Prostori kreativnega ustvarjanja

KID Kibla

Ulica Kneza Koclja 9,
2000 Maribor

059 076 372

info@kibla.org


Spletna stran

Facebook

Instagram

Twitter

YoutubeKID Kibla

KIBLA je slovenska in mednarodna nevladna institucija na segmentiranem področju kreativnih industrij, interdisciplinarne, intermedijske, multimedijske, vizualne, glasbene in AV umetnosti, kulture in neformalnega izobraževanja. Predstavlja, prireja, producira, koproducira, dokumentira in arhivira kulturno-umetniške projekte ter elektronske in tiskane izdaje v zbirki TOX (od 1995) in reviji Folio (od 2009). 

 Multimedijski center (MMC) KIBLA je bil ustanovljen 4. julija 1996 in od leta 1998 deluje kot Kulturno izobraževalno društvo (KID) KIBLA na Ulici kneza Koclja 9. V 20 letih delovanja se je razvila v osrednje mestno, regionalno, nacionalno in mednarodno dogajališče sodobne umetnosti in kulture, neformalnega izobraževanja, kreativne uporabe novih IKT ter interdisciplinarnih praks. 2002 se je vzpostavila Komunikacijsko informacijska točka KIT (od 2014 s spremenjeno namembnostjo ARTKIT) na Glavnem trgu 14 in 2012 KIBLA PORTAL v stari industrijski hali v izmeri 2.000m² na Valvasorjevi 40.

KIBLA – DEJAVNOSTI

V KiBeli, prostoru za umetnost se je od leta 1999 do danes zvrstilo stotine razstav, performansov, predstavitev in drugih umetniških dogodkov, ki so postavljeni klasično ali kot visoko tehnološke postavitve. Več na: http://www.kibla.org/kibela/arhiv

V KID KIBLA so zbrani usposobljeni posamezniki in posameznice, njihova maksima pa je skupinsko delo, sodelovanje in združevanje umetnosti, kulture, tehnologije, gospodarstva, znanosti, družboslovja in izobraževanja. KIBLA se povezuje na različnih ravneh, predvsem kot koordinator in partner evropskih projektov (Hallerstein, X-OP, Soft Control, Caravan, eCultSkills, mGames, Vetlicat idr.).  

Leta 2008 je KIBLA prejela nagrado za odličnost v multimediji, ki jo podeljuje Evropski multimedijski forum (EMF). Od leta 2004 je članica Mreža multimedijskih centrov Slovenije (M3C), v kateri 16 multimedijskih centrov prezentira, distribuira in promovira vizualno/intermedijsko sceno in lokalno umetniško produkcijo. 

Kiblini festivali so širše prepoznani: odprtokodni festival, ki povezuje umetnost, tehnologijo in znanosti KIBLIX je bil zasnovan kot festival odprtokodnih informacijskih tehnologij leta 2002. V povezavi s festivalom računalniških umetnosti MFRU nadaljuje tradicijo centrov aktivnosti, ki so pripomogle k prepoznavnosti interdisciplinarnih pristopov v Sloveniji in v širšem evropskem prostoru.

Na glasbenem področju je dejavnost Kible od leta 2008 dalje organizacija festivala sodobne elektronske glasbe MED – Maribor elektronska destinacija in od leta 2007 ciklusa mikrotonalne glasbe (DA)(NE)S. Pet let zaporedoma let je organizirala tudi literarni festival z uglasbeno poezijo, nastopi glasbenikov in literatov ter intermedijskih predstavitev, Festival ljubezni, ki je potoval po gradovih – Svečina, Ptuj in Negovski grad. Petnajst let mobilnega festivala Dnevi radovednosti – Kako postati je generacijam osnovnošolcev, dijakov in študentov predstavljala poklicne poti in možnosti študija in izobraževanja širom Slovenije. 

Dogodki