5. Festival sprehodov

Maribor center / Maribor

Festival odkrivanja zgodb Maribora!

Festival sprehodov

Maribor center / Maribor

Festival odkrivanja zgodb Maribora!

Rajzefirbčni sprehod: Maribor – Metropola

Maribor center / Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 2, Maribor

Spoznajte Maribor na prav poseben način! O Mariboru in Mariborčanih kroži veliko urbanih legend in klišejev. Nekaj od tega drži, marsikaj pa je privlečeno za lase, a zvenijo kljub vsemu dobro – čisto po mariborsko. Sprehod z naslovom Maribor – metropola se dotika prav teh skritih zgodb o mestu in njegovi preteklosti, tistih, ki Maribor delajo takšnega kot je. Nekoliko robatega in okrušenega po robovih, a ga imamo prav zaradi tega še toliko bolj radi.Lahko bi rekli da ima Maribor vse kar imajo veliki, morda celo še več, a na naš, mariborski način. Prepričani smo, da boste po koncu sprehoda Maribor – metropola to spoznali tudi vi. Kdaj: Sobota, 20. 4. 2024, ob 10:00Zbirna točka: Trg svobode pred spomenikom NOBSprehajalec: Vid KmetičTrajanje: 1,5 – 2 uri Cena sprehoda je 13€ na osebo. Plačilo je možno preko povezave ali osebno v trgovini Rajzefiber oz. z bančnim nakazilom (podatke prejmete ob prijavi na sprehod). Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 19. aprila, do 17.00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si ali telefon: +386 590 21519. Sprehod se izvede z minimalnim številom udeležencev 4. 

13€

Rajzefirbčni sprehod: ŠIMFTURA

Maribor center / Pred Rajzefibrom (Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 2, Maribor)

Sprehod po “nevralgičnih točkah”, ki jih v Mariboru nikoli ne zmanjka. Med obvezne plese “mariborske folklore” zagotovo spada šimfanje. Vendar mariborsko šimfanje ni nekaj slabega, prej nasprotno. Šimfanje je izraz popolne predanosti in ljubezni do svojega mesta in bolj kot ga imamo radi, bolj ga šimfamo.A pozor! Šimfamo lahko le Mariborčani, drugim obiranja našega mesta nikakor ne dovolimo. Na Šimfturi se bomo skupaj sprehodili po nekaterih “nevralgičnih točkah”, ki jih v Mariboru nikoli ne zmanjka, in jih obdelali na naš, mariborski način. Kdaj: Torek, 7. 5. 2024, ob 17:00Zbirna točka: Pred Rajzefibrom (ulica škofa Maksimilijana Držečnika 2)Sprehajalec: Vid KmetičTrajanje: 1,5 – 2 uri Sprehod bo izveden v okviru globalnega festivala Jane’s Walk. Udeležba je brezplačna!

Rajzefirbčni sprehod: TRI POKOPALIŠČA – TRI ZGODBE

Okolica / Pred vhodom na pobreško pokopališče (Cesta XIV. divizije 39/a, 2000 Maribor)

Pokopališča so neme priče časa, pomnik zgodovine, pa tudi odraz sprememb in lahko rečemo, da je na pokopališčih zapisano življenje mesta. Pravijo, da se v življenju ni moč izogniti le dvoje stvarem: davkom in smrti. Glede plačevanja davkov sicer to ne drži najbolj, so taki, ki se jim izmikajo zelo uspešno, smrti pa po doslej znanih podatkih ni ubežal še nihče. Pokopališča so neme priče časa, pomnik zgodovine, pa tudi odraz sprememb in lahko rečemo, da je na pokopališčih zapisano življenje mesta. Na sprehodu po treh delih pobreškega pokopališča boste spoznali tri zgodbe znanih, malo manj znanih in popolnoma neznanih ljudi, ki so našli svoj poslednji dom na Magdalenskem, Mestnem in Frančiškanskem pokopališču. Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 24. maja, do 17.00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si ali telefon: +386 590 21519. Sprehod bo izveden, če bodo nanj prijavljene minimalno 4 osebe.

13€

Rajzefirbčni sprehod: SAJ JE RES – PA NI!

Maribor center / Trg svobode pred spomenikom NOB

Podajte se z nami po urbanih legendah Maribora in spoznajte ozadja, kako so nastale ter si pošali utrle pot v mestno “zgodovino.” Vsako mesto ima svoje urbane legende - po večini so popolnoma izmišljene ali kvečjemu polresnične. Pa čeprav so nekatere zasidrane v zavest prebivalcev tako zelo, da so se o njihovi “verodostojnosti” z vami pripravljeni skregati “na smrt”. Maribor seveda ni nikakršna izjema. Tudi mi imamo mestne “resnice”, ki jih nekateri jemljejo za suho zlato. Imajo pa (vsaj nekatere) svoje ozadje in razlago, kako so nastale ter si pošali utrle pot v mestno “zgodovino.” Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 31. maja, do 17.00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si ali telefon: +386 590 21519. Sprehod bo izveden, če bodo nanj prijavljene minimalno 4 osebe.

13€

Rajzefirbčni sprehod: FUZBAL TURA

Maribor center / Glavni trg pred Kužnim znamenjem

Sprehodite se z nami skozi nogometno zgodovino, ne samo kluba NK Maribor, pač pa tudi med dogodki, aferami, uspehi, lokalnimi derbiji in spomini, povezanimi z našimi klubi in reprezentanco. Odkar se je Ante Šimundža vrnil domov, se je v mesto vrnil tudi nogometni optimizem. Olje na ogenj je v zadnjih tednih prilil še turški investitor in v Mariboru nekje v daljavi znova odzvanja himna Lige prvakov. Na turi se bomo sprehajali po nogometni zgodovini, ne samo NK Maribor, pač pa bomo preigravali med dogodki, aferami, uspehi, lokalnimi derbiji in spomini povezanimi z našimi klubi in občasno tudi z reprezentanco. Tokratna Fuzbal Tura bo na sporedu točno teden dni pred pričetkom Evropskega prvenstva, na katerega bo po 24. letih Slovenijo znova popeljal Matjaž Kek. Prijave na sprehod so obvezne in možne do četrtka, 6. junija, do 17.00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si ali telefon: +386 590 21519. Sprehod bo izveden, če bodo nanj prijavljene minimalno 4 osebe.

13€