Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Pošasti in druge vrste. Sodobni stop animirani film kot pokrajina grozljivega

23. avgusta 21:00

23. 8. 2024 ob 21.00, Stari sanatorij, Tyrševa 19

Pošasti in druge vrste. Sodobni stop animirani film kot pokrajina grozljivega

V petek, 23. 8. 2024 te vabimo na dvorišče Starega sanatorija na Tyrševi 19 na projekcijo stop animacij, ki poteka v okviru trienala EKO 9: Oči v skali.

Sodelovanje iz sanj, ali bolje rečeno grozljivke: EKO 9 predstavlja fantastično sodelovanje z našim Mednarodnim filmskim festivalom StopTrik, ki se posveča umetnosti stop-motion animacije. Za en večer se bo sicer slikovitega vrta starega sanatorija polastila srhljiva atmosfera, po njemu pa se bodo sprehodili zombijevski kipi, groteskni insekti, predniki iz davnine in pošasti iz plastike. Direktorica festivala, festivalska selektorica, profesorica in doktorica zgodovine animiranega filma Olga Bobrowska je namreč za EKO 9 pripravila kuriran izbor 4 krajših filmov, selekcijo pa naslovila Pošasti in druge vrste.

Že desetletja velja, da je prav stop animacija odličen medij za ustvarjanje in prikaz grozljivega, propada in neizrekljive lepote nevarnosti. Kadarkoli se poetika umetniške animacije sklicuje na trope in motive klasičnega žanrskega filma, to počne zato, da bi ga subvertirala, razbila fetišizirano strukturo, predvsem pa preusmerila gledalčevo pozornost na žanrske označevalce intenzivne, dvoumne narave. Nelagodna estetika lutkovnih, glinenih in pikselacijskih tehnik ustvarja svojevrstne fantastične ambiente in arhitekture, v katerih se grozljivke lahko spremenijo v mozaične komentarje naše grozljive realnosti. Sodobna stop motion animacija se nenavadno rima s pripombami poljskega literarnega teoretika Grzegorza Czemiela, ki je dela Jeffa VanderMeerja analiziral skozi ekopoetično prizmo:

“Ko skupaj s protagonisti prečkamo nevabljive pokrajine propadlega mesta, smo premeščeni v nenavadno, srhljivo resničnost, ki s svojimi ekstremnimi pogoji prinaša spoznanje, da je morda idilična vizija cvetoče globalne civilizacije le privid, ki preganja tisto resničnejše življenje v nestabilnem, netrajnostnem ekosistemu, ki uhaja izpod nadzora.” (Making Kin in Broken Places. Post-apocalyptic Adolescence and Care in Jeff VanderMeer’s Borne, 2018).

V pričujočem izboru kratkih filmov, srhljivi domišljiji poljskih, mehiških in japonskih animatorjev sopostavljamo ironično prijeten zadnji film Paula Busha, lani umrlega britanskega mojstra eksperimentalne animacije.

Seznam filmov: 

Taki čudeži se dogajajo / Such Miracles Do Happen / Takie cuda się zdarzają
Barbara Rupik (Film School Lodz)
2022, Poljska, 14′

Na presenečenje vaščanov kip Device Marije nenadoma oživi, zapusti kapelico in začne hoditi. Kmalu se ji pridružijo še druge oživljene skulpture. Čudeži se dogajajo, nad njimi pa je najbolj očarana majhna deklica brez kosti. Ta animacija gledalca očara s svetom iz plastelina in čipk. Barbara Rupik je znova ustvarila animacijo, v kateri je grdota privlačna, drugačnost pa skrivnostna in čarobna.

Stric / Tio / Tío
Juan J. Medina (IMCiNE)
2021, Mehika, 12’40”

Film se dogaja v distopiji, dvanajstletni Martín pa prihaja iz rudarske družine. Na prvi delovni dan bo Martín, naduti najstnik, spoznal pomen obredov in spoštovanja prednikov.

Mežik v puščavi / Blink in the Desert
Shinobu Soejima (Tokyo University of the Arts)
2021, Japonska, 10’27”

Zloba se pojavi nenadoma. Kot da mežika. Muhasta kot žuželka, ki prhuta s krili. Nekega dne mladi puščavnik najde krilato žuželko in jo poln gnusa zmečka.

Orgiastična hiperplastika / Orgiastic Hyper-Plastic
Paul Bush
2020, Danska, Združeno Kraljestvo, 7′

Animirana ekstravaganca plastike, najdene na plažah, ob cestah, na podstrešjih in v ropotarnicah. To je elegija ljubezenske zveze, ki se je sfižila, ljubeče slovo od tega najlepšega materiala, ki je zasužnjil naš planet – plastike.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
23. avgusta
Čas:
21:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Stari sanatorij