Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Simbolika rastlin

6. junija, 2022 17:00

Predavanja iz umetnostne zgodovine: Ikonografija in migracija simbolov

Profana ikonografija

Že peto leto zapovrstjo, nadaljujemo s ciklom predavanj iz umetnostne zgodovine z uni. dipl. umetnostnim zgodovinarjem Simonom Žlahtičem.

Na šestem srečanju se posvetimo simboliki živali. profani ikonografiji

Ta obsega pomemben segment zahodnoevropske umetnosti, saj rastline v umetnosti nastopajo pogosto in praviloma s simbolnim pomenom. Rastline se pojavljajo tako v krščanski, kot tudi profani ikonografiji in so prav tako pomembno zaznamovala tematiko in simboliko zahodne umetnosti. Pomenu rastlin bomo sledili od antike, skozi srednji vek, vse do novoveške umetnosti. Videli bomo kako se njihov pomen glede na kontekst spreminja in v določenih primerih predstavlja celo nasprotnega, kot ga ima določena rastlina v drugi situaciji

Srečanja se odvijajo tedensko med majem in junijem, trajajo dve šolski uri in so zanimiva za poznavalce iz področja umetnosti, kot tudi za širšo zainteresirano javnost. Teme bodo predstavljene na obvladljiv in sistematičen način, na trenutke tudi bolj poglobljeno.

V osmih predavanjih bomo obdelali temo ikonografije in migracije simbolov. Predavanja bo sestavljala obilica fotografij in primerov migracij simbolov, ter napotkov za nadaljnjo branje in poglabljanje znanja.

Predavanja: Uvod v ikonografijo, Personifikacija, alegorija, simbol, atribut in emblem, Profana ikonografija; Sakralna ikonografija; Simbolika živali; Simbolika rastlin; Migracija simbolov; Sodobna ikonografija in simbolika.


 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
6. junija, 2022
Čas:
17:00
Kategorija: