Javni zavodi

Muzej narodne osvoboditve Maribor

02 235 26 05

osebje@mnom.si


Spletna stran

Facebook

InstagramMuzej narodne osvoboditve Maribor je začel delovati kot samostojna muzejska ustanova 1. maja 1958. Njegovi zametki pa segajo že v leto 1947, ko je bila v Pokrajinskem muzeju v Mariboru odprta zbirka o narodnoosvobodilnem boju. To je bila prva tovrstna zbirka v slovenskih kompleksnih muzejih. Vsebinski koncept muzeja je bil natančno opredeljen ob njegovi ustanovitvi. Gre za zgodovinski muzej, ki se ukvarja z muzeološko in historiografsko obravnavo novejše zgodovine severovzhodne Slovenije.


Muzej ima svoje prostore v meščanski vili na vogalu Mladinske ulice in Ulice heroja Tomšiča, ki jo je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja dal zgraditi mariborski podjetnik Scherbaum. 

Danes je poleg zanimivih in bogatih muzejskih zbirk, ki štejejo že 170.000 muzealij, zelo bogata tudi muzejska fototeka. Posebnost muzeja je arhiv z več kot 120 tekočimi metri gradiva okupatorjevega in partizanskega izvora. Muzej pridobiva gradivo z odkupi in donacijami. Muzej narodne osvoboditve Maribor je bil tudi prvi v Sloveniji, ki je uvedel delovno mesto kustosa pedagoga. Muzejska pedagoška služba je tudi danes s svojimi raznovrstnimi oblikami dela z obiskovalci eden od stebrov muzejske dejavnosti, saj s svojo pestro paleto dejavnosti privlači v muzej vsako leto veliko obiskovalcev. Nudimo vse, od ogledov do delavnic, Muzeja za mir, lahko pa tudi Preživite noč v muzeju.

Dogodki