Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

VI_LAB: DRUŽBENO KRITIČNI POGLED ALJE LOBNIK, PREDAVANJE

19. septembra, 2019 18:00 - 20:00

MARSov vizualni laboratorij (VI_Lab)
PREDAVANJE IN RAZPRAVA 1# – družbeno kritični pogled Alje Lobnik
Četrtek, 19. 9. 2019, 18.00
Vetrinjski dvor, Marsova izba

MARSOV VIZUALNI LABORATORIJ (Vi_Lab MARS)

Namen projekta Marsov vizualni laboratorij je vzpostavitev prostora raziskovanja, preizpraševanja in izzivanja umetnosti ter podpornih področij, filozofije, estetike, umetnostne zgodovine, kritike umetnosti, medijev, družbe in skupnosti, politike, zdravja in nenazadnje izobraževanja, ki se povezujejo z njo, ter vzpostavljanje interakcije med umetnikom, sprejemnikom in umetniškim delom s pomočjo aktivne mediacijske stroke.

Marsov vizualni laboratorij je namenjen podrobnemu raziskovanju, strokovni razpravi in iskanju mediacije o in v umetnosti v dialogu umetnika in sprejemnika vizualne umetnosti. Pomembno se nam zdi, da se o omenjenem v živo pogovarjamo ter vzpostavimo polje interakcije med akterji. Z zastavljenim programom želimo javnosti omogočati bolj poglobljen dostop do vizualne umetnosti, predvsem vključevanje v sobivanje in soustvarjanje le-te, saj se zavedamo pomembnosti družbene odgovornosti in družbeno angažiranega posameznika.

DRUŽBENO KRITIČNI POGLED ALJE LOBNIK, predavanje in razprava 1#

ALI LAHKO UMETNOST VPLIVA NA NAŠ NAČIN RAZMIŠLJANJA TER NA NAŠE VEDENJE IN OSEBNOST?

Pogovor z Aljo Lobnik, publicistko in kritičarko na področju performativnih umetnosti.

»Andrew Hewitt umetnost imenuje kar vadbišče za preizkušanje odnosov in načinov delovanja, ki še ne obstajajo. V tem smislu ima umetnost lahko politično in utopično držo, ki napoveduje in preizkuša možne poteke stvari. V predavanju se bom sprehodila čez najbolj ključna mesta nevladne zavodske krajine ter se lotila predvsem tistega dela umetniških praks, ki jih izvajajo ženske umetnice, mnogokrat še vedno nezadostno vključene v umetniške kanone. Ženske umetnice so pogosto nosilke avtobiografskih zgodb, torej partikularnih in nenormativnih izjavljalnih pozicij, kjer telo postane njihov nosilec, s čimer se zoperstavljajo hegemonemu družbenemu redu in nakazujejo, kako biti skupaj drugače.«
Aljo Lobnik bomo spoznali tudi kot samozaposleno v kulturi – kritičarko/recenzentko in se pogovarjali o tem kaj pomeni biti kritik_ na področju performativnih umetnosti ter se spustili v diskurz, ki ga Alja daje v premislek, o sintagmi „mlade kritičarke“.
Predavanje in razprava omogoča izražanje lastnih misli, vprašanj in tudi mnenj.

Vabljeni, da se podružite ob pogovoru in diskusiji z Aljo Lobnik in ekipo Zavoda MARS Maribor.

Alja Lobnik je doktorska študentka na programu Humanistika in družboslovje Univerze v Ljubljani ter samozaposlena v kulturi. Je nekdanja sodelavka redakcije za kulturo na Televiziji Slovenija in nekdanja urednica rubrike Plusminus na Studio City. Kot kritičarka je delovala na Radiu Študent, bila je redaktorica oddaje Teritorij teatra in avtorica mnogih oddaj na temo performativnih umetnosti. Pisala je tudi za spletno platformo Kriterij.si in za časopis Delo. Je avtorica več strokovnih in znanstvenih objav (Maska, Šum, Amfiteater, ČKZ, Dialogi, Adept, zbornik Skupnost emancipiranih misli in teles itn.). Na 24. mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk je z Lenko Đorojević sokurirala razstavo Premeščanja / Vezja. Kot urednica je sodelovala z Gledališčem Glej, kjer je urejala Glej, List! In z Nagibom na oder, kjer je pripravljala daljše radijske oddaje. Je soavtorica spremne besede k delu Družbena koreografija Andrewa Hewitta (založba Maska). Soorganizirala je bralni seminar, ki se je ukvarjal s teorijo scenskih umetnosti Gib-telo, zdaj Sic! pod okriljem Kud Anarhiv v SLOGI-ju. Sodelovala je na simpozijih, moderirala je okrogle mize in pogovore po predstavah. S Pio Brezavšček je sourednica novoustanovljene spletne platforme za refleksijo sodobne uprizoritvene umetnosti Neodvisni in časopisa za scenske umetnosti Maska. Je predsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in članica odbora Mesta žensk.

Organizira Zavod MARS Maribor. Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Maribor.

Podrobnosti

Datum:
19. septembra, 2019
Čas:
18:00 - 20:00