Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

V OBJEMU OSEMTISOČAKOV HIMALAJE (MARJAN KNEZ) // POTOPIS

18. aprila, 2019 19:00 - 21:00

Predavanje: KO HIMALAJA NI VEČ PRIVILEGIJ IZKLJUČNO VRHUNSKIH ALPINISTOV – V OBJEMU OSEMTISOČAKOV ČO-OJA, EVERESTA, LOTSEJA …,
Predava: MARJAN KNEZ (http://knezmarjan.splet.arnes.si/),
Četrtek, 18. 4. 2019, ob 19:00, Vetrinjski dvor – večnamenska dvorana (Vetrinjska ulica 30, Maribor).
—————-
Za večino slovenskih planincev je v preteklosti veljalo, da s(m)o se bolj ali manj podajali le po urejenih poteh domačih – slovenskih gora. Planinsko izkušenost smo “kronali” z vzponom na simbol slovenstva – Triglav, s tako pridobljenim “slovenskim državljanstvom” pa smo se začeli spogledovati tudi z vrhovi onkraj meja: Karnijci, Nizke in Visoke Ture, Dolomiti …
Za osvajanje slednjih je že veljalo, da moraš biti gornik z izkušnjami.
Najvišja gorstva, kot so Andi v Južni Ameriki in Himalaja v Aziji, pa so bila privilegij le za vrhunske alpiniste, ki so si vrtoglave stroške odprav lahko privoščili le ob izdatni finančni pomoči sponzorjev in donatorjev.
Na srečo povprečnih planincev in gornikov, ki pa seveda morajo biti v solidni psiho-fizični kondiciji, temu že nekaj časa ni več tako. Trekingov med najvišje vrhove sveta je vedno več in na enega takšnih sem se minulo jesen odpravil tudi sam. No, ne sam, pač pa v prijetni družbi somišljenikov.
Pot nas je vodila v Himalajo, v Narodni park Sagarmata in območje Khumbu, pod mogočne osemtisočake Čo-Oju, Everest in Lotse.
Pod vodstvom vrhunskega alpinista in odličnega poznavalca Himalaje – Vikija GROŠLJA, smo odkrivali skrite kotičke Himalaje, ki jih množični gorniški turizem še ni povsem dosegel.
———————
PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane, študente in dijake od 1 €, za ostale od 2 €. Za študente in dijake s plačano članarino je vstop prost.

Podrobnosti

Datum:
18. aprila, 2019
Čas:
19:00 - 21:00