Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

SLOVENSKI DNEVI KNJIGE: PREDFESTIVALSKI PROGRAM

21. aprila, 2021 11:30 - 24. aprila, 2021 12:30

MKC Maribor in literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru ob letošnjem Svetovnem dnevu knjige, ki ga bomo obeležili 23. aprila, ponovno vabi na raznolik predfestivalski program za vse generacije bralk in bralcev.
Dragi ljubitelji branja in prijatelji knjig!

Že drugič zapovrstjo smo festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru zaradi izrednih razmer prestavili. Skupaj s številnimi partnerji ga bomo izvajali predvidoma od 18. do 24. junija 2021. Svetovni dan knjige, 23. april, pa bomo vendarle praznovali in obeležili z nekaj aktivnostmi, ki bodo potekale v tem tednu od 21. do 24. aprila .
Petra Kolmančič, producentka
Zakaj je branje prav zdaj, v teh izrednih časih, še pomembnejše kot sicer?
Tako se te dni sprašujejo v organizaciji UNESCO, ki je na konferenci v Parizu pred 27. leti dala pobudo o svetovnem dnevu knjige. V času, ko je večina šol po vsem svetu zaprtih in smo ljudje omejeni s preživljanjem časa zunaj in v družbi, lahko bolj kot kdaj koli prej moč knjig izkoristimo za boj proti samoti, osamitvi, za razširitev obzorij, za spodbujanje uma in ustvarjalnosti ter zato, da se s pomočjo knjig odpremo drugim svetovom in ljudem, novim idejam, novim vsebinam, oddaljenim krajem in neznanim prostorom. To je tudi priložnost za uvajanje naših otrok v svet knjig – odlična priložnost, da otrokom privzgojimo vseživljenjsko ljubezen do branja.
V Mariboru smo v počastitev svetovnega dneva knjige pripravili večdnevni spletni literarni program, ki ga spremlja izvirna fotografska razstava Obrazi knjig na Starem mostu, pridružujemo pa se tudi kot promotorji prireditve Sejem s kavča, ki letos poteka že drugič zapovrstjo. Pri oblikovanju vsebin smo sodelovali dolgoletni partnerji festivala Mariborska knjižnica, Založba Pivec ter Mladinski kulturni center Maribor, ki nastopa tudi v vlogi koordinatorja. V programu sodelujejo tudi Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru, platforma konS, Bralna značka Slovenije in Pesniško društvo Slam zverine, Sejem s kavča pa poteka na pobudo skupnosti založnikov ter v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature.
Predfestivalski program:
21. 4.: Literarna matineja z Andrejo Peklar
22. 4.: Sejem s kavča
23. 4.: Pogovor z nagrajencem večernice Andrejem Rozmanom Rozo
23. 4.: Fotografska razstava Mariborske knjižnice Obrazi knjige
23. 4.: Spletna akcija spodbujanja branja Knjiga, ki me je premaknila
23. 4.: Polfinale pesniškega turnirja Založbe Pivec
23. 4.: Delavnica kodne poezije z Rosi Grillmair
24. 4.: Ožuljeni jezik z gostom Muanisom Sinanovićem
Podroben program

Podrobnosti

Začetek:
21. aprila, 2021 11:30
Konec:
24. aprila, 2021 12:30

Prizorišče

Splet Maribor