Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

25. Dnevi knjige v MB – 1. dan

13. junija, 2022 10:00 - 23:00

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 13. in 19. junijem že petindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in tuje goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije. 

PROGRAM


10.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA

Do naslednje knjižne dogodivščine, novega znanja in užitka ob branju je le korak. Na sejmu lahko pri več kot tridesetih založnikih najdete bogat izbor knjižne ponudbe za vse generacije in bralske okuse, ki je na voljo po sejemskih cenah.

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfemplus, Založba Malinc, Založba Hart, Književno društvo Hiša poezije, Anja Zag Golob (samozaložba), JSKD, LUD Literatura, LUD Šerpa, Zavod Dve luni, Založba ZRC, Založba *cf, Časopis za kritiko znanosti, Revija Razpotja, Lisztov inštitut, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Bukvarna Ciproš, Slovenska matica, Društvo KNOF, Podjetni center ViveRos, Quotelife, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, Center Aksio, studio Milimeter.

Knjižni sejem bo potekal vsak dan med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro. V petek se nam pridružite na prvem večernem nakupovanju vse do 22. ure, v soboto pa se sejem zapre ob 13. uri.

Spremljevalni program knjižnega sejma bosta povezovala Elvis Berljak in Danaja Lorenčič.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Nina Medved


10.00, GRAJSKI TRG

LEOPOLDOVE ŽIVAHNE TAČKE 

Pripovedovalski nastop kratkih zgodb iz življenja muca Leopolda in njegove družine, ki jih je zapisal Luka Prosnik. Leopold je velik siv muc, član družine, za katerega bi lahko rekli, da je kar precej navihan. In lahko bi tudi rekli, da v njem na nek način spoznavamo avtorja, ki nam rad prikaže življenje skozi očala smeha in duhovitosti. Je velik ljubitelj dobrih avtomobilov, nogometa, knjig in verjetno tudi čokoladne torte? Pripovedovala bo Milena Pivec. Knjigo je ilustrirala Maiken Zupančič Danko.

Organizirata: MKC Maribor in Založba Pivec.

foto: Simon Zimič


11.00, GRAJSKI TRG

UPORNIŠKE IDENTITETE ALI DRZNI IN PREDRZNI – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE 

Grafika: Sandy Cizej

Razstava Uporniške identitete ali drzni in predrzni je naslonjena na zgodbe uporniških fantov in deklet, ki so s svojo pogumno držo uspeli na številnih družbenih področjih, in uresničili sanje, s katerimi dokazujejo, da je vedno znova mogoče doseči nove prostore svobode in se udejanjiti tudi v nenaklonjenih življenjskih okoliščinah. Imenitna likovna dela so ob prebiranju njihovih življenjskih zgodb in po navdihujočem srečanju z ilustratorjem in slikarjem Nenadom Cizlom ustvarili dijaki Prve in II. gimnazije z mentorico Natalijo R. Črnčec. Avtorica razstave je Zdenka Gajser.

Razstava bo na ogled vsak dan v času knjižnega sejma na Grajskem trgu, čez poletje pa bo gostovala v Kulturnem centru Pekarna in v Doživljajskem igrišču v Novi Vasi.

Produkcija: Mariborska knjižnica. Organizira: MKC Maribor. 


12:00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON: SREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICA 

Pesnici Iris Motaln in Tara Prosenjak bosta stopili na oder z izborom pesmi, pisateljica Kaja Vidmar z odlomkom iz kratke zgodbe, njihovo literarno ustvarjanje pa bo v glasbene vode popeljal šolski bend, v katerem nastopajo Liza Novak, Aneja Lončarič, Leo Geissler, Andraž Tkavc, Nik Obrul, Jernej Kosajnč, Nik Horvat, Miha Bučar, Luka Rupnik in Matjaž Korošec. Mladim stojijo ob strani njihove mentorice Maja Kodrič Crnjakovič, Ana Ferk in Natalija Majerič.

Organizirata MKC Maribor in Srednja šola Slovenska Bistrica 


12.00, UNIVERZITETNA KNJIŽNICA MARIBOR, POD ARKADAMI UKM

OTVORITVENI DOGODEK JUBILEJNEGA 25. LITERARNEGA FESTIVALA SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2022 

Na otvoritveni slovesnosti bosta predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Tanja Petrič, v imenu ustanovitelja, in direktorica MKC Maribor Marja Guček, v imenu pokrovitelja, razglasili prejemnika oz. prejemnico nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod na področju mladinske književnosti. Obrazložitev bo prebrala predsednica žirije Mateja Seliškar Kenda. Obiskovalce in organizatorje bodo nagovorili Dunja Legat, ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor, Marja Guček, direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor, Marjeta Gostinčar Cerar ter slavnostni govornik Borut Gombač, pesnik, pisatelj, dramatik in knjižničar, ki te dni praznuje življenjski jubilej. V skulpturo Časovna kapsula Jožeta Šubica bo vložen izvirni literarni prispevek osrednje gostje festivala Anje Zag Golob. Potekalo bo odprtje razstave na prostem Beseda upora ter glasbeni nastop Daniela Mariniča. Otvoritveno slovesnost bosta moderirala Nino Flisar in Ajda Strajnar. Častna pokroviteljica podelitve nagrade Vasje Cerarja je Slovenska nacionalna komisija za UNESCO.

Organizirata: UKM in MKC Maribor.


16.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

B KOT BOŽA KOŠAK

Slovenka, na katero bi morali biti ponosni in o kateri doma še zmeraj vemo premalo, Boža Košak, svetovna modna kreatorka in umetnica, ki je ustvarjala predvsem v tujini, od Rima do Pariza in celo v Ameriki. V knjigi jo spoznamo skozi perspektivo njene nečakinje, avtorice Barbare Bajd. Čeprav so njeni dosežki v modi resnično osupljivi, imela je modne revije po vsej Evropi, objavljala v Voguu in Elle, njene kreacije so nosile zvezdnice kot sta Audrey Hepburn in Sophia Loren, pa se v tem delu razkrije predvsem z začetki svojega ustvarjanja in kot ilustratorka za humoristične časopise. Po vrnitvi iz Berlina leta 1938 je začela delati za Toti list in nato Novi toti. V knjigi si je tako moč ogledati več kot sto njenih humorističnih ilustracij, tudi iz italijanskih časopisov. Umetnico in knjigo o njej bo predstavila avtorica v pogovoru z Danajo Lorenčič.

Organizira: Založba Hart. 


17.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

KAVNI KROG 

Barbara Hanuš je v svojih kratkih zgodbah z naslovom Kavni krog krasno oživela dogajanje v majhnem obmorskem kraju, natančneje v domu za starostnike, kjer si okoli kave gospe rade podelijo vesele, ljube in kdaj tudi bridke spomine in izpovedi. Z avtorico se bo pogovarjala Danaja Lorenčič.

Organizira: Založba Hart. 


18.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

VOKALNA SKUPINA A CAPPELLA 

Desetčlanska ženska zasedba z osnovnim sporedom skladb iz slovenske kulturne dediščine in svetovne zborovske literature deluje v KUD Rače pod umetniškim vodstvom Toneta Žuraja. Leta 2020 je praznovala petnajstletnico ustvarjanja. Tekmuje na zborovskih tekmovanjih na regijskem in državnem nivoju, kjer prejema srebrna in zlata odličja. Nastopajo Katja Vasič, Teja Fuchs, Alja Majcen, Lucija Dajčman, Eva Mustafa, Line Eneja Brglez, Dora Ožvald, Kaja Ričnik in Neža Kavčič.

Organizirata: MKC Maribor in KUD Rače. 

foto: Tone Žuraj


20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

LITERARNI VEČER LGBTQ+ Z GOSTJO NINO DRAGIČEVIĆ IN ODPRTIM LITERARNIM MIKROFONOM 

Moderirano literarno branje in odprti literarni mikrofon. Nastopajo Nina Dragičević, Urša Majcen, Brynne Rebele-Henry (ZDA) in Tom Veber. Po branju sledi pogovor s pesnico, Jenkovo nagrajenko, Nino Dragičević, ki bo predstavila pesmi iz nagrajene pesniške zbirke To telo, pokončno. Nastopili bosta tudi Klara in Laura Gajšek, dogodek bo povezovala Špela Setničar.

Dogodek je del programa Maribor skozi rožnata očala in projekta Mavrični junij v Mariboru.

V primeru dežja bo prireditev v Sodnem stolpu.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM. 


* OPOMBE *

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.

 


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
13. junija, 2022
Čas:
10:00 - 23:00
Kategorije:
, , , ,

Prizorišče

Knjižni sejem