brez olepševanja odpira tudi najgloblja vprašanja in pomisleke ob diagnozi, zdravljenju in sprejemanju novih vzorcev življenja.

Organizirata: MKC Maribor in KUD AAC Zrakogled. 


12.30, GRAJSKI TRG

REKONSTRUIRAJMO KOSOVELA 

Kaj nastane, ko združimo konse Srečka Kosovela z njegovimi revolucionarno zasnovanimi integrali? Kosovel se je pri sestavljanju konsov navezoval na avantgardno gibanje in koncepte, ki so jih zasnovali številni evropski pa tudi ruski konstruktivisti in avantgardisti, ki so pred stotimi leti gradili moderno umetnost za novega človeka. Performerka Miša Gams bo s performansom Re-kons-truirajmo Srečka Kosovela obiskovalcem Grajskega trga v Mariboru ponudila možnost za poigravanje oz. rekonstrukcijo Kosovelovih konsov in integralov na nov način s poudarkom na reciklaži oz. ponovnem sestavljanju skupinske pesmi, ki bo na eni strani obdržala modernistično formo konsov, na drugi pa bo ohranila revolucionarnega duha Kosovelovih integralov. Svojevrstna literarna umetnina bo predstavljala produkt naključnega žrebanja Kosovelovih verzov s strani mimoidočih in njihove kreativne žilice, s pomočjo katere bodo povezovali verze v unikatno vizualno obliko na tabli, ki bo na ogled na stojnici MKC Maribor.

Produkcija: MKC Maribor. 


16.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

ISLAM IN ČLOVEKOVE PRAVICE 

Knjigo Islam in človekove pravice bo predstavila Vera Klopčič, pravnica in prevajalka knjige. Osredotočila se bo na avtorja knjige, priznanega pravnika in politika Muhammada Zafrullaha Khana, ki je v večletnem delu na mednarodnem sodišču odlično spoznal mednarodno pravo. Knjigo je napisal, da bi izpostavil, kako je Splošna deklaracija o človekovih pravicah ideal in simbol pomena človekovih pravic za vse, hkrati pa bo širši mednarodni skupnosti predstavil temeljna izhodišča islamske vere ter gradil na skupnih točkah.

Organizira: Društvo za informiranje o islamu. 


17.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

REVIJA SPIRALA SE PREDSTAVI 

Uredniški odbor literarne revije Spirala bo predstavil istoimenski literarni festival, ki vsako jesen poteka v Slovenskih Konjicah, ter prispevke iz revij, ki so jih izdali v preteklih letih. Sodelujejo: Ana Miličevič, Tonja Jelen, Maja Furman, Marko Bezenšek in gostje.

Organizirata: MKC Maribor in Splošna knjižnica Slovenske Konjice 


18.00, UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR

VODSTVO PO RAZSTAVI SODOBNA SLOVENSKA ILUSTRACIJA V UGM Z ARJANOM PREGLOM 

Razstava 14. Slovenskega bienala ilustracije v Umetnostni galeriji Maribor ponuja pregled čez odličnost, raznolikost in naboj nagovora sodobne slovenske ilustracije. Na razstavi je predstavljenih več kot osemdeset avtorjev in avtoric, ob tem lahko obiskovalci prelistajo več kot petdeset knjig, ilustriranih z originali na razstavi. Slikar, ilustrator, pisatelj in tviteraš Arjan Pregl nas bo popeljal po razstavi in ponudil svoj pogled na pomen kakovostne ilustracije za odrasle in otroke, pomen bienala ilustracije ter izpostavil poetike nekaterih avtorjev in avtoric na razstavi.

Produkcija in izvedba: Umetnostna galerija Maribor. 


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

MALGORZATA LEBDA: ŽETEV

Predstavitev pesniške zbirke sodobne poljske pesnice, ki je izšla pri kulturnem društvu Mariborska literarna družba lani v času prepovedi prireditev. Prevedla jo je Katarina Šalamun Biedrzycka, predstavil pa jo bo Marjan Pungartnik.

Organizira: Kulturno društvo Mariborska literarna družba. 


20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

UPORNO, DRZNO, DOSTOJANSTVENO – VELIKO PROZNO BRANJE 

Na literarnem dogodku bodo ugledni pisatelji in pisateljice Andrej E. Skubic, aktualni nominiranec za nagrado kresnik, slikar in pisec Arjan Pregl, pisatelj, kolumnist in zdravnik Franjo H. Naji ter letošnja Cankarjeva nagrajenka Simona Semenič brali iz svojih najnovejših del in spregovorili o pomembnosti pogumne in brezkompromisne pokončne drže ter etiki in človečnosti v obdobju nasilja ideologij. Glasbeni gost bo eden najbolj kreativnih slovenskih harmonikarjev Daniel Marinič. Dogodek bo povezovala Jerneja Ferlež.

V primeru dežja bo prireditev v Sodnem stolpu.

Organizira: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM in Narodnim domom Maribor.


* OPOMBE *

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.

 

 


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
14. junija, 2022
Čas:
09:10 - 22:10
Kategorije:
, , , , ,

Prizorišče

Knjižni sejem