Improške: »Glasovi«

Veliki atelje

Improvizirana celovečerna predstava, ki se dotika teme notranjih glasov in različnih načinov, na katere se ti kažejo zunanjemu svetu. Glasovi so se rodili iz samote karantene.
Improške so odprta, nehierarhično organizirana skupina improvizatork, ki deluje pod okriljem Društva IMPRO in gostje Rezidence za družbene spremembe, ki jo gosti Pekarna Magdalenske mreže

Futraj moj ego #2

Maribor center / Klub Narodnega doma Maribor

𝘗𝘳𝘦𝘥𝘴𝘵𝘢𝘷𝘢, 𝘷 𝘬𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪 𝘈𝘯𝘫𝘢 𝘯𝘢 𝘰𝘥𝘳𝘶 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘴𝘱𝘰𝘮𝘦𝘯𝘪𝘬𝘦, 𝘵𝘢𝘬š𝘯𝘦, 𝘬𝘪 𝘫𝘪𝘩 𝘴𝘪𝘤𝘦𝘳 𝘯𝘪𝘬𝘰𝘭𝘪 𝘯𝘦 𝘣𝘪 𝘣𝘪𝘭𝘰. Multipersonaž Futraj moj ego iz leta 2019 je štiri leta kasneje dobil svoje logično nadaljevanje. Anja Bezlova, ki sicer že vrsto let kot članica različnih gledaliških zasedb vandra po domačih in evropskih uličnih festivalih, je v vmesnem času snovala intimno podobo njenega sveta, z dražljaji, ki jo obdajajo, pa ponovno »futra« svoj ego. Nadaljevanje neprezrtega prvenca, v katerem je Bezlova, kot se spodobi za multipersonaž, uporabila vse svoje takrat živeče like, je zgrajeno podobno, a s pomembno razliko. Vse, kar je napovedal prvi del, se je namreč res zgodilo. Avtorstvo, izvedba, produkcija: Anja Bezlova Koprodukcija: Kulturno društvo Priden možic in Društvo ZIZ Prispevek za predstavo: 7 / 5 EUR Rezervacije mest zbiramo na info@ziz.si.

5€

Pod kontrolo

Maribor center / Intimni oder GT22 (Glavni trg 22, Maribor)

𝘒𝘢𝘬𝘰 𝘥𝘢𝘭𝘦č 𝘴𝘦 š𝘦 𝘨𝘯𝘢𝘵𝘪, 𝘥𝘢 𝘣𝘪 𝘪𝘮𝘦𝘭𝘪 𝘴𝘵𝘷𝘢𝘳𝘪 𝘱𝘰𝘥 𝘯𝘢𝘥𝘻𝘰𝘳𝘰𝘮? Luka vsak dan telovadi, sproti odgovarja na mejle, vsak dan se tušira z mrzlo vodo, zdravo je, ločuje odpadke, pospravlja, kuha, skratka počne vse, kar lahko, da stvari ne bi ušle izpod nadzora. Od vsega mu gre na bruhanje, a ene stvari je pač treba požreti. Kako daleč se hočemo gnati, da bi imeli stvari pod nadzorom? Kje je svoboda, veselje, sreča? Če se tudi vam zdi, da ste vsakodnevno zgolj ovčar, ki poskuša svoje želje, nagone, obveznosti, skrbi, probleme itd. spraviti v red, potem je Luka vaš človek. Klovn, ki je pozabil biti smešen, in performer, ki ne zna biti resen. Avtor in nastopajoči: Luka PiletičPraktična dramaturga: Uroš Kaurin in Anja Bezlova Završnik Produkcija: Via Negativa in Moment Prispevek za predstavo: 7 / 5 EUR Rezervacije mest zbiramo na info@ziz.si.

5€

Še neznano: Fucking hell

Maribor center / Mali oder Narodnega doma Maribor (Ulica kneza Koclja 9, Maribor)

𝘗𝘦𝘳𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘷𝘯𝘪 𝘥𝘰𝘨𝘰𝘥𝘦𝘬 | 𝘩𝘰𝘸 𝘭𝘰𝘸 𝘤𝘢𝘯 𝘺𝘰𝘶 𝘨𝘰, 𝘯𝘢𝘫𝘱𝘳𝘦𝘫 𝘴𝘮𝘰 𝘷 𝘭𝘪𝘮𝘣𝘶, 𝘯𝘢𝘵𝘰 𝘍𝘜𝘊𝘒𝘐𝘕𝘎 𝘏𝘌𝘓𝘓. FUCKING HELL je odprt participatoren performativni dogodek v sklopu ŠE NEZNANO, kolektiva All the Children. Raziskuje vključevanje performativnih praks v format “žura” ali “partyja”. Je produkt večmesečnega dela novonastalega kolektiva All the Children, štirih mladih, ki preprostno implicirajo lastne izkušnje v medij performing arts-a. Ta edicija ŠE NEZNANO z naslovom FUCKING HELL za dramaturško oporo jemlje Dantejev Pekel (Dante Alighieri: Božanska komedija) in gledalca/sodelujočega vabi k tvorjenju “omni vtrgancije” - besedna zveza, ki jo razumemo kot to kar se zgodi na koncu… the end… ves kaos. Dogodek preizkuša meje lastne drznosti/grešnost; how low can you go, najprej smo v limbu, nato FUCKING HELL. kolektiv All the children: Lan Žiga Anderlič, Simona Bobnar Radenković, Petja Golec Horvat, Jerica SmrečnikProdukcija: Društvo Nagib (zanj Petra Hazabent) Koprodukcija: Fundacija Sonda in MKC Maribor Prispevek za predstavo: 7 / 5 EUR Rezervacije mest zbiramo na info@ziz.si.

5€

Ferdamana telenovela

Maribor center / Mali oder Narodnega doma Maribor (Ulica kneza Koclja 9, Maribor)

𝘐𝘮𝘱𝘳𝘰 𝘱𝘳𝘦𝘥𝘴𝘵𝘢𝘷𝘢 | 𝘒𝘫𝘦 𝘫𝘦 𝘣𝘪𝘭𝘢 𝘷č𝘦𝘳𝘢𝘫 𝘝𝘪𝘬𝘵𝘰𝘳𝘪𝘫𝘢 𝘷 𝘳𝘦𝘴𝘯𝘪𝘤𝘪? 𝘐𝘯 𝘬𝘢𝘫 𝘴𝘬𝘳𝘪𝘷𝘢 𝘍𝘦𝘳𝘯𝘢𝘯𝘥𝘰 𝘷 ž𝘦𝘱𝘶? 𝘝𝘴𝘦 𝘵𝘰 𝘷 𝘯𝘢𝘴𝘭𝘦𝘥𝘯𝘫𝘪 𝘦𝘱𝘪𝘻𝘰𝘥𝘪… 𝘍𝘌𝘙𝘋𝘈𝘔𝘈𝘕𝘌 𝘛𝘌𝘓𝘌𝘕𝘖𝘝𝘌𝘓𝘌! Bandina telenovela je long form (daljši improvizirani prizor), pri katerem za začetek publika določi naslov neznane, izmišljene telenovele. Najprej vidimo “prejšnjič v *naslov telenovele*”, torej par prizorov/odsekov iz prejšnjega dela nadaljevanke. Prizori so hitri, kratki, dajo nekaj nastavkov o čem teče zgodba, kaj dramatičnega se je ali pa se je skoraj zgodilo, spoznamo glavne like in osrednjo zgodbo telenovele. Nato gledamo “ta” del telenovele, kjer zgodba normalno teče naprej. Zgodbe postanejo bolj zapletene, individualne, dramatične, povezane, skrivnostne, zahrbtne, … Nek zaplet, ki se v tem delu pojavi, se tudi reši, a se takoj pojavi nov pretresljiv zaplet. Tukaj se “gledan” del telenovele konča, sledi pa mu še nekaj kratkih, hitrih odsekov iz “naslednjič”, torej iz naslednjega dela nadaljevanke. Nastopajoči: Blendor Sefaj, Tim Andrič, Matic Ačko, Mojca Frim, Nika Gamser, Patricia Županovič in Gorazd Završnik Prispevek: 7 / 5 EUR Rezervacije mest zbiramo na info@ziz.si

5€

Je že konec?

Maribor center / Intimni oder GT22 (Glavni trg 22, Maribor)

𝘓𝘶𝘵𝘬𝘰𝘷𝘯𝘰-𝘪𝘨𝘳𝘢𝘯𝘢 𝘢𝘱𝘰𝘬𝘢𝘭𝘪𝘱𝘴𝘢 𝘻𝘢 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘰 𝘪𝘯 𝘮𝘭𝘢𝘥𝘰 Ne bodite eden tistih histeričnih luzerjev, ki bodo, ko pride apokalipsa, kričeče begali naokoli. Ustvarili smo zadnji varen prostor na planetu, ki vas bo obvaroval pred strahotami zunanjega sveta. Po eni uri z nami boste pripravljeni na konec. Vsega. Tik preden se vse konča, v tistih zadnjih sekundah, ki na števcu hitro tečejo proti ničli, je trenutek zadnjih želja, zadnjih priznanj in zadnjih besed. Pod pritiskom neizbežnega konca nas nič ne obvaruje pred bojem za preživetje; ostaneta nam le še zadnje druženje in zadnje jabolko. Morda je zdaj čas, da v trenutku slovesa privre na plano še neizrečeno. Zaupate nam lahko najbolj skrite strahove in želje ali pa svoje utopične sanje, ki nam bodo razkrile, kako bi izgledal svet, če bi konec preživeli. Idejna zasnova: Ariel Doron, Maša Radi Buh, Nika BezeljakAvtorji in nastopajoči: Miha Bezeljak, Uroš Kaurin, Gregor PrahKoprodukcija: Moment in Lutkovno gledališče Maribor Prispevek: 7 / 5 EUR Rezervacije mest zbiramo na info@ziz.si

5€

KRIK: Vrzeli

Maribor center / Mali oder Narodnega doma Maribor (Ulica kneza Koclja 9, Maribor)

𝘐𝘯𝘥𝘪𝘷𝘪𝘥𝘶𝘢𝘭𝘪𝘻𝘦𝘮 𝘣𝘳𝘦𝘻 𝘱𝘰𝘴𝘢𝘮𝘦𝘻𝘯𝘪𝘬𝘢. 𝘝𝘳𝘻𝘦𝘭𝘪 𝘥𝘳𝘶ž𝘣𝘦𝘯𝘪𝘩 𝘬𝘰𝘯𝘴𝘦𝘯𝘻𝘰𝘷, 𝘻𝘢𝘳𝘢𝘥𝘪 𝘬𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘩 𝘴𝘦 𝘻𝘥𝘪, 𝘥𝘢 𝘫𝘦 𝘥𝘢𝘯𝘦𝘴 𝘨𝘰𝘭𝘰𝘵𝘢 𝘦𝘯𝘰𝘴𝘵𝘢𝘷𝘯𝘦𝘫š𝘢 𝘰𝘥 𝘳𝘢𝘯𝘭𝘫𝘪𝘷𝘰𝘴𝘵𝘪. Predstava je odziv na čas hitro razvijajočega se individualizma, kjer še vedno nimamo jasnega odgovora na vprašanje, kaj pravzaprav pomeni biti posameznik. Vzpostavljanje in rušenje osebnostnih mej postaja nepogrešljiva veščina, avtonomija je predstavljena kot najvišja vrednota, a vseeno smo ujeti v zgodovinske posledice stereotipizacije spolnih vlog, ki se še dodatno razraščajo v paradoksalnem svetu politične hiperkorektnosti in new-age aktivizma. Avtorstvo: Kolektiv REAKTOR - Jure Žavbi, Katja Markič, Kaja Petrovič, Julita Kropec Igrajo: Jure Žavbi, Kaja Petrovič, Julita Kropec Produkcija: Društvo ZIZ, KUDTransformator Koprodukcija: AGRFT Prispevek za predstavo: 7 / 5 EUR Rezervacije mest zbiramo na info@ziz.si.

5€

Kraljična na zrnu graha

Maribor center / Mali oder Narodnega doma Maribor (Ulica kneza Koclja 9, Maribor)

𝘓𝘶𝘵𝘬𝘰𝘷𝘯𝘰-𝘪𝘨𝘳𝘢𝘯𝘢 𝘱𝘳𝘦𝘥𝘴𝘵𝘢𝘷𝘢 𝘻𝘢 𝘰𝘵𝘳𝘰𝘬𝘦 | 𝘒𝘭𝘢𝘴𝘪č𝘯𝘢 𝘈𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴𝘦𝘯𝘰𝘷𝘢 𝘻𝘨𝘰𝘥𝘣𝘢 𝘯𝘢 𝘯𝘦𝘬𝘰𝘯𝘷𝘦𝘯𝘤𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘪𝘯𝘰𝘷𝘢𝘵𝘪𝘷𝘦𝘯 𝘯𝘢č𝘪𝘯. Kraljevič neutrudno išče pravo kraljično, pa nima sreče pri iskanju. Ko že skoraj obupa, na vrata njihovega gradu sredi deževne noči nekdo potrka. Kdo bi to lahko bil in ali se bo življenje na gradu spremenilo? Lutkovna predstava Kraljična na zrnu graha povezuje dva odrasla animatorja in dva otroka. Raziskuje igro vlog, saj so animatorji tudi člani ene družine. Igralci - animatorji (otroška skupina): Naja Derlić, Alan Derlić, Nina Derlić Tichy, Ramiz Derlić Režija, dramaturgija: Viktor Hrvatin Meglič Scenografija, kostumografija: Nina ŠulinTehnika: Urban Saletinger Produkcija: Društvo IndiJanez, Teater Magdalena Prispevek za predstavo: 7 / 5 EUR Rezervacije mest zbiramo na info@ziz.si.

5€

10. Gala podelitev ZIZ nagrad

Maribor center / Sodni stolp, Pristan 8

Nagrade za najzaslužnejše na mariborski alter teater sceniČista desetka najprodornejših grudi v mestu, Gala ZIZ tudi v jubilejni izvedbi z ZIZ nagradami za zaslužne na mariborski neodvisni gledališki sceni. Če smo že prazni, smo lahko še lepi! Dress code: ZIZjemen - ima se, može se Prispevek za vroči sedež pod zadnjico: Sky is the limit ... Read more

Iz delcev

Maribor center / Mali oder Narodnega doma Maribor (Ulica kneza Koclja 9, Maribor)

𝘎𝘪𝘣, 𝘣𝘦𝘴𝘦𝘥𝘢 𝘪𝘯 𝘻𝘷𝘰𝘬 𝘬𝘰𝘵 𝘰𝘳𝘰𝘥𝘫𝘢 𝘻𝘢 𝘶𝘴𝘵𝘷𝘢𝘳𝘫𝘢𝘯𝘫𝘦 𝘶𝘵𝘰𝘱𝘪č𝘯𝘦𝘨𝘢 č𝘢𝘴𝘢-𝘱𝘳𝘰𝘴𝘵𝘰𝘳𝘢, 𝘬𝘪 𝘯𝘦 𝘥𝘦𝘭𝘶𝘫𝘦 𝘱𝘰 𝘭𝘰𝘨𝘪𝘬𝘪 𝘷𝘴𝘢𝘬𝘥𝘢𝘯𝘫𝘦𝘨𝘢 ž𝘪𝘷𝘭𝘫𝘦𝘯𝘫𝘢. Iz delcev v premislek ponuja svojevrsten način osmišljanja še-nepredstavljivega. Družbeno razumljivega ne poskuša spreminjati preko teles kot zaključenih celot, pač pa gib, besedo in zvok predlaga kot orodja za ustvarjanje utopičnega časa-prostora, ki ne deluje po logiki vsakdanjega življenja. S tem v trenutku uprizoritve ustvari subverzivni potencial za odpiranje horizontov možnega. Koncept in izvedba: Ana Cvelfar, Kaja Vajdetič, April Veselko Oblikovanje luči: Miha Horvat Produkcija: April Veselko Koprodukcija in soorganizatorstvo: Plesni Teater Ljubljana, Plesna izba Maribor, Zavod Moja kreacija, Plesni forum Celje, Društvo ZIZ, Lutkovno gledališče Maribor Prispevek za predstavo: 7 / 5 EUR Rezervacije mest zbiramo na info@ziz.si.

5€