Ples in gledališče

Nagib

Ulica heroja Bračiča 12,
2000 Maribor

Petra Hazabent

031 522 325

petra.hazabent@nagib.si


FacebookNagib

Društvo Nagib se je razvilo iz 10 let trajajočega Mednarodnega festivala sodobnega plesa NAGIB, ki je od leta 2005 naprej v Mariboru gostil mlade, obetavne in priznane ustvarjalce. V zadnji letih se je Nagib začel postopoma odmikati od opredelitve in izvedbe »klasičnega festivala«. Svoj participatorni koncept je vztrajno nadgrajeval in se spreminjal proti vse večjemu odpiranju k posameznim avtorskim estetikam in umetniškim procesom. Spoznanje, da je lahko festivalska platforma tisto, kar se spreminja v dobrobit umetniškim procesom, da je lahko festival »pot« k novim produkcijskim oblikam in ne zgolj prikaz že nastalih, je bilo tisto vodilo, ki je snovalke in snovalce Nagiba v letih njegovega obstoja vodilo k iskanju novih form in oblik. Vzpostavila ga je mariborska sodobna plesalka, koregrafinja in tango plesalka Vlasta Veselko in v prvih 5 leta se je izvajal pod okriljem Zavod Pekarna Magdalenske Mreže,  zadnja 4 letih pa pod Plesno izbo Maribor. 

V letu 2014 je društvo Nagib začelo novo zgodbo, in sicer vzpostavili smo inkubator, ki skozi ustvarjalne in produkcijske procese podpirala mlade in uveljavljene ustvarjalce. Razširitev  participatornega koncepta predstavlja vzpostavitev kontinuiranega prikaza oziroma 1. Sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” v Mariboru. Sezona predstavlja prvi poskus rednega mesečnega programa s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru nasploh do sedaj in se odvija v prostorih in v sodelovanju z Narodnim domom Maribor. Poleg omenjenih programskih sklopov delujemo tudi mednarodno in od leta 2013 naprej izvajamo umetniško izmenjavo med Avstralijo, Slovenijo in Hrvaško. V letu 2015 je producentka, vodja sezone in predsednica društva, Petra Hazabent, prejela nacionalno nagrado Ksenije Hribar v kategoriji producent, za posebne dosežke, v katere spadajo tudi programi Nagiba, podeljeno na 7. Bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica. 

Cilji Društva Nagib so podpora različnih ustvarjalcev v njihovih procesih, mednarodno povezovanje, produkcija in izvedba rednega programa na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti.