Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

VARIACIJE – HOMMAGE FRANZU LISZTU

15. aprila, 2019 16:00 - 18:00

Predmaturitetni recital dijakov Konservatorija za balet in glasbo Maribor Tjaše Pauko (flavta) in Iona Delića (tolkala).

Tjaša Pauko (rojena 2000) je pričela z igranjem flavte pri osmih letih v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pri profesorici Liji Frajnkovič. Zadnje leto šolanja je zaključila v razredu profesorice Doroteje Feguš. Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu je nadaljevala šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri profesorici Valeriji Kamplet, kjer trenutno obiskuje 4. letnik.
V času izobraževanja se je udeležila več državnih in mednarodnih tekmovanj: Davorin Jenko v Beogradu, zlato priznanje, Ars Nova v Trstu, komorna, srebrno priznanje, TEMSIG – državno tekmovanje, srebrno priznanje, Mednarodno glasbeno tekmovanje Beograd – komorna skupina in solo, zlato priznanje, Ars Nova v Trstu – komorna skupina, prvo mesto, tretja nagrada in posebno priznanje za najboljšo izvedbo moderne kompozicije, izbrane za zaključni koncert nagrajencev, 22. mednarodno tekmovanje EURITMIA Povoletto, srebrno priznanje, 48. TEMSIG – bronasto priznanje in Mednarodno glasbeno tekmovanje Beograd 2019 – zlato priznanje.
Tjaša se redno dodatno izobražuje na seminarjih in poletnih šolah pri priznanih flavtistih: Adriana Ferreira, Alberto Almarza, Karolina Šantl Zupan, Paolo Taballione, Hansgeorg Schmeiser, Simon Channing, Gitte Marcusson, Nina Assimakopoulos, Erwin Klambauer, Nils Thilo Krämer …

Ion Delić (rojen 2000) je pričel z igranjem tolkal pri dvanajstih letih v razredu profesorja Martina Bajdeta na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer je v treh letih opravil nižjo stopnjo glasbenega izobraževanja, opravil sprejemni preizkus in se vpisal v srednješolski program umetniške gimnazije. Sedaj obiskuje 4. letnik, njegov mentor je profesor Martin Bajde. V šolskem letu 2017/2018 je izvedel solistični nastop s Pihalnim orkestrom umetniške gimnazije Konservatorija Maribor.
V času glasbenega izobraževanja se je udeležil več tekmovanj: TEMSIG 2014 (državno tekmovanje, srebrno priznanje), Svirel 2015 (zlato priznanje), Svirel 2016 (zlato priznanje), TEMSIG 2016 (državno tekmovanje, srebrno priznanje), mednarodno tekmovanje v
Beogradu 2016 (2. mesto).

Mentorja: Valerija Kamplet, flavta in Martin Bajde, tolkala.
Korepetitor: spec. Ivan Ferčič, prof.

Program:

C. Ph. E. Bach: Koncert v d-molu
I. Allegro,
II. Un poco andante,
III. Allegro di molto.
Tjaša Pauko, flavta

E. Sejourné: Concerto for Marimba and Strings (piano)
I. Tempo souple,
II. Rhythmique, energique.
Ion Delić, tolkala

J. M. Leclair: Sonata v e-molu op. 9/2
I. Dolce,
II. Allemanda,
III. Sarabanda,
IV. Minuetto, Double.
Tjaša Pauko, flavta

Č. Sojar-Voglar: TNA Concertino
Ion Delić, tolkala

N. Paganini: 24 Caprices (št. 9)

A. Ajdič: Zvočni pejsaž
Tjaša Pauko, flavta

R. Oetomo: Over the Rainbow
Ion Delić, tolkala

G. Fauré: Fantasie op. 79
Tjaša Pauko, flavta

Prijazno vabljeni.

Podrobnosti

Datum:
15. aprila, 2019
Čas:
16:00 - 18:00

Predmaturitetni recital dijakinj Konservatoria za glasbo in balet Maribor Ine Krajnc in Ajde Pušaver.

AJDA PUŠAVER (2000) je svojo glasbeno pot pričela s sedmimi leti v privatni glasbeni šoli v Makolah pri profesorici Ani Pravdič Trnjar. Po končani nižji glasbeni šoli je opravila sprejemni izpit na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Od leta 2017 je članica klavirskega tria Aeternum. S triom se udeležuje različnih tekmovanj: Svirel (2018), 1. nagrada, Verona (2019), srebrno priznanje. Obiskuje 4. letnik umetniške gimnazije pod mentorstvom profesorja Petra Kuharja. Redno se izpopolnjuje na raznih seminarjih.

INA KRAJNC (2000) je pričela svoje glasbeno izobraževanje v Glasbeni šoli Karol Pahor na Ptuju v razredu profesorice Tanje Stošič Kozar. Po končani glasbeni šoli je opravila sprejemni izpit na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer je pod mentorstvom profesorice Andreje Kepeski. Od leta 2017 je članica klavirskega tria Aeternum, s katerim se udeležuje različnih tekmovanj: Svirel (2018), 1. nagrada, Verona (2019), srebrno priznanje. Redno se izobražuje pri znanih pedagogih, kot so: Aleksandar Serdar, Nataša Veljković, Jasminka Stančul.

AJDA PUŠAVER, violina,
INA KRAJNC, klavir.

Mentorja: Peter Kuhar, violina in Andreja Kepeski, klavir.

Korepetitorica: Mirjam Strlić

PROGRAM:

A. Skrjabin: Etuda op. 8, št. 5
V. Ukmar: Zamaknjenost
R. Schumann: Papillons, op. 2
Ina Krajnc, klavir
F. B. Mendelssohn: Koncert v d-molu
Allegro molto appassionato,
Andante,
Allegretto non troppo – Allegro molto vivace.
Ajda Pušaver, violina

J. S. Bach: Preludij in fuga v Es-duru, WTK II
L. van Beethoven: Sonata op. 22, št. 11 v B-duru
Allegro con brio,
Adagio con molto espressione,
Menuetto,
Rondo – Allegretto.
Ina Krajnc, klavir

Prijazno vabljeni v viteško dvorano mariborskega gradu.

Foto: Ina Krajnc

Podrobnosti

Datum:
6. maja, 2019
Čas:
16:00 - 18:00

Predmaturitetni recital dijakov Konservatorija za balet in glasbo Maribor Katarina Barbara Krnjak (sopran) in Blaž Stajnko (klavir).
(viteška dvorana, vhod z Grajske ulice)

BLAŽ STAJNKO (1999) letos šolanje klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom profesorice Tatjane Dvoršak zaključuje. Poleg klavirja se pod mentorstvom profesorice Alenke Češarek Krnjak šola na oddelku za petje. Lani je pod mentorstvom magistra Roberta Kampleta in profesorja Petra Novaka Smoliča maturiral iz predmeta glasbeni stavek. S številnimi koncerti, nastopi in tekmovanji pridobiva odrske izkušnje. Iz klavirja se je regijskega tekmovanja udeležil leta 2013 (zlato priznanje v kategoriji 1. c). Državnega tekmovanja – TEMSIG se je udeležil leta 2013 (bronasta plaketa v kategoriji 1. c). Leta 2010 se je udeležil mednarodnega tekmovanja v Pavolettu (srebrna nagrada v kategoriji A). Regijskih, državnih in mednarodnih (Osijek) tekmovanj se je uspešno udeleževal tudi iz petja. Svoje klavirsko znanje je širil z udeležbo na poletnih šolah in seminarjih pod mentorstvom Rubena Dalibaltayana, Zuzane Niederdorfer, Jasminke Stančul idr. Udeležil se je številnih glasbenih festivalov (npr. Festival Amadeus). Kot nadebudni komponist pa se je aprila 2019 s svojimi deli predstavil na tradicionalnem koncertu skladb dijakov komponistov.

KATARINA BARBARA KRNJAK (1993) je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom profesorja Franja Peternela zaključila nižjo glasbeno šolo iz violine ter glasbeno pot nadaljevala na oddelku za petje. Pod mentorstvom profesorice Jolande Korat letos šolanje petja na Konservatoriju zaključuje. Vzporedno se je šolala na Ekonomsko-poslovni fakulteti, kjer je letos magistrirala. Odrske izkušnje je krepila s številnimi nastopi ter udeležbo na tekmovanjih. Regijskega tekmovanja se je udeležila leta 2010 (zlato priznanje v kategoriji 1. a) in 2013 (zlato priznanje v kategoriji 1. c). Državnega tekmovanja – TEMSIG se je udeležila leta 2010 (bronasta plaketa v kategoriji 1. a), 2013 (srebrna plaketa v kategoriji 1.c) ter nazadnje marca 2019 (srebrna plaketa v kategoriji III. a). Leta 2010 se je udeležila mednarodnega tekmovanja v Beogradu (II. nagrada v predkategoriji) ter leta 2017 v Osijeku (II. nagrada v IV. kategoriji). Sodelovala je na številnih pevskih projektih, kot so »Večer pesmi in arij«, »Baročni večer«, »Zvoki adventa« idr. Kot honorarna članica opernega zbora SNG Maribor v sezoni 2018/2019 sodeluje v Verdijevi operi Nabucco.

BLAŽ STAJNKO, klavir,
KATARINA BARBARA KRNJAK, sopran.

Mentorici:
TATJANA DVORŠAK, klavir,
JOLANDA KORAT, petje.

Korepetitorica:
ZVJEZDANA PLEŠKO ALEKSIN

Program:

G. Caccini: Amarilli, mia bella
G. F. Händel: Angels, ever bright and fair, arija Theodore iz oratorija Theodora
Katarina Barbara Krnjak

J. S. Bach: Preludij in fuga št. 12 v f-molu, BWV 881
Blaž Stajnko

R. Schumann: Liederkreis, op.39, št. 2: Intermezzo
H. Wolf: Verborgenheit
J. Brahms: Acht Zigeunerlieder, op. 103, št. 3: Wisst ihr, wann mein Kindchen
B. Britten: Folksong Arrangements, vol. 4, št. 3: How sweet the answer
Katarina Barbara Krnjak

J. Ravnik: Moment
S. Rachmaninoff: Etude-Tableau v Es-duru, op. 33, št. 7
Blaž Stajnko

Z. Prelovec: Dekliška pesem
J. Michl: Nezakonska mati
M. Lipovšek: Sinček
Katarina Barbara Krnjak

L. van Beethoven: Sonata št. 13 v Es-duru, ˝Quasi una fantasia˝, op. 27, št. 1
Blaž Stajnko

W. A. Mozart: In uomini, in soldati, arija Despine iz opere Così fan tutte
Katarina Barbara Krnjak

F. Chopin: Ballade št. 3 v As-duru, op. 47
Blaž Stajnko

Prijazno vabljeni.

Podrobnosti

Datum:
10. maja, 2019
Čas:
16:00 - 18:00