Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

SLOVENSKI KOMORNI ORKESTER Z DUNAJA

29. novembra, 2018 19:30 - 21:30

SLOVENSKI KOMORNI ORKESTER Z DUNAJA
2. koncert Orkestrskega cikla
Dirigentka: Jera Petriček Hrastnik
Bernarda Fink, mezzosopran
Cena vstopnice: 17,00 – 25,00 EUR
Temni žamet
Spored:
Marij Kogoj: Bagatele za orkester (prir. A. Srebotnjak)
Antonín Dvořák: Biblijske pesmi, op. 99 za orkester
***
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56, »Škotska«

Zadnja leta je število mladih slovenskih glasbenikov, ki so svoj dom našli na Dunaju, doseglo lepo število. Nekatere je v prestolnico klasične glasbe pripeljal študij, druge pa uspešno opravljena avdicija v enem izmed tam­kajšnjih vidnih orkestrov. Slovenski komorni orkester Dunaj je nastal kot nadgradnja uspešnih nastopov komornih zasedb vrhunskih slovenskih glasbenikov, ki delujejo v Avstriji in v svoje dunajsko glasbeno jedro vabi­jo slovenske glasbenike iz tujine ter matične domovine. Inštrumentalne sekcije vodijo slovenski člani Dunajskih filharmonikov, Dunajskih simfo­nikov, Koroškega simfoničnega orkestra, Graške filharmonije in drugih orkestrov.
Orkester k sodelovanju vabi pomembne slovenske soliste, denimo slovi­to mezzosopranistko Bernardo Fink. Bernarda Fink, ki je poleg nagrade Prešernovega sklada v Sloveniji za svoje zasluge prejela tudi najvidnejše priznanje za pevca v Avstriji, t. i. naziv komorne pevke, je s Slovenskim komornim orkestrom z Dunaja nastopila že na njegovem ustanovnem koncertu junija 2017. Odtlej je orkester pod vodstvom njegove ustanovi­teljice, mlade slovenske dirigentke Jere Petriček Hrastnik, nastopil na več koncertih v Avstriji in Sloveniji.
Jera Petriček Hrastnik je mlada in izredno dejavna glasbenica, ki je dirigi­ranje študirala najprej v Ljubljani, nato pa še Dunaju in se izpopolnjevala na več mojstrskih tečajih. Že v času študija je na Dunaju dirigirala ne le različnim manjšim tamkajšnjim orkestrom, temveč tudi priznanemu or­kestru Tehnične univerze, kjer trenutno deluje kot asistentka. Slovenski komorni orkester z Dunaja se s predanostjo izjemnih glasbe­nikov vedno bolj jasno profilira kot reprezentativni ansambel slovenskih glasbenih talentov, široko razpršenih po svetu. Pri tem igra pomembno vlogo tudi repertoar: ključni pomen dobi slovenska glasba, ki jo glasbeni­ki s svojo mednarodno dejavnostjo uspešno predstavljajo tujim ušesom.

Podrobnosti

Datum:
29. novembra, 2018
Čas:
19:30 - 21:30