Generacija večnih opcij


 

Ko si samski, pač hodiš ven. Preprosto zato, ker je šank še vedno najboljši način spoznavanja novih ljudi. 

Naenkrat več nimaš vikend planov v dvoje, večere preživljaš pred televizorjem z mamo in se počutiš malo izgubljenega. Zato ne greš ven več samo občasno, kot si to počel, ko si vikende primarno preživljal v dvoje, ampak greš ven bolj pogosto. In več je samskih v družbi, bolj pogosto so edini plani za vikend maček v nedeljo. In ne, ven ne hodiš tako nujno iskati novega partnerja; greš, ker se veseliš družbe, pogovorov in smeha. Konec koncev smo najboljšega moškega itak imele vedno zraven – kolega, ki se je za nas komolčil čez gužvo, nas pobiral, ko je zmanjkalo ravnotežja, nato pa nas ob dveh zjutraj polovil po klubu, zbasal v avto in odpeljal domov. 

Tudi če ven hodiš z namenom druženja, si pripravljen tudi na možnost, da spoznaš koga novega ali srečaš koga starega. To pač gre zraven k sobotam, ko smo vsi prijetno sproščeni in si upamo več kot ponavadi. Srečaš prijatelje prijateljev, sosede, sošolce. Srečaš znanca, s katerim do zdaj nisi spregovoril več kot nekaj besed. Srečaš znanca, s katerim tudi zdaj ne spregovoriš več kot nekaj besed. Preplešeš noč, izmenjaš telefonske številke in nikoli ne pokličeš.

Ker tisto kemijo, klik, karkoli pač to je, najdeš le z redkimi. In še potem, ko spoznaš nekoga novega, ki ti na obraz konstantno spravlja nasmešek med sprehodi po parku, to ni zagotovilo, da boš od zdaj naprej ob vikendih doma v dvoje. Baje, da živimo v času, ko so opcije najbolj osvobojajoča stvar v življenju, ker to pomeni, da se nikoli ne rabimo navezati, obenem pa ne rabimo biti sami. Generacija, ki se nikoli zares ne razide, saj smo vsi na dosegu roke z enim preprostim klikom ali klicem sredi noči. 

Še sploh kdo išče stalnega partnerja, ali se metuljčki pojavijo le, ko tipu zašepetaš na uho »greva«, pustiš pijačo na šanku, ga primeš za roko in sedeta v prvi taksi? Je lažje biti intimen z nekom, ki ga več ne boš nikoli srečal, kot pa najti nov par oči, ki bo zrl v tebe in se spraševati, kaj vidi, najti nov par oči, ki bo našel v tebi nove napake? Prepričujemo se, da časa za partnerja itak nimamo, ker imamo toliko obveznosti. Skoraj prestrašeni postanemo, ko pomislimo, da partner pomeni, da ob sobotah več ne bo priložnosti za spoznavanje novih ljudi. Prestrašeni smo, ko pomislimo, da bi se ustalili, ko pa je mogoče nekje, za nekim šankom, nekdo, ki je za nas boljši. Generacija večnih opcij. Sobote. Dokler te kolega ne izzove, da so petki boljši, da je treba ven v petek. 

In potem v petek za šankom srečaš tipa, ki se ti zdi malo znan, ampak se v alkoholnih mislih ne moreš spomniti od kod. Izpolniš kvoto enega zmenka na leto. In potem še enega in še enega, dokler naslednjo soboto ne rečeš, da se ti v bistvu danes res ne da iti ven in razmišljaš, da mogoče drugih opcij ne potrebuješ več.