Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Življenje je sen

21. maja, 2022 20:00

|Ponavljajoči dogodek (pokaži vse)

One event on 20. maja, 2022 at 20:00

One event on 17. maja, 2022 at 20:00

One event on 14. maja, 2022 at 20:00

One event on 16. maja, 2022 at 20:00

Pedro Calderon de la Barca

La vida es sueño
Režija: Dragan Živadinov
Premiera: 14. maj 2022, Stara dvorana

Španski dramatik Pedro Calderon de la Barca (1600–1681) velja za enega največjih evropskih gledaliških klasikov in zadnjega med velikimi pisci španskega zlatega veka.

Življenje in sen je najbolj znano in priljubljeno Calderonovo dramsko besedilo, ki ga evropska gledališča pogosto uprizarjajo, saj predstavlja sestavni del hrbtenice klasičnega repertoarja. Kot filozofsko-pesniško delo (kjer izpostavlja protislovja notranje in zunanje razklanosti, nepomirljive dvojnosti življenja in smrti, resničnosti in sanj, čutnosti in razuma) je zanimivo tudi danes, saj izraža univerzalna, večno živa vprašanja: kaj je resnica, kaj je sen, kaj je življenje?

Zgradba drame Življenje je sen je komplicirana (kot je to pri baročni dramatiki običajno), čeprav je hkrati osredotočena na bistvene točke dramskega zapleta in razpleta. Zgodba se dogaja na Poljskem v pravljično-fevdalnem okolju. Kralju Baziliju so prerokovali, da bo njegov sin Sigismund slab in krut vladar. Zato so ga že kot otroka zaprli v ječo, dali pa so mu vzgojitelja. Baziljev prestol naj bi zasedla njegova nečakinja Estrella in njen prihodnji mož naj bi bil knez Astolfo. Preden se
kralj za to odloči, hoče sina vseeno preizkusiti. Mladeniča uspavajo in prepeljejo v kraljevo palačo. Ko se prebudi, mu povedo, da je kralj, on pa kmalu postane tako surov, da so ga prisiljeni znova vrniti v ječo. Po sklepnih bojih med Sigismundovimi privrženci, ki so spoznali pravega prestolonaslednika, in kraljevo vojsko, se Sigismund po notranjem spoznanju (“življenje je sen”), čeprav je očeta-kralja premagal, prostovoljno odpove prestolu.

Dejstvo, da se eden najbolj inovativnih in radikalnih slovenskih režiserjev Dragan Živadinov odloči, da bo režiral klasično dramsko delo, gotovo obeta prvovrstno gledališko presenečenje. Živadinov bo (po štirih desetletjih “avantgardistične” umetniške kariere) prvič režiral v SNG Maribor. Ker je uprizoritveni koncept še v nastajanju, lahko o interpretaciji in vizualizaciji Calderonove klasike samo predpostavljamo, vsekakor pa bo zelo “avtorska”.

Zasedba

Vlado Novak
Blaž Dolenc
Julija Klavžar
Minca Lorenci
Žan Koprivnik
Matevž Biber
Viktor Hrvatin Meglič
Irena Varga
Eva Kraš
Matija Stipanič

Dramaturginja Katja Markič, scenografinja in kostumografinja Dunja Zupančič, avtor glasbe Aldo Ivančić, digitalne konstrukcije Gregor Mesec


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
21. maja, 2022
Čas:
20:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Stara dvorana