Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

ŽIVETI (Z) GLEDALIŠČE(M) | LIVING (WITH) THEATRE

14. septembra, 2019 11:00 - 12:30

Živeti (z) gledališče(m)
UGM Kabinet, Strossmayerjeva ulica 6
14. september − 1. december 2019

Tokratni izbor del iz Zbirke UGM priča o prepletenosti gledališke in likovne ustvarjalnosti v našem mestu. V tej sezoni bo mesto praznovalo kar dve stoletnici − 100 let Slovenskega narodnega gledališča Maribor (SNG Maribor) in 100 let organizirane likovne dejavnosti v Mariboru. V preteklem stoletju sta oba svetova pogosto križala poti. Izbor del prikazuje, kako so likovni ustvarjalci gledališko dejavnost videli kot zunanji opazovalci, kako so z gledališčem aktivno sodelovali in kako so gledališke ustvarjalce vključevali v svoje umetniško ustvarjanje. Časovni razpon izbora sega od Kavčičevega Balet vadi (1953), enega prvih del v naši zbirki, do videa Homo Erectus (2000) Eme Kugler iz naše video zbirke. Gledališče je motiv na slikah, grafikah, v kiparstvu. Umetniki so avtorji scenografij, kostumov, gledaliških plakatov. Gledališki igralci so upodobljeni na portretih in nastopajo v video delih.

Naše mesto živi z gledališčem. Opera Balet SNG Maribor Drama SNG Maribor je največji javni kulturni zavod v državi. Festival Borštnikovo srečanje že 54 let v Mariboru vsakoletno izbere tisto najboljše iz pretekle sezone slovenskih gledališč. Lutkovno gledališče Maribor že več kot 45 let vzgaja in navdušuje mlado gledališko publiko. Organizacije, kot so Moment Maribor in GT22 z Intimnim odrom, festivala Festival Performa in Platforma – Festival Sodobnega Plesa Maribor ter Drugajanje, skrbijo za produkcijo in prikazovanje svežih predstav neodvisnega gledališča. Dijaški odri redno oblikujejo nov gledališki kader najboljših slovenskih igralcev, režiserjev, dramaturgov.

Med njimi sta tudi Nina Rajić Kranjac in Petja Labović. Gledališče živita kot gledališka ustvarjalca in sopotnika. Nina je režiserka, Petja je igralec. V pripravi na razstavo smo ju povabili, da pregledata dela iz Zbirke UGM, ki so povezana s svetom gledališča. S kustosom Juretom Kirbišem sta pripravila izbor najzanimivejših umetnin, skic in dokumentov. Ob tem pa smo ju še izzvali, da stopita v nekoliko drugačno vlogo in pripravita kratek zapis o umetniškem delu, ki ju je kdaj zanimalo, prevzelo ali zaznamovalo.

Podrobnosti

Datum:
14. septembra, 2019
Čas:
11:00 - 12:30