Festival sprehodov 2023

Maribor center / Maribor

Spoznavanje mesta in njegove "mariborskosti".

Tri pokopališča – tri zgodbe

Okolica / Zbirna točka: Pred glavnim vhodom na Pobreško pokopališče

Rajzefirbčni sprehod. Pravijo, da se v življenju ni moč izogniti le dvoje stvarem: davkom in smrti. Glede plačevanja davkov sicer to ne drži najbolj, so taki, ki se jim izmikajo zelo uspešno, smrti pa po doslej znanih podatkih ni ubežal še nihče. Pokopališča so neme priče časa, pomnik zgodovine, pa tudi odraz sprememb in lahko rečemo, da je na pokopališčih zapisano življenje mesta. Na sprehodu po treh delih pobreškega pokopališča boste spoznali tri zgodbe znanih, malo manj znanih in popolnoma neznanih ljudi, ki so našli svoj poslednji dom na Magdalenskem, Mestnem in Frančiškanskem pokopališču. Kdaj: Sobota, 13.5.2023 ob 10:00Zbirna točka: Pred glavnim vhodom na Pobreško pokopališčeSprehajalec: Vid KmetičTrajanje: 1 uraCena sprehoda: 13€ na osebo Plačilo je možno preko spletne povezave https://bit.ly/44JGb5v ali osebno v trgovini Rajzefiber. Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 12. maja do 17:00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si ali telefon: +386 590 215 19.

13€

Čebelja pot

Maribor center / Zbirna točka: Židovski trg, Maribor

Rajzefirbčni sprehod. Da so čebele pridne delavke, vemo vsi. Da pa imamo v središču Maribora panj, pa marsikdo ne ve. Zato na svetovni dan čebel organiziramo sprehod z naslovom Čebelja pot. Skupaj s sprehajalko in čebelo Špelo bomo spoznali, kaj je urbano čebelarstvo, kaj so medovite rastline in zakaj so pomembne za zdravo, zeleno mesto, povedali vam bomo, kdo je Filip Terč in kako pomemben je bil kot začetnik apiterapije za naše mesto.   Kdaj: Sobota, 20.5.2023 ob 16:00Zbirna točka: Židovski trgSprehajalec: čebela ŠpelaTrajanje: 1,5 ureCena sprehoda: 13€ na osebo + doplačilo 5€ (doplačilo zajema ogled čebelnjaka v GT22 + 1 medenjak na osebo + ogled zvonika mariborske stolnice). Plačilo je možno preko povezave ali osebno v trgovini Rajzefiber oz. z bančnim nakazilom (podatke prejmete ob prijavi na sprehod). Plačilo je možno preko spletne povezave https://bit.ly/44JGb5v ali osebno v trgovini Rajzefiber. Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 19. maja do 17:00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si

13€

Mi, otroci socializma z našega mesta

Maribor center / Zbirna točka: pred dvorano Union (Prešernova ulica 3, Maribor)

Rajzefirbčni sprehod. Nostalgija običajno človeka zagrabi nekje po dopolnjenem štiridesetem letu. Kar naenkrat  začne vzdihovati za “dobrimi starimi cajti”, saj je človeški spomin očitno nastavljen tako, da se spominja le dobrih stvari, pa tudi tisti manj dobri dogodki od takrat zvenijo po desetletjih nekoliko bolj prijazno in simpatično. Za generacije danes okoli petdeset letnic in letnikov so bili “dobri stari cajti” v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Spomine na življenje v mestu takrat bomo skupaj obudili na sprehodu z avtorjem knjige Mi, otroci socializma z našega dvorišča – Videm Kmetičem. Kdaj: Sobota, 27.5.2023 ob 10:00Zbirna točka: pred Unionsko dvoranoSprehajalec: Vid KmetičTrajanje: 1 ura Cena sprehoda je 13€ na osebo. Plačilo je možno preko povezave ali osebno v trgovini Rajzefiber oz. z bančnim nakazilom (podatke prejmete ob prijavi na sprehod).Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 26. maja do 17:00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si ali telefon: +386 590 21519.

13€

Tri pokopališča – tri zgodbe

Okolica / Zbirna točka: Pred glavnim vhodom na Pobreško pokopališče

Rajzefirbčni sprehod Pravijo, da se v življenju ni moč izogniti le dvoje stvarem: davkom in smrti. Glede plačevanja davkov sicer to ne drži najbolj, so taki, ki se jim izmikajo zelo uspešno, smrti pa po doslej znanih podatkih ni ubežal še nihče. Pokopališča so neme priče časa, pomnik zgodovine, pa tudi odraz sprememb in lahko rečemo, da je na pokopališčih zapisano življenje mesta. Na sprehodu po treh delih pobreškega pokopališča boste spoznali tri zgodbe znanih, malo manj znanih in popolnoma neznanih ljudi, ki so našli svoj poslednji dom na Magdalenskem, Mestnem in Frančiškanskem pokopališču. Kdaj: Sobota, 3.6.2023 ob 10:00Zbirna točka: Pred glavnim vhodom na Pobreško pokopališče (Ceste XIV. divizije)Sprehajalec: Vid Kmetič Trajanje: 1 ura Cena sprehoda: 13€ na osebo. Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 2. junija do 17:00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si, telefon: +386 590 21519 in preko spletne povezave: https://bit.ly/3Ly4s7k.

13€

Mariborski posebneži

Maribor center / Začetna točka: Pred Modno hišo

Rajzefirbčni sprehod Ima jih vsako mesto, pravzaprav jih ima verjetno vsaka ulica. Čeprav jih srečujemo vsak dan, o njih ne vemo prav veliko. Enih se malo bojimo, ob drugih se nasmehnemo, zamislimo, zmajamo z glavo, obrnemo proč, nekateri nam gredo nekoliko na živce, nekatere vzljubimo. Kar naenkrat se pojavijo od nikoder, nekateri ostanejo in nas spremljajo leta in leta. In prav oni vsak na svoj način v naša življenja prinesejo nekaj, kar nas prebudi iz vsakodnevne rutine in zaradi njih vsaj za nekaj sekund umaknemo poglede s tal ali svojih telefonov. So duša in srce vsakega mesta. Kdaj: Sobota, 10.6.2023 ob 19:00 Zbirna točka: Pred Modno hišo. Sprehajalec: Vid Kmetič Trajanje: 1 ura Cena sprehoda: 13€ na osebo Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 9. junija do 17:00 ure na mail: info@rajzefiber.si, telefon: 059 021 519 in preko spletne povezave: https://bit.ly/44JGb5v.

13€

Tri pokopališča – tri zgodbe

Okolica / Zbirna točka: Pred glavnim vhodom na Pobreško pokopališče

Rajzefirbčni sprehod. Pravijo, da se v življenju ni moč izogniti le dvoje stvarem: davkom in smrti. Glede plačevanja davkov sicer to ne drži najbolj, so taki, ki se jim izmikajo zelo uspešno, smrti pa po doslej znanih podatkih ni ubežal še nihče. Pokopališča so neme priče časa, pomnik zgodovine, pa tudi odraz sprememb in lahko rečemo, da je na pokopališčih zapisano življenje mesta. Na sprehodu po treh delih pobreškega pokopališča boste spoznali tri zgodbe znanih, malo manj znanih in popolnoma neznanih ljudi, ki so našli svoj poslednji dom na Magdalenskem, Mestnem in Frančiškanskem pokopališču. Kdaj: Sobota, 4. 11. 2023 ob 10:00 Zbirna točka: Pred glavnim vhodom na Pobreško pokopališče (Ceste XIV. divizije) Sprehajalec: Vid Kmetič Trajanje: 1 ura Cena sprehoda je 13€ na osebo. Plačilo je možno preko povezave ali osebno v trgovini Rajzefiber oz. z bančnim nakazilom (podatke prejmete ob prijavi na sprehod). Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 3. novembra do 17:00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si ali telefon: +386 590 21519. Sprehod se izvede z minimalnim številom udeležencev 4. 

13€

Studenci, ta slovita predmestna vas

Okolica / Zbirna točka: Studenški most – desni breg

Rajzefirbčni sprehod. Nekdanje predmestje na desnem bregu Drave, najprej kmečko, nato delavsko in z nič manj bogato zgodovino kot jo ima Maribor. Mariborski “meščani” so dolgo časa gledali na Studence kot na čisto navadno “pretepaško gnezdo”, a v resnici lahko rečemo, da so Studenci v mnogočem podobni Mariboru. Iz pretežno ruralnega predmestja so se s prihodom železnice razvili v industrijsko. Sprehod Studenci, ta slovita predmestna nas bo popeljal skozi zgodbe in zgodovino tega mariborskega “Bronxa” in skoraj zagotovo izveste o “Prundorfu” kaj novega in zanimivega. Kdaj: Sobota, 11. 11. 2023 ob 10:00 Zbirna točka: Studenški most – desni breg Drave Sprehajalec: Vid Kmetič Trajanje: 1,5 ure Cena sprehoda je 13€ na osebo. Plačilo je možno preko povezave ali osebno v trgovini Rajzefiber oz. z bančnim nakazilom (podatke prejmete ob prijavi na sprehod). Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 10. novembra do 17:00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si ali telefon: +386 590 21519. Sprehod se izvede z minimalnim številom udeležencev 4. 

13€

Piramida – korenine mesta Maribor

Maribor center / Zbirna točka: Pri tablah pod Piramido

Rajzefirbčni sprehod. Mariboru radi rečemo, da je mesto pod Pohorjem, a pravzaprav bi ga morali imenovati mesto pod Piramido, saj se je zgodovina mesta pričela pisati prav na tem 386 m visokem griču. Na njem so v prvi polovici 12. stoletja postavili grad kot središče Podravske marke (Marchburch, mejni grad), po katerem se je kasneje poimenovala naselbina pod njim. Mirne duše lahko rečemo, da brez tega gradu mesta kot ga poznamo danes, po vsej verjetnosti ne bi bilo, zagotovo pa se ne bi imenovalo Maribor. Sprehodili se bomo skozi zgodovino gradu in arheološka izkopavanja, ki so nam dala obrise te nekoč mogočne zgradbe vrh griča in zagotovo izveste kaj novega o koreninah mesta Maribor. Kdaj: Sobota, 18. 11. 2023, ob 10:00Zbirna točka: Pri tablah pod PiramidoSprehajalec: Vid KmetičTrajanje: 1,5 ure Cena sprehoda je 13€ na osebo. Plačilo je možno preko povezave ali osebno v trgovini Rajzefiber oz. z bančnim nakazilom (podatke prejmete ob prijavi na sprehod). Prijave na sprehod so obvezne in možne do petka, 17. novembra, do 17:00 ure na e-mail: info@rajzefiber.si ali telefon: +386 590 21519. Sprehod se izvede z minimalnim številom udeležencev 4. 

13€