Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Socialna inteligenca sivih vran

16. junija 19:00

Ob 29. obletnici KC Pekarna in Društvenih dnevih ZaŽivali, te v petek, 16. 6. 2023, ob 19.00 vabimo na predavanje o sivih vranah in njihovi socialni inteligenci.

Sive vrane (Corvus cornix), v Sloveniji jih lahko vidimo čez vso leto in jo zato uvrščamo med stalnice, so zelo prilagodljiva vrsta. Spretno uporablja različne antropogene strukture; od smetišč, na katerih se hrani, do daljnovodov, na katerih počiva in namešča svoja gnezda. Znane so potem, da, verjetno zaradi varnosti prenočujejo v skupinah, se organizirano borijo proti predatorjem, si pretrdo hrano namakajo v vodi, razbijajo oreščke, se rade igrajo in že na daleč prepoznajo lovce. O vedenju in socialni organiziranosti vran se bomo pogovarjale_i z ornitologom Tilnom Basletom iz DOPPS.

Dogodek poteka v okviru Društvenih dnevov ZaŽivali!

tilen basle je varstveni ornitolog in koordinator izobraževanja, zaposlen na DOPPS. Ukvarja se predvsem z monitoringom in ekološkimi raziskavami vodnih ptic ob reki Dravi, izobraževanjem mladih, spletom in socialnimi mediji ter urednikovanjem znanstvene revije Acrocephalus. V prostem času ga veseli veslanje, smučanje, pohodništvo, vrtnarjenje in branje.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
16. junija
Čas:
19:00
Kategorija: