Se trenutno dogaja
Featured Izpostavljen

Slikoviti svetovi Luigija Kasimirja

Galerija Media Nox

Razstava Mladi kustos 2024Slikoviti svetovi Luigija KasimirjaGalerija Media Nox, Maribor, 10. 1. 2024–15. 2. 2024 Študenti 3. letnika dodiplomskega študija na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru v Galeriji Media Nox razstavljajo izbrana dela na Ptuju rojenega grafika Luigija Kasimirja (1881–1962). Že za časa svojega življenja evropsko priznan umetnik je zapustil kakovostne grafike, ki so nastale kot spomini na njegove domače kraje, potovanja v bližnje in tudi bolj oddaljene kraje (Bruck, Salzburg, München, London, Rim, New York in drugam) ter kot dokumenti vojnega opustošenja. Na razstavi so predstavljene skrbno izbrane romantične vedute in grafike s pomembno dokumentarno vrednostjo. Mladi kustosi: Marko Balažič, Monika Gerečnik, Ana Pleteršek, Rebeka Prelog, Jan Slaček, Lara Tumpej, Lucija ZemljičOtvoritev razstave bo v sredo, 10. januarja, ob 18. uri v Galeriji Media Nox. Vabljeni!

Featured Izpostavljen

Natalija Juhart Brglez: Geometrijski sprehodi; raziskovanje mestne krajine

Maribor center / artKIT (Glavni trg 14, Maribor)

Odprtje razstave Natalije Juhart Brglez: Geometrijski sprehodi; raziskovanje mestne krajine. Petek, 12. januar 2024, ob 19. uri v razstavišču artKIT. V svojih delih umetnica raziskuje urbani prostor. Analizira ga skozi oči sprehajalca, ki se v določen kraj vrača in ga raziskuje skozi množico arhitekturnih posebnosti, geometrijskih struktur ali ornamentov. Posamezne zgoščene detajle kompozicijsko sestavlja s ponavljajočimi geometrijskimi elementi v prostorsko zaokrožene panoramske ali vedutne celote, hkrati pa se spogleduje z ustvarjanjem prostora, pri čemer združuje in lomi več perspektiv in pogledov na enem mestu. Precizno, skoraj arhitekturno risbo mesta združuje z barvnimi površinami in prostorskimi linijami. Tako podobo že znanega mesta predstavi z novimi poudarki, anomalijami in zrcalnimi podobami. Osnova vsakega njenega dela je natančna risba, ki jo nato nadgradi še v klasični grafični tehniki globokega tiska, jedkanici in akvatinti oziroma njuni kombinaciji, v zadnjih letih tudi v tehniki sitotiska. Hkrati ustvarja tudi šivano risbo, pri čemer z uporabo črne niti raziskuje različne kvalitete, ki jih ta ponuja.

Maria Callas Hommage: Večer arij v počastitev 100. obletnice rojstva operne dive Marie Callas

Kazinska dvorana SNG Maribor maribor Slovenija

Vabljeni na koncert ob 100. obletnici rojstva ene izmed največjih umetnic 20. stoletja, operne dive Marie Callas. Solisti: Anemarija Štefančič/sopran, Gaja Sorč/sopran, Manja Globevnik/sopran, Ana Pavlov Pervanje/mezzosopran, Grega Jezeršek/tenor ter Peter Jud/bariton Program: Verdi, Bellini, Puccini, Donizetti, Mascagni, Delibes, Wagner Pri klavirju: Nikola Varžić Umetnisko vodstvo: Alenka Slokar Bajc Povezovalec: Tarej Šelj Ogrinec Sprehodili se ... Read more

Featured Izpostavljen

Mala Kline: Memoria – PREMIERA

Maribor center / Lutkovno gledališče Maribor, Velika dvorana (Vojašniški trg 2A, Maribor)

Premiera koprodukcije Memoria mednarodne mreže Pan-Adria, avtorica Mala Kline Memoria je predstava o spominu in njegovi izgubi. Vizionarsko slikarstvo Marka Jakšeta, enega najbolj priznanih slovenskih slikarjev, sem uporabila kot vir za pisanje pisma gledalcu iz prihodnosti o tem, od kod prihajamo. Slike sem izročila očetu, analitiku vizualnih komunikacij, da mi jih je bral. Posnela sem njegova razmišljanja o slikah in njegova razmišljanja o lepoti, ljubezni, podobi, življenju, smrti, svetem in stvarjenju, ki ne pozna konca. Predstava bo v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi. _____Koncept, koreografija, besedilo, izvedba: Mala Kline V sodelovanju s Platformo sodobnega plesa, Zavod MOJA KREACIJA, Maribor Podpora Ministrstva za kulturo Slovenije, Mestne občine Ljubljana, Oddelka za kulturo Hvala Miru in Alenki Kline, Marku Jakše, Gašperju Puntarju in Matiji Zvezdanu Puntar Kline._____ Vstopnina: 8 EUR / 5 EUR dijaki, študenti, samozaposleni v kulturi, upokojenci / 0 EUR brezposelni, invalidi Nakup vstopnicNakup je možen tudi eno uro pred dogodkom v Lutkovnem gledališču Maribor.

8€
Featured Izpostavljen

Karaoke v Vetrinjcu

Vetrinjc - BarCoda

Ni ga boljšega zdravila za januarski blues, kot je muzika in fajn druščina! Zato vabljeni v Vetrinjca na prve karaoke v 2024.