Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

STOLETNICA SNG MARIBOR: IGRALSKA IZKUŠNJA

2. oktobra, 2019 17:00 - 18:30

Vljudno vabljeni na omizje Stoletnica SNG Maribor: igralska izkušnja, ki bo v sredo, 2. oktobra 2019, ob 17.00 v Kazinski dvorani. Povezovala ga bo novinarka Večera Melita Forstnerič Hajnšek.

V stoletni zgodovini Drame SNG Maribor so bila obdobja umetniških vrhuncev in prebojev v nacionalni in mednarodni prostor. Kako se je skozi čas spreminjala igra, kako igralci doživljajo njene umetniške premene od prvega umetniškega vrha v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so mariborski gledališčniki z nekaterimi predstavami gostovali v Ljubljani in bili deležni izjemnega sprejema kritike in publike, do danes?

Sledimo vznemirljivi poti od avantgardizma režiserja Frana Žižka preko desetletja umetniškega vodstva režiserja Branka Gombača, ki se je proslavil kot vodja festivala Borštnikovo srečanje, pa Bojana Štiha do vnovičnega izrazitega umetniškega preboja v drugi polovici osemdesetih let, ko je umetniško vodstvo prevzel Vili Ravnjak; od Tomaža Pandurja, ki je v prvi polovici devetdesetih let s spektakelskimi uprizoritvami povedel Dramo do največjega mednarodnega umetniškega prodora v njeni zgodovini, pa do ponovnega umetniškega razcveta po letu 2007, ko Dramo znova vodi Vili Ravnjak.

Kako igralci doživljajo to pot in vsakdo svojo ustvarjalno ero ob jubileju?

Veselimo se srečanja z vami!

Podrobnosti

Datum:
2. oktobra, 2019
Čas:
17:00 - 18:30