VODEN OGLED URBANIH VRTOV IN NABIRANJE ZELIŠČ

Mestni vrtovi Studenška ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia

a Svetovni dan okolja organiziramo voden ogled urbanih vrtov v Mestnem vrtu pod Gorco. Vabljeni, da se ob 17. uri udeležite srečanja v naravi!
5. junij je Svetovni dan okolja. Ljudje smo tisti, ki smo ključni akter pri ohranjanju in varovanju našega okolja, vključno z živimi bitji in neživimi deli narave, ki nam prinašajo toliko veselja in nam predvsem omogočajo obstoj in življenje na tem planetu. Toda podnebne spremembe ogrožajo obstoj ne le rastlin in živali temveč tudi ljudi.
Pomemben negativen vpliv na podnebje imajo naši prehranski sistemi. Intenzivna monokulturna agrikultura seka gozdove, degradira zemljo, obremenjuje vodne vire ter zmanjšuje biotsko raznolikost. Sadje in zelenjava, ki pripotujeta na police trgovin iz oddaljenih krajev, puščata velik ogljični odtis. Posežemo po njiju, ker sta ugodnješi od lokalno pridelane ekološke. Vendar se ne zavedamo, da s tem zaužijemo vitaminsko in minearlno osiromašeno ter kemikalij polno hrano.
Za ohranjanje okolja in zmanjšanje podnebnih sprememb je ključno, da čim več prebivalcev mest pridela svojo hrano na urbanih vrtovih. Zato vas Združenje EPEKA vabi, da se udeležite vodenega ogleda po čudovitem Mestnem vrtu pod Gorco. Gre za košček zemlje pod Pekrsko gorco, ki nudi prostor individualnim vrtičkarjem, doživljajskemu vrtu, sadovnjaku in ljubečim ljudem.Sprehodili se bomo skozi vrt, kjer boste dobili občutek o površini in kjer vam bomo predstavili, kako smo ga oblikovali. Spoznali boste delovanje skupnostnih urbanih vrtov ter načela ekološkega kmetovanja. V drugem delu srečanja se bomo posvetili zeliščnemu delu vrta. Pojasnili bomo, kako se z zelmi na vrtu rokuje ter jih nakaj pobrali.
Udeležba je brezplačna! Nadenite si primerno obutev, saj se bomo sprehajali med vrtovi. Priporočamo kakšne starejše športne čevlje.
Lokacija:
Najdete vrtnarijo Bensa, ki je zraven RTV centra Maribor. Po Studenški ulici greste mimo vhoda vrtnarije v smeri Pohorja in takoj za ograjo zavijete desno na makdamsko cesto. Čez 100m se nahaja vhod na vrt.
Število udeležencev omejeno na 25, zato je potrebna prijava: https://forms.gle/6gSR2f8SvooMVVbq7
V primeru dežja bo dogodek prestavljen.
Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije (program DEAR).
Se vidimo v naravi!