Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

100 LET ORGANIZIRANE LIKOVNE DEJAVNOSTI V MARIBORU

26. februarja, 2021 14:30 - 18. aprila, 2021 15:30

100 let organizirane likovne dejavnosti v Mariboru
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
26. februar – 18. april 2021
otvoritev: petek, 26. februar 2021, 12.00, Instagram (v živo) + Facebook (posnetek)
kustosinja: Breda Kolar Sluga
umetniki: Egon Baumgartner, Karl Coronini, Ifigenija Cozzi, Viktor Cotič, Rajmund Hamböck, Ljudmila Janovsky, Ivan Janovsky Karlovič, Tomaž Janžekovič, Hedvika Kiffmann, Erna Klein Bros, Štefan Kobylanski, Ivan Kos, Franc Krajnc, Špelca Mladič, Ivan Napotnik, Rita Passini, Josip Peteln, Oskar Pistor, Violetta Rosmanit, Mirko Sadar, Friderik Avgust Seebacher, Vera Simonič Blumenau, Franjo Stiplovšek, Avgusta Šantel, Nande Vidmar, Jože Vokač, Josip Tscharre, Ivan Žabota
Konec burnega leta 1920 je bil Maribor prizorišče »prve umetniške razstave«. Pobudo je podal slikar Viktor Cotič, slavnostno pokroviteljstvo pa prevzel general Rudolf Maister. V mestu, ki je po razpadu Avstro-Ogrske in nastanku kraljevine južnoslovanskih narodov doživljalo silovite etnične in socialne spremembe, je to bil svojevrsten podvig, katerega cilj je bil prikazati kulturno podobo zdaj slovenskega mesta, povezati in organizirati likovne ustvarjalce vseh narodnosti, slojev ali stanov ter v javnosti prebuditi zanimanje za likovno umetnost.
Razstava, na kateri je 28 umetnikov in umetnic pokazalo več kot 180 del, je v mestu sprožila vrsto pomembnih novosti: ustanovljeno je bilo prvo likovno društvo, natisnjen prvi umetniški katalog; v medijskih odzivih so prvič problematizirali razstavne zasnove; pričelo se je govoriti o umetniškem trgu in likovnem izobraževanju; takoj po otvoritvi se je pokazala tudi nuja po stalnem razstavnem prostoru in prvi likovni zbirki slovenske moderne umetnosti, ki bi bila javnosti na voljo v trajni obliki.
S to razstavo je likovno življenje končno postalo del mariborskega javnega življenja. Še več, po odprtju I. razstave se v našem mestu delovanje na področju likovne umetnosti kljub težavam in zastojem ni več ustavilo, zato razstavo upravičeno štejemo kot začetek kontinuiranega organiziranega delovanja na področju likovne umetnosti. Razstava je odlična priložnost, da predstavimo zanimive začetke, hkrati pa tudi, da ob jubileju potegnemo črto in premislimo, kaj smo v 100 letih dosegli.

Podrobnosti

Začetek:
26. februarja, 2021 14:30
Konec:
18. aprila, 2021 15:30