Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

SOROUR DARABI: FARCI.E

20. septembra, 2019 21:00 - 22:00

24. Festival Performa in 13. Platforma – Festival Sodobnega Plesa Maribor vabita na slovensko premiero edinstvene plesne predstave Farci.e, v kateri iranski_a avtor_ica Sorour Darabi raziskuje spol na izčrpen in visceralen način.

V letu 2019 združena festivala Platforma&Platforma v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – namreč na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje “okusa” drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti.

🍑 O PREDSTAVI 🍑

▪︎ Petek, 20. 9. 2019 ob 21.00 / Lutkovno gledališče Maribor
◼︎ SOROUR DARABI: FARCI.E
▪︎ Plesna predstava / Trajanje: 45 min

Koncept, koreografija in performans: Sorour Darabi
Oblikovanje svetlobe: Yannick Fouassier
Lučno vodenje: Jean-Marc Ségalen
Zunanje oko: Mathieu Bouvier
Produkcija: Météores
Koprodukcija: Festival Montpellier Danse, ICI-CCN Montpellier Occitanie / Pyrénées Méditerranée s podporo CND – Nacionalnega plesnega centra– Pantin, Honolulu-Nantes in Gledališče de Vanves

Delo raziskuje spol na izčrpen in visceralen način, od njegovega biološkega oblikovanja/deformacij (telo), do kulturnih konstruktov (spolna identiteta) in jezikovnih opredelitev (spol besed in predmetov).

“V mojem maternem jeziku, perzijskem, ima beseda spol »جنس« (jens) dva zelo različna pomena: kadar jo uporabimo v povezavi z ljudmi in živalmi, se nanaša na njihov biološki spol, tako kot v večini jezikov. A če jo uporabimo za stvari in predmete, se nanaša na material, iz katerega so izdelani, torej je »spol« te mize les. Zato o spolu že od nekdaj razmišljam prej kot o materialu kot pa v povezavi s spolno identiteto.”

👨🏻‍🍳 O AVTORJU_ICI 👩🏻‍🍳

Sorour Darabi je samouki_a iranski_a umetnik_ca, ki trenutno živi v Parizu. Pred začetkom magistrskega študija koreografije na Centre Choréographique National de Montpellier (pod vodstvom Mathilde Monnier in Christiana Rizza) v 2013 je bil_a že zelo aktiven_a v Iranu. Je član_ica podzemnega združenja ICCD, predstavil_a je različna dela na festivalu Untimely v Teheranu. Med 2013 in 2015 je v času študija na omenjenem programu ustvaril_a performans V spreminjanju, ki prevprašuje procese preobrazbe skozi čas in raziskuje sobivanje z okoljem.

🍫 VSTOPNICE 🍫

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

Cene predstav v LGM, SNG in Narodnemu domu Maribor:
– 6 EUR
– 4 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)

*Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

🍇 ORGANIZACIJA 🍇

Festival organizirajo:
MKC Maribor, Plesna izba Maribor in zavod MOJa KreacijA

Festival so omogočili:
Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo, Urad RS za mladino

Medijski pokrovitelji: Radio Maribor, Maribor24.si

🍌 VEČ INFORMACIJ 🍌
www.festivalplatforma.si in mkc.si/performa-platforma-2019

Podrobnosti

Datum:
20. septembra, 2019
Čas:
21:00 - 22:00