JAVNO VODSTVO – 33 DNI – MAG. JOŽE PODPEČNIK

Muzej NO Ulica heroja Tomšiča 5 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Spoštovani

Gostovanje razstave 33 dni v Muzeju narodne osvoboditve Maribor se zaključuje, zato vas vabimo na
javni vodstvo s soavtorjem razstave:
mag. Jože Podpečnik - četrtek, 19. 9. 2019, 18.00.

Konec oktobra 1918 je Avstro-ogrska razpadla in končala se je prva svetovna vojna. Na njenem ozemlju so nastale nove države, med njimi tudi Država Slovencev, Hrvatov in Srbov. Množice vojakov so se vračale prek slovenskega ozemlja, širile so se bolezni in propadajoče vrednote »minulega sveta« so menjale nove. Veselje nad koncem vojne, pričakovanje, da bo uresničena narodna emancipacija in želje po boljšem življenju, so se mešale s tesnobo ob številnih umrlih ter strahom pred vsakdanjimi življenjskimi stiskami. Na razstavi, ki so jo pod naslovom 33 dni, skupaj pripravili Narodni muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Arhiv Republike Slovenije, so razstavljeni zbrani drobci muzejskega in arhivskega gradiva iz prevratnega obdobja, ko je nastajala nova država.
Vljudno vabljeni, vstop je prost!

BOJ IN TRPLJENJE

Muzej NO Ulica heroja Tomšiča 5 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

Vljudno vas vabimo, da se nam v torek, 17. septembra 2019, ob 18.45 pridružite na odprtju dokumentarne razstave Boj in trpljenje -
Poljski državljani med drugo svetovno vojno, s katero Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani gostuje v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru, Ulica heroja Tomšiča 5.

Razstavo bo slovesno odprl veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Nj. eksc. gospod Paweł Czerwiński.
Razstava, ki jo je pripravil Muzej druge svetovne vojne v Gdansku, bo na ogled do 17. decembra 2019.

V sklopu dogodka vas ob 18.00 uri vljudno vabimo v salon MNOM na predavanje Francija Kindlhoferja, prevajalca, ki bo predstavil knjigo Johana Wolfganga Brugla STALIN IN HITLER - PAKT PROTI EVROPI. PREVODI IZVIRNIH DOKUMENTOV.

Druga svetovna vojna se je začela 1. septembra 1939 ob zori z napadom Tretjega rajha na Poljsko. Najprej je zajela Evropo, pozneje pa ves svet in vodila v največjo katastrofo v zgodovini človeštva. Teden dni pred izbruhom vojne, 23. avgusta 1939, sta Hitler in Stalin sklenila pakt o nenapadanju, znan tudi kot Pakt Ribbentrop–Molotov. Sporazum je vključeval tajni protokol o razdelitvi vplivnih območij v Srednji in Vzhodni Evropi, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom. 17. septembra 1939 je vzhodno Poljsko zavzela Rdeča armada. Zavezništvo med Hitlerjem in Stalinom je trajalo do 22. junija 1941, ko je nacistična Nemčija napadla Sovjetsko zvezo.

Foto: https://www.theatlantic.com/photo/2011/06/world-war-ii-the-invasion-of-poland-and-the-winter-war/100094/

THE SMOOTH LIFE

Muzej NO Ulica heroja Tomšiča 5 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

The Smooth Life
(Dafa Puppet Theatre, Jordanija, Češka)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Dokumentarna, osebno izpovedna, solo lutkovna predstava za osem gledalcev je istočasno tudi kulinarično doživetje. Povezuje življenjske zgodbe in družinske pripetljaje Palestinca, rojenega in vzgojenega v največjem begunskem taborišču v Jordaniji. Z ustvarjanjem intimnega vzdušja so gledalci povabljeni v zgodbo o družini, njihovih medsebojnih odnosih in upanju. Predstava na subtilen način in z izjemno preciznostjo povezuje umetnost in življenje, kreacijo in stvarnost, intimno in javno. Husam Abed je palestinski lutkar, glasbenik in socialni delavec, živeč med Ammanom in Prago. Na oddelku za alternativno in lutkovno gledališče na praški akademiji DAMU je magistriral iz režije. Je ustanovitelj Dafa Puppet Theatre ter drugih združenj in festivalov. Znotraj tega nastopa ter vodi delavnice pripovedovalstva in lutkarstva za otroke in mladino v številnih državah, večinoma pa v begunskih taboriščih in ogroženih predelih po Jordaniji. Režira lutkovne predstave in sodeluje z umetniki raznih narodnosti.

#taborišče #odraščanje #družina #večerja #lutke

www.prestopi.si

TRETJA SREDA – MAISTER

Muzej NO Ulica heroja Tomšiča 5 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia


upòr -ôra m (ȍ ó)
1. glagolnik od upreti se, upirati se: zlomiti otrokov upor / ekspr. v njem se je porodil upor
2. dejavnost, s katero se kdo upre, upira: upor izbruhne, se izjalovi, zajame vso deželo; organizirati, streti, voditi upor; knjiž. netiti upor; ekspr. potlačiti, zadušiti, zasejati upor; pozivati, ekspr. zapeljevati k uporu;
sodelovati v uporu; krajevni upori; vojaški upor; upor proti okupatorju; upor na ladji; žarišče upora / dvigniti se v upor
- zgod. kmečki upori do odprave tlačanstva upori kmetov proti fevdalcem zaradi povečanja zlasti denarnih dajatev; boji kmetov za osvoboditev izpod tlačanstva

Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si

Pogovorni večeri v okviru evropskega leta kulturne dediščine potekajo vsako tretjo sredo v mesecu. Ob stoti obletnici prevratnih dogodkov se bomo pogovarjali o okoliščinah Maistrove akcije in upornem Mariboru.

Gostje Mateje Ratej (ZRC SAZU) in Roka Kajzerja (Večer) bodo

dr. Jure Gašparič
zgodovinar, raziskovalec na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani

dr. Ninna Kozorog
nevrologinja, humanitarka

Zoran Predin
pevec, skladatelj, tekstopisec, kantavtor

Vljudno vabljeni v salon
Muzeja narodne osvoboditve Maribor

SREDA // 21. NOVEMBER // 18.00