Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Zlata ptica – otvoritev

21. decembra, 2022 19:30

Svetlobna postavitev.

Le skok od novoletnega vrveža se na naslovu Vojašniški trg 6 nahaja skriti prostor – Živo dvorišče, ki svoje težke duri odpre samo takrat, ko ga obišče kultura. Tokrat je s seboj pripeljala dijakinje in dijake Srednje šole za trženje in dizajn, ki bodo vanj postavili bleščečo Zlato ptico po motivih iz starih slovenskih bajk, v katerih je Zlata ptica letela okoli kraljevega gradu in jedla zlata jabolka. Kralj je ukazal sinovom, da jo ujamejo, a jim ni uspelo …

“Eno samo pero lahko osvetli celo dvorišče. Njeno veličastno perje začara vsak pogled in s svojo svetlobo predaja energijo, ki odpravlja slabe misli. Če Zlati ptici uspeš iztrgati eno pero in ga z željo v mislih odvržeš v uročen ogenj, se bodo tvoje želje prenesle v novo leto.”

Svetlobna postavitev nastaja v sodelovanju z dijakinjami in dijaki Srednje šole za trženje in dizajn, program aranžerski tehnik, pod mentorstvom prof. Suzane Tahler. Dijaki so svoje delovanje v preteklih letih posvetili postavljanju prostorskih intervencij znotraj opuščenih večjih in manjših vitrin, ter s tem omogočili poživitev sicer zapuščenih kotičkov nekoč živahnega mestnega življenja.

Postavitev gostuje v atriju zasebne hiše, v kateri se je pred točno 220-imi leti rodil Johann Kaspar von Seiller, sodnik in odvetnik, ki je postal prvi svobodno izvoljen župan Dunaja. Obiskovalke in obiskovalce atrija prosimo, da se vedejo enako spoštljivo, kot če bi bili pri znamenitem Mariborčanu na obisku.

Otvoritev 21. 12. 2022, ob 19.30

Koncept: Maja Pegan
Avtorji: Dijaki Srednje šole za trženje in dizajn
Mentorici: Suzana Tahler in Lucia Žitnik
Tehnika: Borut Wenzel


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
21. decembra, 2022
Čas:
19:30
Kategorija: